Bu Tarhana Baska Tarhana

Konya’nin Beysehir ilçesinde kis sofralarinin vazgeçilmezi olan yöresel lezzet tarhana, geleneksel yöntemlerle günes altinda kurutuluyor.

Bu Tarhana Baska Tarhana
Beysehir’in Huglu Mahallesinde yasayan hanimlarin sabah saatlerinde gün dogmadan önce “kesik” denilen imece usulü ile bulgur ve süzme yogurttan yaptiklari tarhana, pisirilmesinin ardindan ertesi gün tabak büyüklügünde yuvarlatilarak elde sekil veriliyor. Huglu’da yapilan tarhana yerlesim merkezine özgü olarak ise kamis çit üzerlerinde degil bazi aileler tarafindan ladin agacinin köküne zarar vermeden kurumaya egilimli budanan dallari üzerine serilerek günes altinda kurutuluyor. Bu yöntemle kurutma ile tarhananin serildigi daldaki pür adi verilen igne yapraklarin kokusunu da almasi saglaniyor. Çorbasi yapilan tarhana, yagda kizartilarak ya da kuru sekilde üzerine salça sürülerek, istenirse yaninda çerezle birlikte tüketilebiliyor. Tarhana yapan kadinlar, bugdayi getirip, yikayip degirmende ögüttüklerini, pisirip dagdan getirdikleri pür üzerine komsularla hazirlayip, kurutup eve koyduklarini söyledi.



Beysehirli fotografçi Feray Bilir, Huglu Mahallesi’nde bazi aileler tarafindan ladin agaçlarinin dallarinin üzerine serilerek kurutulan tarhananin yapim asamasini dron çekimleriyle havadan görüntüledi. Bilir, Beysehir yöresinde Huglu Mahallesi disinda artik günümüzde görülmeyen ladin agaci dallari üzerinde tarhana kurutulmasinin havadan da güzel görüntüler olusturdugunu belirterek, bir proje çerçevesinde bu çalismayi yaparak gözler önüne serdigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA