7,5 Milyon Yil Sonra Ayaktalar
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bagli Tashan bölgesinde yapilan 7,5 milyon yillik tarihi aydinlatma çalismalarinda bulunan örnekler, kaliplama yöntemi ile orijinalinin bire bir ayni olarak ayaklandiriliyor. Ayaklandirma çalismalari ile ilgili bilgiler veren Uzman Antropolog Ömer Dag, dünyada tek örnek olan fil fosilinin en dikkat çekici çalisma oldugunu ve müzede sergilenecegi zaman da bulunan orijinal parçalarinin ayaklandirmada kullanilacagini söyledi.

Ömer Dag, yapilan çalismalar ile bire bir orijinal fosile benzeterek ayaklandirma çalismalarini yaptiklarini söyleyerek, “Burada yaptigimiz islemimiz filin atasi olan türe ait örnegin kalip ve ayaklandirma islemiydi. Su anda file ait örneklerin kaliplarini aldik ve bunlarin ayaklandirmasina baslayacagiz. Su an kalip asamasindayiz. Bire bir orijinal fosillerin kalibini yine atta uyguladigimiz islemin aynisini file de uyguluyoruz. Bire bir kalibini alip, çikan kaliplarin 2 parça halinde alip onu tekrar birlestiriyoruz. Pürüzlü yerleri düzeltip bire bir orijinal fosiline benzer hale getirip ayaklandirma kismina da baslayacagiz” ifadelerini kullandi.
“Dünyada tek örnek Kayseri’de”
Dag, bulunan fil fosilinin dünyada baska örnegi olmadigini ve en dikkat çekici çalisma oldugunu söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti:
“Bu ayaklandirmada en dikkat çekici olan ve özendigimiz örnek file ait olan örnek. Çünkü bu örnek, burada da görünüyor dünyada tek. Kafatasi bütünlügü, alt çenenin bütünlügü olarak bulunabilen tek örnek bu su ana kadar. O yüzden çok önemli. Bu ayaklandirma yöntemini 3D ile yapan yabanci çok tanidiklarimiz var ama kendilerinin 3D yapabilmeleri için fosilin olmasi gerekiyor. Onlarin en büyük dezavantaji bu fosilin onlarda olmamasi ve bizim en büyük avantajimiz da fosilin bizde olmasi ve bire bir orijinalinden kalip alabiliyor olmamiz. Biz fosile basladigimizda ilk kafayla basladik. Çeneyi aldik sonrasinda ön kol, arka ayak gibi örneklerinin kaliplarini alarak kalip alma islemimizi devam ettiriyoruz. Yakinda montaj asamasina baslayip fili de ayaklandirmis olacagiz. Kültür ve Turizm Bakanligi ile gerekli izin ve protokoller yapildiktan sonra bizim yaptigimiz ayaklandirmalarin replika kismi disinda bizde var olan orijinal kisimlari da örnekleyecek olursak su an biz kafasini replika yapiyoruz ama müzeye tasindigi zaman orijinal fosil replikanin yerini alacak. Olmayan kisimlar replika olarak kalacak, olan kisimlari da direkt orijinal halde sergilemeyi düsünüyoruz.”
