Arikan Açiklamasi 'Bu Anayasa Perileri Niçin Geliyor?'

Saadet Partisi (SP) Kayseri Milletvekili Mahmut Arikan, Yahyali ilçe kongresinde konustu. Arikan; yeni anayasa yapilmasinin gündeme getirilmesini ekonomik sikintilarin üstünü kapatmak amaciyla yapildigini ifade etti.

Arikan Açiklamasi 'Bu Anayasa Perileri Niçin Geliyor?'
SP Kayseri Milletvekili Mahmut Arikan; "12 Eylül darbesinin ardindan darbeciler, antidemokratik uygulamalarla ülkeyi kontrol edebilmek için askerin ’sorgulanamaz’ kararlari ile 1982 anayasasini hazirlatmisti. Malumunuz yeni anayasa sürecini, askerî yönetimin belirledigi ’Danisma Meclisi’ yürütmüstü. Anayasanin oylanacagi referandum birtakim yasaklarin gölgesinde gerçeklestirilmis süreçte aleyhte konusmak yasaklanmisti. Anayasa 7 Kasim 1982’de halk oyuna sunuldu. Postal sesleri, özgürlük ortamini bastirmis, Kenan Evren de cumhurbaskani olmustu. Böylece o günün muktedirleri de kendi iktidarlari için ‘sinirsiz’ bir yetki elde etmislerdi. Yillar içinde Türkiye 12 Eylül’ün antidemokratik uygulamalari ile yüzlesti. Ve 1982 Anayasasi 23 kez degistirildi. Buranin altini çiziyorum 23 kez degistirildi. Bu 23 degisimin 12’si AK Parti döneminde oldu. 177 maddelik anayasanin 30’u ayni maddelerde olmak üzere toplam 134 hükmünde degisiklige imza atti. Ve 2017’de bir yönetim sistemi degisikligine gidildi. Simdi iktidar yeniden, baska hiçbir derdimiz yokmus gibi, yeni anayasa tartismasini baslatti. Sihirli bir ses onlara ’Anayasayi degistirin’ diyor. Peki bu arkadaslarimiza bu anayasa perileri niçin geliyor? Bu memleketin esas meselelerin konusulmasini istemiyorlar. Bu milletin esas sorunlarin konusulmasini istemiyorlar. Devleti degil algiyi yönetmek istiyorlar” dedi.

Tartismalari ortaya çikaranlarin hedefinde kamplastirma politikasi oldugunu belirten Arikan; "Bu oyunun kurali çok basit arkadaslar. Anayasa tartismalari ile insanlar kamplastir. Kim daha demokrat, kim darbeci bunlari belirle. Kendini vatanperver ilan et, ötekileri vatan haini. Sonra? Ne ekonomi konusulsun, ne iç güvenlik konusulsun, ne de dis politika. Simdi ben biliyorum, bazi yandas arkadaslar hemen bu bölümleri kesecek ve söyle bir süslü baslik ile medyaya girecek ’Yeni Anayasa’ya Karsilar’. Yahu arkadaslar sunu anlayin artik; biz sizin keyfi uygulamalariniza karsiyiz. Sizin bu keskin dilinize karsiyiz. Mesele bundan ibaret” seklinde konustu.

Mahmut Arikan konusmasini; “Suna buradan bir açiklik getirmek istiyorum. Biz Yeni Sivil Anayasa’ya karsi olamayiz. Elbette bu metin sivillesmeli, Türkiye’mize yakisir bir mutabakat metni olmalidir. Memlekette adaleti, hukukun üstünlügünü ve özgürlügü temin etmelidir. Ancak su anda belirsiz, tartismali zeminleri terk edip, teskilat çalismalarimiza odaklanmak için en dogru andayiz. Simdi geçmise bakip, inancimiza sarilip; bu umutsuzluk ikliminden Türkiye’yi çikarmak Saadet Partisi teskilatlarinin görevidir. Bu durumda is yine haziruna, bize, teskilatlarimiza düsmektedir” seklinde sürdürdü.

Saadet Partisi Yahyali ilçe kongresinde Ibis Demirci seçilerek güven tazeledi.
Kaynak: İHA