CHP Grup Baskani Özgür Özel, Bodrum'da Içini Döktü

Mugla’nin Bodrum ilçesinde bir programa katilan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Baskani Özgür Özel, seçimin kaybedildigini ve gereginin yapilmasi gerektigini dile getirdi. Programda kendisine sorulan sorulara net cevaplar veren Özgür Özel, partideki durumu Sezen Aksu’nun "Masum degiliz hiçbirimiz" sarkisi ile özetlemek istedigini belirterek, "Kaybettik geregini yapmak lazim. Sikisinca Milli Mücadele’den, Atatürk’ten bahsederek alkis alarak ilerlenemez" dedi.

CHP Grup Baskani Özgür Özel, Bodrum'da Içini Döktü
Bodrum Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Vakfi (SODEV) ev sahipliginde, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde Osman Özgüven ve Yerel Devrim Belgeseli izlendi, “Sosyal Demokrasi ve Toplumcu Belediyecilik” söylesisi gerçeklestirildi.

Moderatörlügünü Tansu Özcan’in yaptigi söylesiye CHP Grup Baskani Özgür Özel, eski Kültür Bakani ve SODEV Kurucusu Ercan Karakas, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras ile Gazeteci Yönetmen Gökmen Ulu konusmaci olarak katildi.

Etkinligi Mugla Milletvekilleri Cumhur Uzun, Gizem Sayar Özcan, Süreyya Önes Derici, Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, CHP Mugla Il Baskani Hüseyin Erol ile çok sayida vatandas takip etti. Söyleside belgesel üzerine yapilan konusmalarin ardindan izleyicilerin soru-cevap bölümüne geçildi.

“Sandik yoksa nerede atama varsa orada bir tartisma var”

Programin soru-cevap kisminda katilimcilar, sorularini genellikle Özgür Özel’e yöneltti. CHP Grup Baskani Özgür Özel, sorulara su yanitlari verdi:

“Parti içi demokrasi çok önemli bir sey. Ben hiçbir anahtar listede olmadan, tek basima en yüksek 5’inci oyu alarak parti meclisine girmistim. Bana ‘listeyi deldiniz ne diyeceksiniz’ diye sordular, ben de ‘listeyi delmek ne biz ayni kumastaniz sonuçta, listede bir delik vardi ben oraya yama yaptim’ dedim. Grup Baskanvekili oldum, nerede bir sandik gördüysem hep girdim karsiligini gördüm. Nerede sandik yoksa nerede atama varsa orada bir tartisma var. Üzüm üzüme baka baka hep kararmaz bazen de agarir. Gitgide parti içi demokrasinin azaldigi, denge ve denetleme mekanizmalarinin zayifladigi süreçler yasaniyor. Türkiye’de bütün partiler parti içi demokrasi açisindan birbirine baka baka karariyorlar. Bunu terk etmek lazim bu dogru bir sey degil. Özelestiri yapmiyorsak gelismenin olmasini savunuyor olmak mümkün degil. Parti bir özelestiri süreci yasamak durumunda. Yapilmiyorsa olmasina temelden bir itirazim var. Çünkü ben bu yasadigimiz seçim kampanyasina en erken baslayan kisiyim. 4 yil boyunca Türkiye’de 500’e yakin ilçede içinde 2019 yerel seçimi de vardi. 41 ilde 247 aday tanittim. 500’e yakin ilçede 1000’e yakin miting yaptim. Burada bir özelestiri yapmak, hesap vermek ve bunun üzerinden konusmak gereken bir dönemdeyiz. Ben seçimin ilk turunda seçim gecesine kadar 500 ilçe 700 miting yaptim, 14-28 Mayis arasinda 31 miting yaptim toparlayalim diye. Seçimi kaybettigimiz gece hiçbir sey yapmaya takatim yoktu.”

“Kaybettik geregini yapmak lazim”

Seçimin kaybedildigini ve gereginin yapilmasi gerektigini dile getiren Özel, sözlerine söyle devam etti:

“Kaybettik geregini yapmak lazim diye düsünüyordum. Ama özelestiri meselesinde birazcik eksik kalindigi, hiçbir sey yokmus gibi davranmaya dogru gidildigini görünce bunun bir parçasi olmanin da bir maliyeti var. Seçimi kaybetmekten daha büyük bir eksiklik. Onun üzerinden kendimce bir süreç yürütüyorum. Böyle süreç yürütenlerle konusuyorum. Söyle bir sey olsun istiyorum, bir degisim olsun ama mesela bu sadece genel baskan degisimi derseniz Kemal Beye ayip etmis olursunuz. Çünkü onun emegini görmezden gelmemek lazim. Sadece Kemal Bey eski MYK üyesi arkadaslari degistirirse Kemal Bey de onlara ayip etmis olur. Çünkü onlari atayan da odur. Tüzük tartismalari var. Sadece tüzügü degistirelim. Ön seçim vardi uygulanmadi daha kati hale getirelim. Onu yapalim ama yazili belgelere indirgemek de çok baska kolaycilik olur. Birlikte yönetimde oldugumuz bazi arkadaslar tüzügü degistirelim her sey çok güzel olacak, 6 Eylül’e kadar bir görüs bildirelim, siz bildirin biz en iyisini yapacagiz. Bu da dogru degil. 9 Eylül’e kadar yeni bir program açiklayalim. Bizim mevcut programimiz çok iyi program ama 2007’de kalmis bu program. Esas baska bir mesele lazim, yönetenlerin yani genel baskanin, yönetici kadrolarin, yazili evraklarin, bütün mevzuatlarin ama esas zihniyetin degismesi lazim. Dünyadaki iyi örneklere bakmak lazim, kötülerinden ders çikarmak lazim ama çalismak lazim. Birilerine benzeyerek siyaset yaparak olmuyor.”

“Sikisinca Atatürk’ten bahsederek, siyaset üretmeden ilerleyemeyiz"

Türkiye siyasetinin, tarihinin en büyük tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu savunan CHP Grup Baskani Özgür Özel, “Bugün herkes herkesi elestirebilir. Geldigimiz nokta su hepimiz için bu geceyi bitirmek üzere bir sarki isteyecek olsam, Sezen Aksu’dan ‘Masum degiliz hiçbirimiz’ sarkisini isterim. Türkiye siyaseti, tarihinin en büyük tehlikesiyle karsi karsiyadir. O tehlike sudur, yüzde 87’lik katilim oranini bir daha bulamayabiliriz. Seçmende bir duygusal kopus var. Bizim seçmenimiz hep kizar, kapiyi çarpar gider. En kolay alkisin Atatürk denilerek alindigi bir siyasi partinin siyaset üretme pratiginde sorun var. Sikisinca Milli Mücadele’den, Atatürk’ten bahsederek alkis alarak ilerlenemez. Bambaska bir sey konusuyor olmak lazim. Bunda bir kolaycilik, birbirimizi kandirmak var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA