Kenevirden 'First Lady' Modeli

Samsun Büyüksehir Belediyesi Kenevir ve Ipek Dokuma Atölyesi’nde, Osmanli zarafetini geleneksel motiflerle harmanlayarak anti bakteriyel kumaslardan özgün kiyafetler tasarlayan kadin ustalar, aksesuarda da özel tasarimli ‘First Lady’ modelini üretti.

Kenevirden 'First Lady' Modeli
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 4 yil önce ‘Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi’ ilan ettigi Samsun’da ürün yetistiriciligi devam ediyor. Vezirköprü ilçesi Narlisaray Mahallesi’nde 2 bin 500 dekar alanda yetistirilen kenevirler, eylül ayinda hasat ediliyor. Liflerinden elde edilen iplikler, Kenevir ve Ipek Dokuma Atölyesi’ndeki ahsap tezgahlar da kumasa dönüstürülüyor

22 tezgahta, günde 88 metre ip dokunan atölyede, içerisinde hiçbir kimyasal madde katki bulunmayan, yazin serin, kisin ise sicak tutan anti bakteriyel kumaslardan gömlek, pantolon, yelek, kimono, elbise, sal, atki ve peskir, ranir, perde, çeyizlik ev tekstili ve mefrusatlari ile çanta, bros, taki ve hediye kutularindan olusan aksesuarlar üretiliyor.

3 ay egitim aldiktan sonra istihdam edilen 30 yas ve alti kadinlar, sik, rahat, dayanikli ve organik ürünler tasarliyor. Atölyede hem meslek ögrenen hem de aile ekonomilerine önemli katki saglayan kadinlar, kiyafet ve mefrusattaki basarilarini aksesuarda da gösteriyor. Çanta, bros, kese, taki ve hediye kutusu tasarimlariyla dikkat çeken atölyenin kadin çalisanlari, dünya liderlerinin esleri için düsündükleri ‘First Lady’ modeli aksesuarlari, satis magazasi ile sosyal medya hesaplarinda begeniye sundu. Yeni model aksesuarlar kisa sürede büyük ilgi görürken, ürünleri sosyal medya hesaplarinda gören 10 ülkeden çok sayida gurbetçi vatandas, kisiye özel kiyafet ve aksesuar talebinde bulundu.

“Üretim için destege devam”

Kenevirin Samsun için önemli bir ürün oldugunu söyleyen Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Samsun’u ülkemizin kenevir ekim merkezi ilan eden Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a sükranlarimi sunuyorum. Çünkü endüstride artik ‘yesil altin’ olarak bahsedilen kenevir üretiminde en dogru tercih Samsun idi. Vezirköprü’de yetistirilen kenevir lifleri, ip haline geldikten sonra atölyemizde dokunup kumasa, ardinda da modellenip satisa hazir kaliteli ürünler haline geliyor. Bu süreç bizim açimizdan çok anlamli ve gurur verici bir durum. Ürünlerimize yönelik talep de oldukça yogun, bu da bizi mutlu ediyor. Tarima ve sehir ekonomisine katki noktasinda hem kenevir yetistiriciliginin yayginlastirilmasi, hem de ürün çesitliliginin artirilip pazarlanmasina yönelik desteklerimize devam edecegiz” Ifadelerini kullandi.

“Tekstil firmalari kumas bekliyor”

Renk, desen ve model uyumuna göre tasarlanarak hazirlanan kiyafet, aksesuar ve mefrusatlari, kalite kontrolünden geçirdikten sonra kargoyla sahibine gönderen Kenevir ve Ipek Atölyesi, tekstil firmalarina da kumas tedarik ediyor. Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa ve Kocaeli’deki firmalara yöresel desenli kumas gönderdiklerini söyleyen Kenevir ve Ipek Dokuma Atölyesi Sorumlusu Sermin Erdem, “Aralarinda ünlü tasarimcilarin da bulundugu çok sayida kisi bizden kombin tamamlayici ‘First Lady’ modeli çanta ve bros ile diger aksesuar ve kiyafetler talep etti. Bu model çok özel bir tasarim çalismasiyla ortaya çikti. Kisa sürede de hak ettigi ilgiye kavustu. Suan bir yandan bunlari hazirliyor, diger yandan da yerel zanaatkarligi yasatan, yetenekli kadin dokumacilardan kumas alarak tasarladigi kiyafetleri yurt disina pazarlayan bir firmamiza kumas dokuyoruz. Zorlaniyoruz ama insallah siparisleri zamaninda teslim edecegiz” diye konustu.

Atölyede, Osmanli Dönemi’nin el dokuma zanaatini gelecege miras birakmanin heyecaniyla üretim yaptiklarinin altini çizen Erdem, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle, 19 kadin ile birlikte kültürel mirasa sahip çikarak, adeta basari öyküsü yazdiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA