20. Uluslararasi Bale Festivali Basladi

Mugla’nin Bodrum ilçesinde düzenlenen 20. Uluslararasi Bodrum Bale Festivali, ’Harem’ ile basladi.

20. Uluslararasi Bale Festivali Basladi


20. Uluslararasi Bodrum Bale Festivali, Bodrum Kalesi Kuzey Hendegi’nde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafindan sahnelenen ’Harem’ ile basladi.

Klasik Türk Müzigi esliginde muhtesem kostümleri ve danslari ile Merih Çimenciler’in yönetmenligindeki iki perdelik eser; kudüm, ney, keman, kanun ve piyanonun esligindeki müziklerle, Dede Efendi ve Haci Arif Bey’in en güzel klasik besteleri esliginde sahnelendi. Osmanli-Türk kültürünün bale ile anlatildigi ve dünyanin birçok sahnesinde seyirciyle bulusan, Türkiye’de de gittigi tüm illerde sanatseverlerin yogun ilgisi ile karsilanan ’Harem’ balesinin dekor ve kostümü Alexander Vasilliev, isik tasarimini Tahsin Çetin yapti.

Eser, Kemal adli bir delikanlinin Valide Sultan’a getirdigi bir mesajla baslarken; ask, sevgi, fedakarlik, entrika ve iktidar mücadeleleri ile örülü bir Topkapi Saray hareminin hikayesinin anlatildigi temsil, Bodrum’da büyük begeni kazandi. Ankara, Izmir ve Istanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin bale topluluklari tarafindan sahnelenecek üç büyük bale eseri ile festivale Hindistan ve Ispanya’dan katilan dans topluluklarinin etnik ve modern dans performanslari Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerin karsisina çikacak.

Festival çerçevesinde 8 Agustos Sali günü Izmir Devlet Opera ve Balesi’nin ’Notre Dame’in Kamburu’, 11 Agustos Cuma günü Hindistan Dans Tiyatrosu’nun ’A Passage to Bollywood’, 13 Agustos Pazar günü ’Ispanyol Flamenko Dans Toplulugu’nun sergileyecegi ’Woman By Aarn Vivancos’, 16 ve 17 Agustos’ta ise Istanbul Devlet Opera ve Balesi’nin ’Don Kisot’ adli temsili Bodrum’da sahnelenecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, “Bu sene Bodrum Bale Festivalimizin 20’incisini düzenliyoruz. Sanatin, kültürün ve turizmin iç içe girdigi bir yer. Yerli ve yabanci turistlerin katilimiyla dolu dolu bir festival oluyor. Biletlerimiz bitmek üzere, tükenmek üzere. Bu sene 20’inci yil münasebetiyle 5 ayri dans disiplininden eser koyduk. Sergilendigi her aksam kapali gise oynayan 20 yili askindir sergilenen Harem balemizle basliyoruz. Insallah harika bir festival geçirecegiz. Turizm ve sanatin birbirini desteklemesine çok önem veriyoruz. Geçen sene Aspendos’ta yaptigimi temsillerin yüzde 70’ini yabanci turistler olusturuyordu. Ülkemizin tanitimi konusunda bu çok önemli ve Türk sanatçisinin ne kadar üst düzey sanat icra ettigini ispatlamak açisindan bizim için çok degerli." diye konustu.



Festivalin ilk temsiline Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar, Belediye Baskan Vekili Emel Çakaloglu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan ve Mugla Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak’in da aralarinda oldugu çok sayida sanatsever katildi.

Kaynak: İHA