Mugla Egitim Arastirma Hastanesinde 'Sifir Atik Projesi'

Mugla Egitim ve Arastirma Hastanesi olarak atiklarin çevre ve insan sagligina olumsuz etkilerini önleyip, temiz bir sekilde toplanip, ekonomiye kazanç saglamak amaciyla yapilan ve pandemide ara verilen sifir atik çalismalarimiz tekrar yenilenerek aktif hale getirildi.

Mugla Egitim Arastirma Hastanesinde 'Sifir Atik Projesi'
Hastane Bashekimi Prof. Dr. Turhan Togan “Sayin Emine Erdogan Hanimefendinin himayesinde yürütülen ‘Sifir Atik Projesi’ ile kurumumuzda atiklarin üretilmesinden, tüketimi ve son atik asamasinda azaltilmasi, uygun sartlarda geri dönüstürülerek yeniden kullanimiyla ekonomiye kazandirilmasi hedeflenmistir” dedi.

Bu hedef istikametinde Atik Yönetim Birimi çalisanlari tarafindan sifir atik ekibi olusturuldu. Sistemin kurulmasi, saha uygulamalarinin takip edilerek izlenmesi ve sistemin etkin bir sekilde yapilanmasi için gerekli takip planlamalari olusturulan ekip tarafindan yapildi. Hastane içerisinde tüm alanlarda gerekli gözlemler yapilarak veriler kayit altina alindi. Birim sorumlulari ve çalisanlara alanlarda farkindalik egitimleri gerçeklestirildi.

Yemekhane hizmetlerinde yemek atiklari Büyük Sehir Belediyesi araciligiyla hayvan barinaklarina gönderilirken, yerinde atik ayrisimi yapilarak ekiplerce toplanan atiklarin uygun saklama sartlarinin saglandigi genel atik depolarindan teslimi saglaniyor. Yapilan bu çalisma ile yatan hasta basina düsen tibbi atik miktarinda yüzde 40 iyilesme, birim bazli atik miktarlarinda ise yüzde 20 azalma saglandigi açiklandi. Tüm bu sistem içerisinde atik toplama ekibi egitimleri verilip Is Sagligi Güvenligi açisindan kisisel koruyucu ekipman kullanimi ile gerekli önlemler alindigi belirtildi.

Mugla EAH Bashekim Prof. Dr. Turhan Togan, Destek Kalite Hizmetleri ve Atik Birimi ekibiyle birlikte ana depolari ve uygulamanin yapildigi yogun bakim alanlarini yerinde incelediler. Tüm ekibe yapmis olduklari ayristirma ve geri dönüsüm destekleri için tesekkür etti.

Bashekim Togan, “Geri dönüsüm ve sifir atik projesiyle israfin önlenerek, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, atigin gerçeklesmesi ve kaynaginda ayristirilarak toplanmasiyla geri dönüsümünün saglanmasi için ara verdigimiz çalismalarimiz tekrardan aktif hale getirildi.

Gelecek nesillerimize daha saglikli, güvenli ve yasanabilir bir dünya birakma hedefiyle Sifir Atik projesi çalismalarimiza devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA