Tek Eliyle Igne Oyasi Yaparak Geçimini Sagliyor

İçelli 70 yasindaki Zeynep Simsek, tek eliyle yaptigi igne oyasi ile genç üreticilere tas çikardi.

Tek Eliyle Igne Oyasi Yaparak Geçimini Sagliyor
6 yasindayken geçirdigi kaza sonucu bir kolunu yitiren Zeynep Simsek’in, Toroslar ve Çamliyayla belediyelerinin ortaklasa düzenledigi 7. Geleneksel Igne Oyasi Festivali’nde açtigi stant yogun ilgi gördü. 10 yasinda ögrendigi igne oyasi ile birbirinden güzel motifler çikararak, bu motiflerden yazma, havlu kenari, bileklik, kolye, taç, toka, yüzük, masa örtüsü ve anahtarlik gibi aksesuarlar yapan Simsek, tek eliyle isledigi igne oyasindan geçimini sagliyor. Igne Oyasi Festivali’nde aksesuarlarin yani sira Simsek’in yaptigi Türk bayragi motifli igne oyasi da katilimcilarin büyük begenisini topladi.

"Igne ile kuyu kaziyoruz" diyen Simsek, "70 yasindayim. Annem vefat ettikten 2 ay sonra 6 yasimda geçirdigim kaza sonucu bir kolumu kaybettim. 10 yasindan beri tek elimle igne oyasi yapiyorum. Igne ile kuyu kaziyoruz. Zor oluyor ama azimle yapiyorum. Kimseye muhtaç degilim" ifadelerini kullandi.

"Benim bu azmim tüm kadinlara örnek olsun"

Geleneksel Igne Oyasi Festivali’nde stant açtigini ve festivalin çok güzel oldugunu belirten Simsek, "Baskanlarimizdan Allah razi olsun. Çok tesekkür ederiz. Benim bu azmim tüm kadinlara örnek olsun. Çok çalissinlar. Azmin elinden hiçbir sey kurtulmaz. Bir elle yapmak nerede iki elle yapmak nerede. Ama yilmadan ögrendim ve yaptim" diye konustu.

Toroslar Belediye Baskani Atsiz Afsin Yilmaz ise kültürel miras igne oyasini gelecek nesillere tasiyan 70 yasindaki Zeynep Simsek’e tesekkür etti. Üreten ve ürettigini satarak geçimini saglayan tüm kadinlara imkanlari ölçüsünde destek olduklarini belirten Baskan Yilmaz, "Geleneksel Igne Oyasi Festivali ile Türk kadinin zarafetini, üretkenligini, tasidigi ruhu yansitmasi yönüyle kültürel mirasimiz olan igne oyasini tüm dünyaya tanitmanin mutlulugunu yasadik. Hem Çamliyayla ilçemizde hem de Toroslarimizda düzenledigimiz festivalde stant açan ve tek eliyle isledigi igne oyalarini sergileyen Zeynep teyzemizle gurur duyduk. Kendisine bu azminden dolayi tesekkür ediyoruz" dedi.

"Igne oyasi, geçmisimizle köprü kuran bir sanattir" diyen Baskan Yilmaz, "Çamliyayla Belediyemiz ile birlikte igne oyasi festivalinin ikincisini düzenliyoruz. Çamliyayla Belediyemiz bu festivali 7 yildir gerçeklestiriyor. Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Egitim Kurslarimizda (TORTEK) 16 merkezimizde ve 49 bransta egitim veriyoruz. Bu kurslarimizdan bir tanesi de igne oyasi kursumuzdur. Bu kurslarimizda hanimefendiler, yeni bir el sanati yapmayi ögreniyorlar. Üretiyorlar, satis yapiyorlar ve aile ekonomilerine katkida bulunuyorlar. Binlerce yil öteden gelen atalarimizin, büyüklerimizin, kadinlarimizin, genç kizlarimizin duygularini, düsüncelerini, isteklerini, dileklerini isledikleri ve motiflerle ortaya koyduklari igne oyasi sanatini tanitmak, tesvik etmek ve bunu yasatmak istedik" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA