Kireçlenmesi Olan Hastalar Için 9 Öneri

Romatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Gilgil, romatizma hastalarina önerilerde bulundu.

Kireçlenmesi Olan Hastalar Için 9 Öneri
Tam anlamiyla tedavisi mümkün olmayan, kisiye yasami boyunca eslik eden romatizmal hastaliklar özellikle yol açtiklari hareket kisitliligi nedeniyle hayat standardini düsürüyor. Hastaligin ileri asamalarinda hastalar zorunlu ihtiyaçlarini bile zorlukla yerine getirebiliyor. Romatizmanin yol açtigi olumsuz etkilerle olabildigince geç karsilasmanin yolu ise yasam aliskanliklarini degistirmekten geçiyor. Memorial Antalya Hastanesi Romatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erdal Gilgil, romatizma hastalarina önerilerde bulundu.

“Kireçlenme de romatizmal bir hastaliktir”

Kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapilari birlestiren baglarda agri ve hareket kisitliligina, bazen de sislik ve sekil bozukluguna neden olan hastaliklara genel olarak romatizma denildigini belirten Prof. Dr. Erdal Gilgil, “Romatizmal hastalik her yas, cinsiyet ve irktan insanda gelisebilir. Birkaç farkli romatizmal hastalik sekli vardir ve bazi insanlar bazilarina digerlerinden daha duyarlidir. Hastaliga genetik ve çevre faktörleri, cinsiyet ve yasin etkili oldugu bilinmektedir. Romatizmal hastaliklar genel olarak iltihabi olanlar ve olmayanlar olarak siniflandirilabilir. Halk arasinda bilinen, kireçlenme olarak isimlendirilen artroz hastaligi iltihabi olmayan romatizmadir” dedi.



“Kireçlenmede ilk belirti; agri”

Kireçlenme kalça, diz, ayak bilegi, omuz gibi büyük eklemlerin yani sira el parmaklari gibi küçük eklemlerde de olabilecegine isaret eden Gilgil, “Kadinlarda erkeklere göre daha fazladir. Hastaligin asil nedeni eklem kikirdaginin zamanla incelmesi, asinmasi ve sonunda yirtilmasidir. Kireçlenmede hastalar öncelikle agridan yakinirlar. Agri baslangiçta uzun aktiviteler sonrasi baslar, dinlenince ve basit agri kesicilerle geçer. Zamanla agri daha kisa aktivitelerle baslar ve daha uzun sürer. Daha da ilerleyince agri sürekli bir hal alir ve hiçbir ilaç ile kontrol edilemez. Agriyla birlikte eklemlerde tutukluk olusur ve hastalarin hayat standardi düsmeye baslar. Kireçlenme ilerledikçe hastalar zorunlu ihtiyaçlarini bile güçlükle giderirler” ifadelerini kullandi.

9 öneri

Son olarak romatizma hastalarina önerilerde bulundu Gilgil, sunlari söyledi:

“Hastalarin ideal kilolarina inmesi, ekleme binen yükleri azalttigindan hem hastaligin ilerlemesini azaltir hem de uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinligini ve süresini arttirir. Eklem kireçlenmesinden korunmak için eklemleri zorlayici egzersizlerden kaçinmak gerekir. Bu rahatsizlikta düsük yogunluklu egzersiz, yürüyüs, yüzme ve bisiklet gibi aktiviteler önerilirken, agirlik kullanilarak yapilan sporlar ve uzun mesafe kosulari önerilmez. Su, eklemlere binen yükü azalttigi için yüzme ve yürüyüs en uygun sporlardandir. Egzersiz düzenli olarak yapilmalidir. Agrili durumlarda eklemler baston, dizlik ya da korse kullanilmali ve eklem üzerine binen yük azaltilmalidir. Eklem bölgesinde isi artisi oldugu dönemlerde sicak uygulamalardan kaçinilarak lokal soguk uygulamalari yapilmalidir. Kronik dönemde ise sicak su torbalari, sicak havlular faydalidir. Diz kireçlenmesini önlemek için, çömelme ve diz çökmeden kaçinmali, bele binen yükü azaltmak için agirlik kaldirmaktan kaçinilmalidir; öne egilen hareketler yapilmamali, oturus sekline dikkat edilmeli, el ve omuz kireçlenmesini engellemek için mümkün oldugu kadar titresimli alet kullanilmamali, agirlik tek elle tasinmamalidir. Ayrica omuz artrozu olan hastalar bas üstü aktiviteleri uzun süre yapmamalidir. Kireçlenmeden korunmak için hafif ve ortopedik tabanli ayakkabilar giyilmeli, düz ve yüksek topuklu ayakkabi kullanilmamalidir. Kati yaglardan kaçinilmali, zeytinyaginin ve sebzelerin agirlikta oldugu Akdeniz diyetine geçilmelidir. Omega-3’ten zengin yagli baliklar sikça tüketilmeli, ancak bu yüksek dozda Omega-3 içeren ilaçlarin kullanilmasi gerektigi anlamina gelmez. D vitamini alimi ihmal edilmemelidir.”
Kaynak: İHA