Azerbaycan Cumhurbaskani Müsaviri Haciyev Açiklamasi 'Insani Yardim Tirlarinin Geçisine Izin Verildi'

Azerbaycan Cumhurbaskani Müsaviri Hikmet Haciyev, gida ve ilaç tasiyan Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin (ICRC) insani yardim tirlarinin sabah saatlerinden itibaren Azerbaycan’in Agdam-Hankendi ve Laçin-Hankendi yollarindan es zamanli geçisinin saglandigini duyurdu.

Azerbaycan’in Laçin-Hankendi yolu ve Agdam-Hankendi yolundan Karabag’a insani yardim tirlari geçmeye basladi.

Konuya iliskin açiklama Azerbaycan Cumhurbaskani Müsaviri Hikmet Haciyev’den geldi. Haciyev, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin (ICRC) gida ve ilaç tasiyan insani yardim tirlarinin sabah saatlerinden itibaren Azerbaycan’in Agdam-Hankendi ve Laçin-Hankendi yollari ile es zamanli geçisinin saglandigini belirtti.

Haciyev açiklamasinda, "Agdam-Asgeran-Hankendi yolu açik ve çalisir durumda, öyle de olmali. Bu, Azerbaycan’in ilkeli, adil, mesru ve geri dönülemez tutumudur" ifadelerini kullandi. Bölgede abluka diye bir seyin olmadigini belirten Haciyev, "Ermenistan ve onun yasa disi kukla rejiminin, lobi gruplarinin, yolsuzluga bulasmis bazi Batili politikacilarin ve kin besleyen medyanin insanlari yaniltmak, manipüle etmek ve kafalarini karistirmak için insani meseleleri siyasilestirdigine uluslararasi toplum bir kez daha tanik oldu. Maskeler düser, gerçek kalir. Azerbaycan’da gri alanlara yer yoktur" ifadelerini kullandi.

Azerbaycan, 1 Eylül’de Agdam-Hankendi ve Laçin-Hankendi yollarinin es zamanli olarak Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin araciligiyla tasimalara açilmasini kabul etmisti. Ancak Karabag’daki ayrilikçi Ermeni rejimi bu süreci uzatiyordu. Bu güzergahlarin es zamanli olarak kullanilmasi ise Azerbaycan tarafindan teklif edilmisti. Dün ise Uluslararasi Kizilhaç Komitesi’nin (ICRC) Hankendi ofisi ile Karabag’daki Rus Baris Güçleri Komutanligi arasinda insani yardim malzemelerinin Laçin yolu ile Agdam-Hankendi yolu üzerinden tasinmasi konusunda anlasmaya varildigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA