Softaoglu Mehmed Pehlivan Dualarla Anildi

Ata sporlarinin yasatilmasina büyük özen gösteren Bursa Büyüksehir Belediyesi, güresi biraktigi 1822 yilina kadar Osmanli sarayinin baspehlivani olarak adini tarihe altin harflerle yazdiran Softaoglu Mehmed Pehlivan’i Demirci Mahallesi’ndeki mezari basinda dualarla andi.

Softaoglu Mehmed Pehlivan Dualarla Anildi
Bursa’nin sporda da marka kent olmasi hedefiyle önemli yatirimlari hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, diger taraftan yagli güresten cirite, okçuluktan rahvana kadar tüm ata sporlarinin yasatilmasi için farkli etkinliklere imza atiyor. Bursa’nin Demirci Mahallesi’nde 1786’da dogan ve güresi biraktigi 1822 yilina kadar Osmanli sarayinin baspehlivani olan Softaoglu Mehmed Pehlivan, Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen etkinlikte er meydaninda anilacak. Adini güres tarihine altin harflerle yazdiran Softaoglu Mehmed Pehlivan adina 1966’dan 1978 yilina kadar araliksiz 12 kez yapilan, 13’üncüsü de son kez 1993 yilinda gerçeklestirilen güneslerin 14’üncüsü, 29 yil aradan sonra geçtigimiz yil Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilmisti. Binlerce yagli güres tutkununu bir araya getiren Softaoglu Mehmed Pehlivan güreslerinin 15’incisi yine Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde 05-06 Agustos tarihlerinde Yunuseli Havaalani’nda yapilacak. Yaklasik 1600 pehlivanin katilacagi dev organizasyon öncesi Softaoglu Mehmed Pehlivan, Demirci Mahallesi’ndeki mezari basinda dualarla anildi. Softaoglu Mehmed Pehlivan’i anma törenine Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Nilüfer Kaymakami Dr. Mustafa Özarslan, Yildirim Kaymakami Metin Esen, Gençlik ve Spor Il Müdürü Rahmi Aksoy, Softaoglu Mehmet Pehlivan’in torunu Ibrahim Künhan, Güres Agasi Zeki Acar, Demirci Mahallesi Muhtari Mehmet Bulut, Büyüksehir Belediyespor Kulübü Güres sporculari ve mahalle sakinleri katildi.

Tarihi kültürel derinlik

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin geçmiste tarihe damga vurmus degerleri ve isimleri oldugunu söyledi.

Tarihi ve kültürel derinligi olan Bursa’nin önemli isimlerinden birinin de Softaoglu Mehmet Pehlivan oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Bildiginiz gibi Mehmet Pehlivan bizatihi Bursa ikametgahli. Sarayin Baspehlivanligina kadar yükselmis, çok kiymetli bir büyügümüz. Önemli basarilar elde etmis, dünya sampiyonu olmus. Dönemin padisahi tarafindan defalarca taltif edilmis. Aticilar Güres Tekkesi’nde yetismis bir büyügümüz. Bu organizasyon otuz yil öncesine kadar yapiliyormus. Fakat daha sonra birakilmis. Geçen yil ilkini gerçeklestirmistik. O kadar iddiali bir organizasyon oldu ki binlerce güres sever katildi.

Bu yil Yunuseli Havalimani içerisinde çok güzel bir organizasyon yapacagiz. Bugün de kabri basinda bir anma töreni gerçeklestirdik. Ruhu sad, mekani cennet olsun. Insallah onun gibi pehlivanlar Bursa’mizda, ülkemizde yetisir. Biz de onlarin basarilariyla kivaniriz. Bu vesileyle tüm güres severleri cumartesi ve pazar günü yapilacak ve Türkiye’nin önemli pehlivanlarini agirlayacak, Softaoglu Mehmet Pehlivan güreslerine bekliyoruz” dedi.

Softaoglu Mehmet Pehlivan’in torunu Ibrahim Künhan da bu güresleri bir dönem kendileri yapmaya çalistiklarini ancak yürütemediklerini belirterek, “Ama sag olsun Bursa Büyüksehir Belediye Baskanimiz bunu tekrar meydana çikardi. Allah kendisinden razi olsun” dedi.

Softaoglu Mehmet Pehlivan güreslerinde er meydanina çikacak Bursa Büyüksehir Belediyesporlu baspehlivan Yalçin Öncül ise, güres tarihi açisindan böylesi önemli bir ismi tekrar gündeme tasidiklari için Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür etti.

Softaoglu Mehmed Pehlivan kimdir?

Saray Baspehlivani Softaoglu Mehmed Pehlivan, 1786 yilinda Bursa’nin Demirci köyünde dogdu. 2 metreden uzun boyu, 200 kg kadar kilosu ile devrinin en iri cüsseli pehlivaniydi. Osmanli’nin ilk güres tekkesi olan ve Bursa Aticilar’da açilan Bursa Güres Tekkesi’nde yetisti. Kisa sürede Osmanli Sultani II. Mahmud’un dikkatini çekerek saraya davet edildi. 12 Haziran 1812 tarihinde Çinili Kösk’te gerçeklesen karsilasmada Prizrenli Olise’yi, 26 Haziran 1812 tarihinde de Gostivarli Iskender’i 4 saate yakin bir güresten sonra yenerek padisahin takdirini kazandi. Güresteki mahareti sayesinde ‘Saray Baspehlivani’ oldu ve güresi biraktigi 1822 yilina kadar bu unvani tasidi. Osmanli Devleti’nin en büyük pehlivanlarindan birisi olarak adini güres tarihine altin harflerle yazdiran Softaoglu Mehmed Pehlivan, 13 Nisan 1831 Çarsamba günü, henüz 45 yasindayken dogdugu köyde hayata veda etti.
Kaynak: İHA