Slovenya'yi Sel Vurdu

Slovenya’nin kuzeyinde etkili olan siddetli yagislar sele neden olurken, Slovenya Çevre Dairesi kirmizi alarm yayinladi.

Slovenya, siddetli yagislarin neden oldugu selle mücadele ediyor. Slovenya Çevre Dairesi, ülkenin kuzey ve batisinda bugün etkili olan siddetli yagislar nedeniyle kirmizi alarm yayinladi. Yagislarin yol açtigi seller nedeniyle trafik aksarken, 16 bin ev elektriksiz kaldi. Bazi yollar ve demiryolu hatlari kapatildi. Skofja Loka kasabasinda evlerinde mahsur kalan insanlar helikopterlerle tahliye edilirken, kasabanin merkezinde aralarinda bir spor salonunun da bulundugu 100’den fazla bina sular altinda kaldi. Sel ve toprak kaymalarinin daha fazla hasara yol açma ihtimaline karsi kasabanin merkezindeki yollar kapatildi.

Most kasabasindaki kurtarma ekibinin sefi Roman Kocilija, su seviyesinin 2 metreye ulastigina isaret ederek, “Sadece 500 yilda degil, bin yildir böyle sel görmedik” ifadelerini kullandi.

Slovenya Savunma Bakani Marjan Sarec ise, ordunun yardima hazir oldugunu belirterek, yetkililerin acil durum ilan ettigi ve anaokullarini kapattigi Karnik kasabasinda vatandaslara evlerinde kalmalari çagrisinda bulundu.

Sivil Koruma ve Afet Yardim Idaresi tarafindan yapilan açiklamada, ülke genelinde 12 saat içinde siddetli yagislarin neden oldugu binden fazla kazanin bildirildigi açiklandi.

Slovenya’da yaz aylarinin basinda etkili olan siddetli yagislar çatilari uçurmus, binlerce agaci yerinden sökmüs ve 1 kisinin ölümüne neden olmustu.
Kaynak: İHA