Bursa Mevlevihanesi Küllerinden Dogdu

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan rekonstrüksiyon çalismalari tamamlanan 4 asirlik Bursa Mevlevihanesi, tavan islemeleri, ahsap oymalari ve çevre düzenlemeleriyle ilk günkü ihtisamina kavustu. Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle yasatilacagi komplekste, ayni zamanda Uludag Üniversitesi isbirligiyle uzmanlik seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek.

Bursa Mevlevihanesi Küllerinden Dogdu
8500 yillik Arkeoparktan 2300 yillik Bitinya surlarina, 700 yillik Osmanli eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlik örnegi yapilara kadar her alanda essiz eserlere sahip olan Bursa, Büyüksehir Belediyesi marifetiyle adeta açik hava müzesine dönüsüyor. kendi haline birakildiktan bir süre sonra yikilip yerine su depolari yapilan 400 yillik Bursa Mevlevihanesi’ni tekrar gün yüzüne çikaran Büyüksehir Belediyesi, Pinarbasi Mezarligi karsisinda bulunan ve 17. yüzyilda Mevlevîligin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Dede tarafindan kurulan yapiyi aslina uygun sekliyle ayaga kaldirdi. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-i Serif ve Matbah-i Serif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlik’ olmak üzere 3 bölümden olusan yapi, özgün kimligiyle bölgeye deger katti. Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan islemeleri ve ahsap oymalari göz kamastirirken, Matbah-i Serif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatildigi bir müze olarak hizmet verecek. Bunun yaninda Dedegan Hücreleri ve Selamlik bölümünde de Uludag Üniversitesi isbirligiyle uzmanlik seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek. Haftalik sohbet programlari, sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürü tüm yönleri ile burada yasatilacak.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Hanlar Bölgesi Çarsibasi Kentsel Dönüsüm projesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle birlikte Tophane Meydani, Zindan Kapi ve Hisar Bölgesi’ni ‘tarih adasina’ dönüstürecek önemli eserlerden birinin de Bursa Mevlevihanesi oldugunu söyledi.

Mevlevi kültürünün tüm yönleriyle anlatilacagi mevlevihanedeki çalismalarin tamamlandigini, tefrisat çalismalarinin artik sona geldigini anlatan Baskan Aktas, “Burasi hem Bursa içinden hem de sehir disindan büyük ilgi görecek bir ziyaret alanina dönüsecek. Gerek sohbet programlari, gerekse sema gösterileri ile musiki ve hat dersleri ile burasi sürekli hareketliligin oldugu bir mekan olacak” dedi.

Kaynak: İHA