Baskan Aktas Siyah Incir Hasadina Katildi

Bursa’nin marka tarim ürünlerinden siyah incirde hasat için Büyüksehir Belediyesi tarafindan senlik havasinda tören düzenlendi.

Baskan Aktas Siyah Incir Hasadina Katildi
Bursa’da kirsal kalkinmayi saglanmak amaciyla kaliteli fide, fidan dagitimi ve ekipman destekleri basta olmak üzere her alanda çiftçinin yaninda olan Büyüksehir Belediyesi, ‘Siyah Incir Hasadi’ni Osmangazi ilçesi Gündogdu Mahallesi’nde baslatti. Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan düzenlenen program öncesi çiftçilerle sohbet eden Baskan Alinur Aktas’a törende, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, Il Müftüsü Yavuz Selim Karabayir, sektör temsilcileri ve üreticiler eslik etti.

“Güzel isler yaptik”

Törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, incir hasadinin bereketli olmasini diledi. Üretimin güzel gittigini söyleyen Baskan Aktas, Bursa’nin bu konudaki avantajini Türkiye’ye duyurmaya çalistiklarini belirtti.

Bursa’nin otomotivde, tekstilde ve diger alanlarda ciddi altyapiya sahip oldugu ancak ayni zamanda bir tarim sehri de oldugunu ifade etti.

Her sene tarim gelirlerinin ve ihracatinin artarak devam ettigini dile getiren Baskan Aktas, bu konuda sehri ayricalikli kilan konunun da verimli topraklari ve dört mevsimin de yasanmasi olduguna dikkat çekti. Tarim kesiminin de bu konuya özen göstermesiyle basarilar elde edildigini anlatan Baskan Aktas, "Tarimla ilgili önemli adimlar atiyoruz. Inciriyle, deveci armuduyla, ahududusuyla, seftalisiyle de farkindalik olusturan bir sehiriz. Bunu ön plana çikarmak adina hizmet eden kurumlarimiz var. Büyüksehir Belediyesi’nin Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi, HAGEL ve Tarim AS bu isin en önemli destekleyicilerinden. Suan Tarim AS’nin bin 500 tane çalisani var. Tüm sahillerden yesil alanlarin bakimina kadar birçok alanda kendi personeliyle hizmet veriyor. Tarim AS karinin da tamamini fide fidan desteklerine döndürüyor. Bu da tarimda verimlilik olarak karsimiza çikiyor. Zirai ilaçlama konusu da Tarim AS’nin konulari arasindadir. Ben bir meyve tüketicisiyim. Bu konuda bilgi sahip olan ekip arkadaslarimla beraber bugüne kadar güzel isler yaptik. Bu konudaki heyecanimizi bütün dünyaya duyurduk" dedi.

Bursa’da siyah incir üretimi 30 ton

Bursa’nin siyah incirini ‘Blackbursa’ markasiyla tescilleyerek dünyanin farkli ülkelerindeki marketlerde yer almasini sagladiklarini belirten Baskan Aktas, bölge tarim kooperatifleri birligi adina alinan cografi isaret tescilinin önemine dikkat çekti. Uluslararasi tarim ürünleri ticaretinde önemli bir gereklilik olan ve kalitenin saglanmasinda büyük önem tasiyan Global Gap ve diger kalite belgelerine de sahip olduklarini hatirlatan Baskan Aktas, "Bu sayede Avrupa ve Asya’da ürünlerimiz yer almaktadir. Geçmis yillarda maalesef fiyatlarin düstügü zamanlar oldu ve devreye girerek destek olduk. Tarim AS olarak alimlar yaptik. Kimsenin parasini heba etmedik. Toplu alimlardan dolayi basrol oyuncusu olma hasebiyle ürünümüzü daha degerli satma imkanina sahip olduk. Düsen rakamlari bir miktar sübvanse etmeye çalistik. Bu sene ürünümüz geçen yila göre daha az. Fakat Allah nazarlardan saklasin ürün degerli. Bu noktada ciddi karsilik buluyor. Ahududu, yaban mersini ve diger ürünlerimizle alakali fena rakamlarda degiliz. 2022 yili TÜIK verilerine göre ülkemizde 350 bin ton incir üretildi. Sehrimiz yaklasik 30 bin ton siyah incir ile ülke üretiminin yüzde 8’ine yakinini gerçeklestirerek üçüncü sirada yer aldi" diye konustu.

"Daha kaliteli üretmeliyiz"

Siyah incirin sadece lezzetli olmakla kalmadigini, ayni zamanda saglik için de bir hazine oldugunu ifade eden Baskan Aktas, siyah incirin, ahududunun, yaban mersininin yan sanayide de kullanilarak ciddi ürün gamina sahip oldugunu dile getirdi. Üreticilere tavsiyelerde de bulunan Baskan Aktas, "Bakarsan bag, bakmazsan dag olur hesabi biz kaliteli üretmeye, standartlari yüksek ürünler üretmeye gayret edelim. Bu noktada emegimizi ortaya koyalim. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak her zaman desteklemelerle, fide-fidanla hep yaninizda ve yakininizda olacagiz. Bundan hiç süpheniz olmasin. Tarim AS’nin, Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi’nin, HAGEL’in de varlik sebebi budur. HAGEL marifetiyle 720 civarinda kirsal mahalleye çesitli destekler verdik. Bursa olarak sanayi kimligimizi daha da gelistirecegiz. Istanbul’un yani basinda ciddi üretim potansiyeli olan bir sehiriz. Ama tarim alanlarimizi heba etmeden sahip çikmaliyiz. Daha kaliteli ve özgün ürünler üretmek noktasinda ilgi ve alakamizi göstermeliyiz. Yeni pazarlar aranmasi, tanitilmasi noktasinda çalismalarimiz var. Çok sükür üreticimizin yüzünü egdirmeyecek çok güzel fiyatla bu sene ürünlerimiz çikti. Bereketli olmasi temennisiyle bu güzelliklerde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Siyah incir hasadimiz bereketli olsun. Üretenlere kazanç olsun, tüketenlere de sifa olsun" dedi.

Gündogdu Mahalle Muhtari Savas Özkan da, ürünlerin bereketli, kazançlarin bol olmasini temenni etti. Tören sonrasinda Baskan Alinur Aktas ve beraberindekiler, bahçe hasadina katilarak siyah incir topladi.
Kaynak: İHA