Dogu'nun Kalbinde Bir Dünya Üniversitesi...

Dogu’da bir üniversite kurulmasi hayaliyle baslayan ve 1957’de bu hayalin gerçege dönüsmesiyle birlikte egitim serüveninin 65. yilini geride birakan Atatürk Üniversitesi, ilk günkü heyecaniyla yeni ögrencilerini bekliyor.

Dogu'nun Kalbinde Bir Dünya Üniversitesi...
Fikre ve bilgiye ulasma hedefi ve çagdas nesiler yetistirme idealiyle kapilarini dünyaya açan Atatürk Üniversitesi, ulusal ve uluslararasi alanda lider bir marka olma yolunda baslatmis oldugu ‘Yeni Nesil Üniversite’ vizyonuyla; akademik ve etik degerlerden ödün vermeden yasam boyu egitim anlayisiyla gelecege emin adimlarla yürüyor.

Uluslararasi standartlardaki egitim programlari, güçlü akademik kadrosu ve donanimli altyapisiyla bilim dünyasina örnek olacak arastirmalara ve çalismalara imza atan Atatürk Üniversitesi, “Hayatin Hizmetinde Hep Ileriye” misyonuyla çalismalarini sürdürüyor.

Kuruldugu günden itibaren deger üreten, ürettigi degeri evrensellestiren, bilimi insanligin sorunlari için kullanan Atatürk Üniversitesi bugün itibariyle; 23 Fakülte, 13 Meslek Yüksekokulu, 8 Enstitü, 44 Arastirma Merkezi, 1 Yüksekokul ve 1 Konservatuari ile toplam 90 akademik birimle egitim ve ögretim faaliyetlerine devam ediyor.

Ögrenciyi merkeze alan egitim anlayisiyla, aktif egitim modelini uygulayan ve gelecek kusaklari çagdas gerekliliklerle donatan Atatürk Üniversitesi ögrencilerini; marka degeri tasiyan diplomasi ile hem Avrupa Birligi onayli diploma eki etiketine, hem de ECTS etiketine sahip kiliyor. Bu kapsamda 570 bin ögrencisini mezun eden, aktif olarak da 500 bin ögrencisine egitim veren Atatürk Üniversitesinin bünyesinde; 412 lisansüstü, 266 ön lisans ve lisans programi ile toplamda 678 program yer aliyor.

Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birine ev sahipligi yapan Atatürk Üniversitesi, 6.5 milyon m2’lik açik, 1 milyon m2 ise kapali alanda; gündelik yasama dair her türlü ihtiyacin karsilanabilecegi alisveris merkezleri, banka subeleri, kafeteryalar, oyun alanlari, sinema salonlari, saglik ve spor merkezleri ile yürüyüs alanlari ve kampüsün tamamini kapsayan bisiklet yolu bulunuyor.

Rektör Prof. Dr. Çomakli: “Uluslararasi Düzeyde Bireyler Yetistiriyoruz”

Bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif alanlarda her türlü zenginlige kaynaklik eden ve bu dogrultuda çaga uygun adimlar atan Atatürk Üniversitesinin; evrensel degerler tasiyan, küresel anlamda genis vizyonlu, özgür düsünceli, üstün nitelikli genç beyinleri ülkesine kazandirmayi kendisine amaç edinen dev bir egitim yuvasi oldugunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Atatürk Üniversitesi olarak ülke yüksekögretimine uzun yillardir; deger üreten, ürettigi bilgiyi ve teknolojiyi toplumsal katkiya dönüstüren, etik degerleri önemseyen, çevre ve dogaya duyarli, farkliliklara saygi gösteren, bilimsel ve toplumsal gelisime katki saglayan uluslararasi düzeyde bireyler yetistirerek, egitim-ögretim ve bilimsel arastirma faaliyetleri ile bilgi üretimine katki saglamaya devam ediyoruz. Bu baglamiyla üniversite olarak; gelecek vizyonu, dünyaya bakisi ve uluslararasi niteligini sayesinde en çok tercih edilen üniversiteler arasinda yer aliyoruz” ifadelerini kullandi.

23 Arastirma Üniversitesinden Birisi Atatürk Üniversitesi

Aday ögrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Üniversite yasami yalnizca bir egitimi degil, ayni zamanda bir kültürü, kisisel gelisimi, paylasimciligi, üretkenligi ve dünyaya açilmayi kapsar. Sizlerle birlikte biz de gelecege dair yeni umutlar besliyoruz. Sizlerin en iyi egitimi almasi için var gücümüzle çalisiyoruz. Bu kapsamda baslatmis oldugumuz Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi neticesinde üniversitemizin vermis oldugu kaliteli egitim Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafindan akredite edilmis, ardindan da tarihi bir basari gösteren üniversitemiz 23 Arastirma Üniversitesi arasina girmistir” dedi.

Tarihine bagli, kültürel miraslarina sahip çikan, sürekli gelisen dinamik bir üniversite olduklarini vurgulayan Rektör Çomakli: “Atatürk Üniversitesi ögrencilerine; sosyal, akademik ve kültürel anlamda kendilerini gelistirebilecekleri ve ayni zamanda eglenebilecekleri dolu dolu bir kampüs yasami sunuyor. Tüm dünyada geçerli egitim modeliyle bilimi teknolojiyle bulusturan ve uygulamaya dönüstürerek etkin bir egitim sunan Atatürk Üniversitesi, yasadigi dönüsüm ile rekabet gücü yüksek, bireysel-mesleki ve etik standartlari en üst düzeyde karsilayabilecek tam donanimli mezunlar yetistiriyor” ifadelerini kullandi.

Sinavsiz Ikinci Üniversite Imkâni

Tercih döneminin baslamasiyla birlikte üniversite egitimini alacak olmanin heyecanini yasayan adaylarin yaninda, ikinci bir üniversite okuma arzusunda olan ögrencilere de kapilarinin açik oldugunu aktaran Rektör Çomakli Atatürk Üniversitesinin; yüksekögretim kurumlarinin ayni alanda olmamak sartiyla herhangi bir lisans veya ön lisans programindan mezun olan, okuyan ya da yeni baslayacak ögrencilere ikinci diploma sahibi olma sansi sundugunu söyledi.

Güncel birçok programi bünyesinde barindiran Açik ve Uzaktan Ögretim Fakültesinin sunmus oldugu bu imkânin, hayallerine kavusmak isteyen kisilere yeni bir ufuk kazandirdigini aktaran Çomakli, adaylari ayrintili bilgi almalari için web sayfasini incelemeye davet etti.

Ögrencileri neler bekliyor?

Sportif ve kültürel faaliyetler

Yerleskede ücretsiz olarak sürdürülen etkinliklere her yil ortalama 5000 ögrenci katiliyor. Atatürk Üniversitesi bünyesinde 10 spor salonu, uluslararasi standartlara sahip 3000 seyirci kapasiteli bir stadyum, 2 yüzme havuzu, 2 spor kompleksi (tenis kortlari, basketbol ve voleybol sahalari ile mini futbol sahasindan olusan), uluslararasi standartlara sahip bir spor merkezi, içinde kafeterya, seçili eserlerin yer aldigi okuma salonu, kültür ve sanat merkezleri, bowling ve bilardo salonu ile robotik kodlama alanlarinin yer aldigi ögrenci merkezi bulunuyor.

Ögrenci Kulüpleri

Atatürk Üniversitesinde 100’ü askin ögrenci kulübü bulunuyor. Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin yapilmasiyla birlikte, akademik egitime yarar saglayici mesleki ugraslara da agirlik veren kulüpler, ögrencilerin dinlenme, eglenme ve sosyal katilimda bulunma aliskanliklarina yön veren çalismalarla da dikkat çekiyor.

Huzur Ve Güven Ortami

Üniversite kampüsünde iç ve dis mekân olmak üzere toplam 600 güvenlik kamerasi bulunuyor. Özel Güvenlik ve Koruma Müdürlügü Subesinde görevli 350 personel ise fakülte, yüksekokul ve lojmanlar ile yerleskenin tamamini olusabilecek her türlü olumsuzluklara karsi koruyarak güvenli ve huzurlu bir yasam olanagi sunuyor.

Sosyal Alanlar

Atatürk Üniversitesi kampüsünde; yil boyunca diyetisyenlerin denetiminde, mevsimlere göre ögrencilerin ihtiyaci olan kalori ve besini ihtiva eden yemeklerin hazirlandigi yemekhaneler mevcut. Ayrica kampüsün genelinde bulunan yeme-içme alanlarinin yani sira fakülte ve yüksekokullarin bünyesinde bulunan kantin ve kafeteryalarda da ögrenciler yeme-içme gereksinimlerini karsilayabiliyor.

Ulasim Ve Barinma Olanaklari

Erzurum’a yurt içi ve yurt disi ulasim; hava, kara ve demir yolu baglantilariyla mümkün. Bu ulasim yollarini kullanarak sehir merkezine gelenlerin üniversiteye mesafesi ise 10 dakika. Sehir merkezi ile kampüs arasinda da hem Büyüksehir Belediyesine ait toplu tasima araçlari, hem çok sayida halk otobüsleri hem de minibüsler ile ulasim saglaniyor. Kampüs içi ulasim ise ring hizmetiyle sürdürülüyor.

Baska illerden gelen ögrenciler, KYK’ya ait toplam 25 bin kisi kapasiteli 20 yurtta ve sehir merkezine 5 dakikalik ulasim mesafesinde bulunan 200 civarinda özel yurt ve apart tesislerde barinma ihtiyacini karsiliyor.

Burslar

Atatürk Üniversitesi, özellikle basarili ögrenciler ile ekonomik yetersizlikler sebebiyle güçlük çeken ögrencilere üniversite bünyesinde bulunan Kalkinma Vakfi araciligiyla burslar veriyor. Ayrica Rektörlük birimlerinde “Kismi (Yari) Zamanli Ögrenci Çalistirma Programi” da uygulaniyor.

Saglik Hizmetleri

Ücretsiz saglik hizmetleri baglaminda tüm ögrenciler devlet güvencesi altindadir. Kampüs içerisinde yer alan Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Arastirma Hastanesi, 24 saat boyunca tüm ögrencilerin saglik ihtiyaçlarini karsiliyor. Yine dis hastaliklari için acil servis hizmeti ile birlikte her türlü dis tedavi imkânlari saglaniyor. Hayvan hastanesi ise 7 gün 24 saat güler yüzlü hizmet vermenin yani sira Mobil Hayvan Hastanesi Projesi ile haftanin belirli günlerinde köylere veteriner hekimlik hizmeti veriyor.

Toplumsal Duyarlilik Faaliyetleri

Atatürk Üniversitesinde yil boyunca toplumsal duyarlilik projeleri gerçeklestiriliyor. Toplumsal Duyarlilik Projeleri Merkezi ve ögrenci kulüpleri is birligiyle ekosistemin tüm paydaslarina yönelik yüzlerce sosyal sorumluluk projesi hayat buluyor.

Çift Ve Yan Dal Imkânlari

Atatürk Üniversitesinde çift dal ve yan dal egitim programlari aktif olarak yürütülüyor. Ögrenci çift dal programi ile iki fakli alanda / programda, iki farkli lisans diplomasina sahip olabilmenin yani sira; yan dal programi ile de kendi alani disindaki farkli bir alanda egitim alabiliyor.

Mezun Takip Sistemi

Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan Kariyer Planlama ve Mezun Izleme Merkezi, ögrencilerin mezun olduktan sonraki yasamlarina güvenle geçis yapmalari için onlara yardimci oluyor. Ögrencilerin kendilerini ve potansiyellerini kesfetme ve harekete geçirme süreçlerini destekleyen bu merkez, ayni zamanda kariyer hazirligi ve yasam boyu kariyer yönetimi becerilerinin de gelismesine yardim ediyor.
Kaynak: İHA