Kayseri Çemeni Tescillendi

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) cografi isaretli ürünlerine bir yenisini daha ekledi. KTO Baskani Gülsoy, "12 yöresel lezzetimiz için cografi isaret tescilini sehrimize kazandirmistik. Sehrimizin essiz lezzetlerinden birisi olan Kayseri Çemeninin de cografi isaret belgesini alarak bu sayiyi 13’e çikardik. Yerel ürünlerimize ve yerel degerlerimize cografi isaret alarak sahip çikiyoruz. 2 ürünümüzün de tescil süreci devam ediyor" dedi.

Kayseri Çemeni Tescillendi
Kayseri Ticaret Odasi (KTO) sehrin yöresel lezzetlerinden Kayseri Çemeninin de tescilini alarak cografi isaretli ürün sayisini 13’e çikardi. KTO Baskani Ömer Gülsoy yaptigi açiklamada; cografi isaret tescilli ürünler, yerel üretime ve kirsal kalkinmaya destek olma, geleneksel bilgi ve kültürel degerleri muhafaza etme, turizme katki saglama ve ürün taklitçiligi ile mücadele etmeyi hedeflemektedir" dedi.

Ilimizin en fazla cografi isaret tescil sahibi kurumu olarak Kayseri’nin gastronomi turizminde en çok tercih edilen illerinden birisi olmasini hedeflediklerini belirten Gülsoy; "Sehrimizle özdeslesen pastirma, sucuk ve mantinin ulusalda tescil içeriklerini yenileyerek, bu ürünlerimizin Avrupa Birligi (AB) tarafinda da tescil basvuru sürecini yeniden baslatmistik. Bunun yani sira ilimizin yöresel lezzetlerinden olan Kayseri Yaglamasi, Kayseri Katmeri, Kayseri Tandir Böregi, Kayseri Kursun Asi, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Yag Mantisi, Kayseri Tepsi Mantisi, Kayseri Firin Agzi Kebabi ve Kayseri Gül Baklavasi’nin da cografi isaret tescillerini alarak ürünlerimizi koruma altina aldik. Son olarak basvurusunu yaptigimiz Kayseri Çemenin de cografi isaret tescili almasi ile odamizin tescil sahibi kurum oldugu ürün sayimizi 13’e çikardik. Sehrimize hayirli olsun diyor, Kayseri Sucuk Içi ve Kayseri Börek Asi için de tescil sürecimizin devam ettigini belirtmek istiyorum. Ilimize özgü ürünlerimizin Cografi isaret etiketi almis olmasi Kayseri’nin tanitimi ve sisteme dahil olan üretici firmalarin prestiji anlaminda önemli bir rol oynamaktadir. Bu nedenle cografi isaretli ürün sistemine dahil olan firma sayilarimizin artmasi büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Cografi isaretli ürünlerin önemine deginen Gülsoy, sözlerini söyle sürdürdü;

“Aldigimiz bu cografi isaret tescilleri kültürümüzün korunmasina, yerelimize sahip çikmamiza ve gelecek nesillere aktarilmasina da katki saglayacaktir. Artik insanlarimiz yerel ve dogal ürünleri tercih etmektedir. Cografi isaret etiketi ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama niteliklerini de artirmaktadir. Cografi isaretli ürünler, üreticilerimize ve mütesebbislerimize de yeni firsat kapilari açmaktadir. Bu çerçevede Kayseri Ticaret Odasi olarak gastronomi cenneti kentimizde yerel lezzetlerimizin tescil sayilarini artirmak için çalismalarimizi sürdürmekteyiz."

Baskan Gülsoy, Kayseri’ye ait cografi isaretli ürün sayisinin, Talas Zincidere Kuru Kaymagi ve Kayseri Çemeninin tescillenmesiyle birlikte toplam 28’e ulastigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA