Baskan Atay, Efeler'de Tarima Deger Katiyor

Efeler’in yöresel ürünlerine deger kazandirmak için projelerini art arda hayata geçiren Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, hem belediyenin tarim arazilerini üretime kazandirmasiyla hem de ilçedeki tarim ürünlerine ve üreticilere verdigi önemle bölge halkinin takdirini topluyor.

Baskan Atay, Efeler'de Tarima Deger Katiyor


Ilçenin tarim ürünlerine katma deger kazandirmak ve ekonomik zorluklarin getirdigi kötü sartlarin etkisini en aza indirmek için Baskan Atay’in projesiyle belediye bünyesinde üretilen tarim ürünleri, Yüzde 100 Kadin Emegi Tarimsal Ürün Fabrikasi’nda özenle ve tüm hijyen önlemleri alinarak isleniyor. Sadece kadinlarin istihdam edildigi fabrikada tüketime hazir hale getirilen ürünler, Efe Bakkal raflarinda vatandaslarin begenisine sunuluyor. Topraklarimizin bereketli gidalarini yurtiçinden ve yurtdisindan tüketicilerle bulusturmak için kurulan www.efelerpazari.com adresli internet sitesinden yapilan çevrimiçi satisla besinlerin essiz lezzet ve kalitesi kent sinirlarini asiyor.

Bilindigi üzere iklim uygunlugu ve toprak kalitesinin sagladigi avantaj ile en lezzetli enginarlar Efeler’de üretiliyor. Birçok bakimdan faydali ve lezzetli bu bitki için ilk çapa ekipler tarafindan 2020 yilinda vuruldu. Efeler’in önemli reklam yüzünden biri olan enginar, Baltaköy ve Tepecik mahallelerinde bulunan toplam 45 dönümlük arazide üretiliyor. Damla sulama yöntemiyle yetistirilen enginarlar, sadece kadin emekçilerin çalistigi Yüzde 100 Kadin Emegi Tarimsal Ürün Fabrikasi’nda islenerek konserve ürünler haline getiriliyor. Enginarlar, Efe Bakkallar ve internet satis magazasinda vatandaslarin begenisine sunuluyor.

2020 yilinda toprakla bulusturulan bir diger ürün de sevketibostan bitkisi oldu. Tepecik Mahallesindeki 10 dönümlük arazide damla sulama yöntemi ile yetistirilen ürün, Yüzde 100 Kadin Emegi Tarimsal Ürün Fabrikasi’nda islenerek Efe Bakkallar ve internet sitesi araciligiyla vatandaslarin sofralarina ulastiriliyor.

Yöreye özgü ürünlerin yani sira temel tüketim gidalari da Efeler Belediyesi’nin üretim yelpazesinde bulunuyor. Halkin uygun fiyata tüketebilmesi için 2020’den itibaren Gödrenli Mahallesi’nde üretiliyor. 32 dönümlük arazide kadin isçilerin alin teri ile üretilen domatesler, Yüzde 100 Kadin Emegi Tarimsal Ürün Fabrikasi’nda islendikten sonra türlerine göre çesitli konserve ürünler halinde satisa sunuluyor.

2020’de üretimine baslanan ürünlerden biri de kekik bitkisi. Sahnali Mahallesi’nde 8 dönümlük arazide damla sulama yöntemiyle yetistirilen ürün, kekik suyu haline de getirilip Efe Bakkal ve çevrimiçi satis sitesi araciligiyla Efelerli vatandaslarla bulusturuluyor.

Son dönemde lüks restoranlarin mutfagina giren kuskonmaz da Efeler Belediyesi’nin arazilerinde yetistiriliyor. Popülaritesi günden güne yükselen kuskonmaz, Tepecik Mahallesi’ndeki 2 dönümlük arazide üretiliyor.

Efeler Belediyesi, vitamin ve mineral bakimindan oldukça zengin bir tropikal ürün olan ejder meyvesini halkin sofralarina kazandirmak için 2020 yilindan itibaren üretiyor. Sevketiye Mahallesi’ndeki 1 dönüm arazi üzerinde örtü alti tarim yöntemiyle yetistirilen ejder meyvelerini Efeler’in kendi isçilerinin emegiyle tüketime hazir hale getiriliyor.

Kentin verimli topraklarinda yetistirilen çesit çesit ürünler arasinda temel gida maddelerinin en önemlisi olan bugday da bulunuyor. Üretimi için, Alanli ve Mesutlu mahallerinde toplam 107 dönümlük genis bir arazi ayrilan bugdaylar, kuru tarim yöntemiyle yetistiriliyor. Ürünler, un ve ekmek haline getirilerek halkin sofrasina konuk oluyor.

Lezzeti, kokusu ve çesitli kullanim alanlari ile öne çikan karakilçik bugdayi da 2020 yilindan beri Efeler Belediyesi’nin ürettigi birçok ürün arasinda yer aliyor. Isikli, Kadiköy ve Alanli mahallelerindeki toplam 104 dönümlük arazide yetistirilen ürün, ekmek ve un halinde halkin tüketimine sunuluyor.

Tarim arazilerini sadece gida ürünleriyle degerlendirmenin ötesine geçen Efeler Belediyesi, 2020 yilinda süs bitkisi üretimine de basladi.

Sevketiye Mahallesi’ndeki 1 dönümlük arazide yetistirilen süs bitkileri sezonluk olarak üretilmekte ve kentin estetik degerine katkida bulunuyor.

Ilçe tarimina katma deger kazandirmaya devam edeceklerini belirten Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay, “Yöreye özgü ürünlerden temel gida maddelerine, tropikal meyvelerden süs bitkilerine kadar oldukça genis bir yelpazede üretime araliksiz devam ediyoruz. Üretmeden var olamazsiniz. Güçlü ve bagimsiz olamazsiniz. Bu verimli topraklara bir gün bile sirtimizi dönemeyiz. Efeler’in topraklarina, Efeler’in insanina katma deger kazandirmaya devam edecegim. Özenle yetistirilen kaliteli ürünleri en uygun fiyata sofralariniza getirmeyi sürdürecegiz” dedi.

Kaynak: İHA