Dag Keçileriyle Inek Sürüsü Bir Arada

Munzur Daglarinin yaylasinda taslarin üzerinde tuz yalayan dag keçileriyle ile otlayan inek sürüsü bir arada kameraya yansidi.

Dag Keçileriyle Inek Sürüsü Bir Arada
Erzincan ile Tunceli arasindaki platoda 130 kilometre uzunlukta batidan doguya uzanan Munzur Daglarinda bugünlerde doga renklendi. Yaz ayinda muhtesem bir doga manzarasi sunan Munzur Daglarinda nesli tükenme tehlikesi altinda bulunan birçok yabani hayvan objektiflere yansimaya basladi.

3 bin 300 rakimli Munzur Daglarinin zirvesinde ve zaman zaman da bin rakimli asagi kisimlara inen çengel boynuzlu (samua) ve dag keçileri sürüler halinde görüntüleniyor. Dogal güzelliklerinin yani sira yaban hayati açisindan da ön plana çikan Munzur Daglarinda yemyesil yaylalar inek sürüsünün de otlak alani oluyor.

Munzur Dagi eteklerindeki Tatlisu köyü yaylasinda dag keçileriyle inek sürüsünün bir arada kameraya yansimasi görenlerin adeta içini isitti. Inek sürüsünün otladigi alanin hemen yani basina gelen dag keçileri, taslarin üzerine dökülmüs tuzlari yalayarak gida depoladilar.

Sürü sahibi Veysel Saglanmak, “Çok güzel bir manzara. Dag keçilerine kimse zarar vermese bu kadar alisiyorlar. Ineklere tuz verdigimiz yere gelip onlardan kalan tuzu yaliyorlar. Sürüde köpeklerimiz de var ama artik her gün geliyorlar, alistilar. Köpeklerimiz bile saldirmiyor. Iç içe yasiyoruz. Bundan güzel bir an mi olur? Biz böyle mutluyuz. Dag keçilerinin avlanmasina tamamen karsiyiz.” dedi.

Öte yandan avlanmasi yasak ve koruma altindaki tür olan dag keçileri, Dünya Doga Koruma Birliginin (IUCN) yayimladigi Nesli Tükenme Tehlikesi Altinda Olan Türlerin Kirmizi Listesi’nde bulunuyor.
Kaynak: İHA