Bronzlasmak Saglikli Degil
Deri ve Zührevi Hastaliklar Anabilim Dali Uzmani Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, bronzlasmanin, estetik açidan tercih edilse de gerçekte derinin hasar görmesi ile harekete geçen kendini koruma mekanizmasi sonucu olustugunu söyledi.

Mullaaziz ayrica daha uzun süreli hasarlarda ise içi su dolu kabarciklarin olusmasiyla cilt yaniginin, ikinci dereceye dönüsebildigini ifade etti.
Saglikli bronzlasmak mümkün mü
Bronzlasmanin ise günes yanigi nedeniyle olusan hasar sonrasinda, cildin kendisini onarma çabasinin sonucu olustugunu hatirlatan Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, dolayisiyla günümüzde siklikla kullanilan “saglikli bronzlasma” kavraminin gerçekliginin olmadigini söyledi.
Mullaaziz, bronzlasmanin, estetik açidan tercih edilse de gerçekte derinin hasar görmesi sonucu olusan kendini koruma mekanizmasi oldugunu ifade etti.
Günes yaniklarina dikkat
Günes yaniklari tedavisinde yatak istirahati, agizdan bol sivi destegi, soguk uygulama ile renksiz ve parfümsüz bir nemlendirici kullanilmasi gerektigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, yanigin siddetine bagli olarak, kizariklik ve agriyi azaltan krem ve haplarin da önerildigini belirtti.
Yaniga bagli deri bütünlügünün bozuldugu siddetli durumlarda, kisa süreli ve düsük dozda sistemik steroid tedavisi veya sistemik koruyucu antibiyotik kullaniminin gerekebildigini söyleyen Mullaaziz, yanik bölgesine dermatolog tarafindan önerilmeyen kremler, cilt temizlik ürünleri, yogurt, dis macunu, salça gibi uygulamalarin yapilmamasi gerektigi konusunda uyarilarda bulundu. Mullaaziz, bu uygulamalarin yanigin derinlesmesine, sekonder enfeksiyona ve alerjik degisikliklere dönüsmesine neden olabilecegini ifade etti.
Günes isinlari kirisiklik, çil, leke, deri yaslanmasi ve kansere neden olabilir
Günes hasarinin kisa vadede günes yaniklarina neden oldugunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, uzun süreli maruziyette ise kirisiklik, çil, günes lekeleri, deri yaslanmasi ve deri kanserlerinin olabilecegini belirtti.
Mullaaziz, günes hasarinin agirlikli olarak 20 yasindan önceki dönemde olustugunu ve çocukluk çagindaki siddetli günes yanigi öyküsünün deri kanseri gelisimine yol açtigini belirterek çocuklarin günesten korunmasina önem verilmesi gerektigini ifade etti.
Bebekler ilk 6 ay günesten uzak tutulmali
Bebeklerin ilk 6 aylik dönemde mümkünse günesten uzak tutulmasi gerektigini söyleyen Mullaaziz, 6 aydan sonra 20 dakikadan uzun süreli günes maruziyeti olacaksa kimyasal içermeyen günes koruyucu ürün kullanilmasi gerektigini söyledi.
Korunma önerileri
Yrd. Doç. Dr. Didem Mullaaziz, günes yaniklarindan korunmak için su önerilerde de bulundu:
Saat 10.00 ile 17.00 saatleri arasinda disarida bulunmayin
Disariya çikilmasi gerektiginde genis çeperli sapka, günes gözlügü, günes koruyucu ürün kullanin.
Günes altinda iken 4 saat, deniz kenarinda iken 2 saat araliklarla günes koruyucu krem kullanin.
Gölgede veya havuz/deniz içerisinde iken de günes yaniklari olusabileceginden koruyucu önlemlere dikkat edin.
Özellikle çocuklarin ve beyaz tenli kisilerin, günes altinda iken açik renkli ve kollu kiyafetler tercih etmelerine özen gösterin.
