Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi Basladi

Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, baskent Moskova’da düzenlenen Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi’nda, “Rusya ve Belarus topraklarina düzenlenen herhangi provokatif girisim ve güvenlik tehdidine uygun bir cevabimiz var” dedi.

Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi Basladi
Rusya’nin baskenti Moskova’da 11’incisi düzenlenen, 100’den fazla ülkenin temsilcileri ile 8 uluslararasi kurulustan temsilcilerin katildigi Moskova Uluslararasi Güvenlik Konferansi bugün basladi.

Konferansta konusma yapan Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, katilimci ülkelere tesekkür ederek önemli açiklamalarda bulundu.

Ukrayna’daki savasa yönelik degerlendirmelerde bulunan Soygu, “Yabanci danismanlar ve Bati, silahlarini kullanarak operasyonlar yürütmek ve çesitli tatbikatlarda bulunmak için Ukrayna askerlerini kullaniyor ve Zelensky rejimi bu deneyler için insan gücü sagliyor” dedi.

NATO’ya da yüklenen Soygu, “Asya-Pasifik bölgelerinde kurulan Asya merkezli güvenlik sistemini ortadan kaldirmak için sistematik saldiri girisimleri düzenleniyor. NATO ittifaki ABD’li ve Avrupali müttefikleriyle bölgesel güvenlik sorunlarini çözmek için aktif olarak bunu uyguluyor. Finlandiya’nin NATO’ya üye olmasi ve Isveç’in de facto olarak askeri birligin içinde yer almasinin ardindan NATO, askeri hareketlerini özellikle arttirdi. Bizim için merak konusu olan sey, Helsinki ve Stockholm’un Rusya ile çatismalarda ne kazandigi” ifadelerini kullandi.

Soygu ayrica, “Biz degisen sartlari yakindan izliyoruz. Rusya ve Belarus topraklarina düzenlenen herhangi provokatif girisim ve güvenlik tehdidine uygun bir cevabimiz var. Kimse, Rusya’nin sahip oldugu Rus askeri gücüne saldirma yanilsamasina kapilmamalidir” seklinde konustu.



“Biz sömürgeci zihniyete karsi mücadelede ortak geçmise sahibiz”

Batili ülkelerin Çin ve Tayvan arasindaki gerilimi tetikledigini söyleyen Soygu, "Bati Tayvan’daki gerilimi artiriyor. Orada da tipki Ukrayna’daki tansiyonu yükseltmek için kullanilan yöntemler uygulaniyor. Ilk olarak askeri tedarik ve medya araciligiyla milliyetçi duygulari besleyerek bunu yapiyorlar. Tüm bu sartlar altinda Çin ve Rusya arasindaki ikili iliskiler bütün parametrelerdeki bagini asarak müttefik olmaktan öteye çikiyor" diye konustu.

Ittifaklariyla askeri güçlerinin artacagindan bahseden Soygu, "Biz en önemli ortaklarimizdan biri Hindistan dahil olmak üzere Vietnam, Myanmar, Mogolistan, Laos, Endonezya ve Banglades ve Asya-Pasifik bölgelerinde askeri is birligimizi güçlendirmeye devam edecegiz. Biz sömürgeci zihniyete karsi mücadelede ortak geçmise sahibiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA