Çiftçiler Ayçiçegi Ekimine Yöneldi

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde son yillarda çiftçi yaglik ayçiçegine yöneldi. Ilçe genelinde 500 dekar alana yaglik ve silajlik ayçiçegi ekildi.

Çiftçiler Ayçiçegi Ekimine Yöneldi
Bolu’nun Mudurnu ilçesinde çiftçiler yogun olarak tarlalarina ektigi patates, misir, bugday ve arpa gibi tarim ürünlerinin yerine ayçiçegine yöneldi. Ilçe genelinde 500 dekar alana ekilen yaglik ve silajlik ayçiçegi, ilçede ragbet görüyor. Büyükbas ve küçükbas hayvanlara da çok faydali olmasiyla bilinen yaglik ve silajlik ayçiçeginin ilerleyen yillarda ilçede bin 500 ve 2 bin hektar alana ekilmesi bekleniyor.

"500 dekara yakin ayçiçek ekimi yaptik"

Çiftçilerin 2 yildan beri ayçiçegi ekimine yöneldigini dile getiren Mudurnu Ziraat Odasi Baskani Sinan Keskin, "Yillardan beri bölgemizde degisik ürünleri talep göstermistik. Fakat daha sonrasinda, arpa ve bugday konusunda yogunlasildi. Son iki yildan beri vatandaslarimiza bir ayçiçek ekme talebi geldi. Bu sene yeni yönetim olarak, ayçiçegi konusunda biraz daha ileri hareket ederek, tohum satisi ile kendinize göstererek 500 dekara yakin ayçiçek ekimi yaptik. Hem yaglik hem silajlik kullanilan ayçiçek, hayvansal bakimdan daha çok degerli bir bitkidir. Yaglik olarak üretimimizi çogalttigimizda, tohumlarini da çikardiktan sonra elimizden gelen destegi de saglayacagiz. Bu sene 500 dekar alani ayçiçegi ekimi yaptik. Silajik ve tanelik yaglik ayçiçegi ekimini ileriki yillarda çiftçilerin talebi istikametinde en az bin 500-2 bin dekar alani ekmek konusunda çiftçilerimize yardimci olacagiz. Ayni zamanda, silajlik olarak ekilen ayçiçeginin hayvanlara çok faydali oldugu verim ve protein bakimindan zengin oldugu tespit edildi. Bunlari da daha ileri seviyeye getirip, hem misir hem hayvansal olarak silajlik ayçiçegi bitkisini Mudurnu tarlalarina ekmegi planliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA