UNTM'den Hak-Is'e Ziyaret

Hak Isçi Sendikalari Konfederasyonu (Hak-Is) Genel Baskani Mahmut Arslan, Fas Ulusal Isçi Sendikalari Konfederasyonu (UNTM) Genel Baskani Zouiten Mohamed ve beraberindeki heyeti agirladi.

UNTM'den Hak-Is'e Ziyaret
Fas Ulusal Isçi Sendikalari Konfederasyonu (UNTM) Genel Baskani Zouiten Mohamed ve Baskanlar Kurulu Baskani Abdelilah Elhalouti Hak-Is’e ziyarette bulundu. Hak-Is Genel Merkezi’nde gerçeklesen ziyarette Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, Hak-Is Konfederasyonu’nun UNTM ile olan iliskileri, Hak-Is’in dis iliskiler faaliyetleri ve gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

UNTM Genel Baskani Zouiten Mohamed, görüsmede yaptigi konusmada iki konfederasyon arasindaki is birligine dikkat çekerek, bunu gelecekte daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ayrica uluslararasi düzeyde birlikte daha fazla is birligi yapmalari gerektigini de dile getiren Mohamed, Hak-Is’in uluslararasi düzeydeki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan ise, ‘Uluslararasi Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikalar Birligi’ni UNTM ile beraber kurduklarini, bu nedenle UNTM’nin Hak-Is açisindan özel bir yere sahip oldugunu dile getirdi. Ayrica UNTM’nin kurulusunun 50’inci yilinda olduklarini hatirlatarak, “Fas’ta da genis kapsamli kutlamalar yapiliyor. Hak-Is olarak da nice 50 yillara diyerek kendilerini tebrik ediyorum” dedi.



“UNTM’nin uluslararasi konfederasyonlara üyelik konusunda bizden bir talebi olursa destek verecegiz”

Arslan iki konfederasyonun birbirine yakinlasmasini saglayan en önemli konularin basinda uluslararasi iliskilerin geldigini dile getirerek, “Dostlarimizla da bu ikili is birligi çerçevesinde uluslararasi alanda da neler yapabilecegimiz konusunda birlikte çalisacagiz. Bunun en önemli hususlarindan bir tanesi ILO’da Birlesmis Milletler Cenevre ofisinin önünde yaptigimiz Uluslararasi Filistin ve Kudüs’e Destek Eylemi’ydi. Ayrica UNTM’nin uluslararasi konfederasyonlara üyelik konusunda bizden bir talepleri olursa destek vermeye devam edecegiz. Yaptigimiz bütün toplantilarda gördügümüz su ki UNTM’nin büyük oranda Hak-Is’le ayni istikamette düsünen bir yapisi var” açiklamasinda bulundu.

Konfederasyon düzeyindeki iliskilerin ileri seviyede oldugunu fakat bunun sendikal düzeyde ayni seviyelerde olmadigini dile getiren Arslan, Bunun için UNTM ve Hak-Is konfederasyonlara bagli sendikalarinin ikili is birligi içerisinde olmalari için gerekli çalismalari yapacaklarini sözlerine ekledi.

Arslan, son 40 yilda emegin mili gelirden aldigi payin düstügünü, sermayenin ise milli sermayeden payinin arttigini belirterek, bunun bütün dünyadaki emekçilerin daha fazla is birligi yapmasi gerektirdigini vurguladi. Bunun tersine çevrilmesi gerektigini de belirten Arslan, UNTM ile birlikte is birligi yaparak bu konuda mücadelelerini sürdürdüklerini ifade etti.



"Türkiye sahip oldugu potansiyeliyle tüm sorunlarin üstesinden gelebilecek bir altyapiya sahip"

Emekçilerin tüm sorunlarinin farkinda olduklarini ve bu sorunlarla nasil basa çikacaklarini bildiklerini söyleyen Arslan, “Bütün bu olumsuzluklara ragmen Türkiye gerçekten dinamik nüfusu, mütesebbis ruhu ve potansiyeliyle bu sorunlarin üstesinden gelebilecek bir altyapiya sahip. Bütün bu yasadigimiz zorluklarin geçici oldugunu, bunu ortadan kaldirmak için toplumun her kesimi olarak ortak hareket etmemiz gerektiginin altini çizmek istiyorum. Bu zorlu süreci Türkiye ve bölgemizin kisa zamanda atlatmasini bekliyoruz. Bütün dünyayi saran yüksek enflasyon, ona bagli yoksullasma, issizlik ve ücretlerin yetersizligi bütün bunlar ortak mücadele alanlarimiz. Bunun üzerine yeni ortaya çikan iklim degisikligi ve su gibi konular da konfederasyonumuzun öncelikli gündemleri arasinda” degerlendirmesinde bulundu.

Toplantinin ardindan Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan ve UNTM Genel Baskani Zouiten Mohamed, karsilikli olarak birbirlerine plaket takdiminde bulundu.
Kaynak: İHA