Kuaförler Çirak Bulamiyor

Adana’da 41 yildir kuaförlük yapan bir kisi, gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanma yöntemini seçtigi için çirak bulamadiklarini, meslegin kendilerinden sonra bitecegini söyledi.

Kuaförler Çirak Bulamiyor
Adana’da 41 yildir erkek kuaförü olan Ahmet Uluçay, yanlarinda meslegi ögretebilecek ve isi devredecekleri çirak bulamadiklari için sikinti çektiklerini ve bu durumda muzdarip olduklarini belirtti.

Uluçay, "Bizler kuaför olarak yanimizda çalistiracak çocuklar bulamiyoruz. Bunun sonucunda meslekler bitiyor. Bu sadece kuaförlükle ilgili degil. Tüm mesleklerde, demircilikten tutun tornaciliga, terzilige, kaportaciliga birçok sektör yanlarinda yetistirecek ve bu nesli sürdürecek kendilerine ekip arkadaslari bulamiyorlar” dedi.



“Çocuklar sosyal medyadan para kazanmayi düsünüyor

Uluçay, ”Günümüzde sosyal medyanin da yardimiyla çocuklar para kazanmayi düsünüyorlar, çalisiyorlar. Bizler çirakken, ustalarimizin yanina gittigimizde annelerimiz babalarimiz demislerdi ki ustaya eti de senin, kemigi de senin. Ama günümüzde çocuklar yine geliyorlar, anne baba çok istiyor. Bir gün iki gün kaliyor, sikiya geliyor ve hemen kaçiyorlar. Ama maalesef ki bu sekilde meslek bitiyor” diye konustu.



“Devlet çiraklik okulundaki ögrencilere katkida bulunuyor”

Devletin mesleklere çiraklik okulu vasitasiyla destek verdigine dikkat çeken Uluçay, sunlari kaydetti:

"Devlet çiraklik okulunda okuyan çocuklari asgari ücretin dörtte birini veriyor. Ayni zamanda açik liseyi lise diplomasi almis oluyor. Bizle ilgili kuaförlükle ilgili veya baska sektörle ilgili diplomasini aliyor. Kalfalik belgesi ile beraber diplomasini aliyor. Açik liseden mezun oluyorlar. Asgari ücretin dörtte birini aliyorlar. Aslinda devletin yapmis oldugu bu çok iyiydi. Aileler belki bunlari bilmiyorlar. Bilmeleri gerekiyor. Biz de buradan yanimizda yetistirecek adamlar belki buluruz. Umarim yanimizda yetistirecek çirak buluruz. Biz bu sanati birilerine birakmamiz gerekiyor.”

“41 yildir kuaförüm, yetistirebilecegim yanimda bir elemanim var sadece”

41 yildir kuaför oldugunu dile getiren Uluçay, ”Yanimda su an bir tane elemanim var. Yetistirebilecegim bir tane elemanim var. Yani su an bizim son zamanlarda yetistirdigimiz elemanlar kisitli. Benim gibi birçok ustalar tek çalisiyor. Bizim buna buradan bir mesaj vermemiz gerekiyor. Ailelerin de bunu bilmeleri gerekiyor. Çirakliga gönderdiklerinde, açik liseyle beraber ustalarin yanina yolladiklarinda devletin vermis oldugu imkanlardan yararlanarak ve ustalarin yardimlariyla bu isin üstesinden gelecegimizi düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA