Tarihi Mekanda HIÇ'in Sergisini Açti

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri çerçevesinde Erzurum’un önemli sembollerinden birisi olan Çifte Minareli Medrese’nin iç avlusunda hat sanatini modern bir bakis açisiyla yeni kusaklara ve zamanlara tasiyan Muhammet Mag, 10 eser ile “HIÇ”in sergisini açti.

Tarihi Mekanda HIÇ'in Sergisini Açti
Hat sanatini modern bir bakis açisiyla yeni kusaklara ve zamanlara tasiyan Muhammet Mag, HIÇ sergisinde de bu sanatin imkanlarini genisletmeyi sürdürüyor. 10 eserlik koleksiyonda Türk-Islam sanatlarinin iki büyük damari olan "hat" ve "tezhip"in bir araya getirildigini belirten Muhammet Mag, “Birden fazla yazi çesidinin (talik, celi, divani, kufi, rika) tek bir yazida bulusturulmasiyla ‘yeni bir istifleme’ denemesi oldu. Bu baglamda gelenekle bagini koruyarak, hatta yeni bir derinlik ve çesitlilik katmayi amaçladik. Sergide ilk kez hikâye etme teknigi kullanildi ve insan hayatinin dönemleri 10 asamali olarak, metinsel bir bütünlük içinde sunuldu. Sanatçi eserlerine yansittigi “ömrün basamaklari”ni söyle isimlendirdi: Hiç’in dogumu, Hiç’in sigmagi, Hiç’in hiçligi, Hiç’in arayisi, Hiç’in yolu, Hiç’in istikameti, Hiç’in karmasasi, Hiç’in çogalmasi, Hiç’in parçalanmasi ve Hiç’in yeniden dogumu.

Muhammet Mag, HIÇ Sergisi’nin, Türk-Islam uygarliginin önemli kavramlarindan biri olan HIÇ’i varligin merkezine yerlestirdigini belirterek, “Kavramin her türden imasina güçlü bir atif yapmaktadir. Hiç’ten gelip Hiç’e gittigimiz bilinci ayni zamanda bir tekliftir. Türk düsüncesinin küresel tüketim çaginda insanliga tutacagi ’hiçlik’ isigi eserlerin fikri zeminini olusturdu” diye konustu.

Kaynak: İHA