RIP Akintisinda Hayatta Kalma Formülü

Denizde RIP (Çeken akinti) akintisinda hayatta kalma formüllerini anlatan Prof. Dr. Ali Uzun, “RIP akintisina kapildigini hisseden kisi suyun üstünde kalmasi gerekiyor. Yanlara dogru gitmeye çalismak veya su üstünde kalmaya çalismak sizi RIP akintisindan kurtaracaktir” dedi.

RIP Akintisinda Hayatta Kalma Formülü
Denizlerde RIP akintisi veya diger sebeplerden dolayi her yil birçok kisi bogularak hayatini kaybediyor. Samsun’da ise son 1 ay içerisinde denizde 255 kisi bogulma tehlikesi geçirdi, 5 kisi ise hayatini kaybetti. Vatandaslara önemli uyarilar yapan Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Cografya Bölüm Baskani Prof. Dr. Ali Uzun, bogulmalarin en büyük nedeninin ’egitim eksikligi’ oldugunu söyledi.



“Bütün bogulma vakalarinin sebebi RIP akintisi degildir”

Prof. Dr. Uzun, "En basta egitim eksikligi gelmektedir. Son zamanlarda Samsun’da bogulma vakasi artti ama iç bölgelerde, göletlerde, akarsularda, kanallarda da bogulmalar yasaniyor. Yaz sicakliklarinin arttigi dönemlerde bu bogulma vakalari gerek Türkiye’de gerekse dünyada artmaktadir. Türkiye’de hemen her yil 300-350 civarinda bogulmaya bagli can kaybi yasaniyor. Aslinda bogulma vaka sayisi daha fazladir. Ancak bunlarin önemli bir kismi ilk yardim ile kurtarilabiliyor. Yaz sezonu gelmeden televizyon kanallarinda, sosyal medyada bununla ilgili egitici bilgilerin verilmesi lazim. Eger biz RIP akintisini bilirsek, eger çocuklarimiza yüzmeyi zamaninda ögretirsek, bogulma ve ölüm vakalari en aza inecektir. Bu sebeple öncelikle ölümler olmadan tedbirlerimizi almamiz, egitimleri yapmamiz lazim. Günümüzde Türkiye’de dogal afetlerden sonra bilim adamlarinin yanlarina gidiliyor. Ne yapacagiz diye sorular soruluyor. Bilim adamlari afet olmada bilimsel yöntemlerle problemleri tespit ediyorlar ve önlemler alinmasi için yetkililere çagrida bulunuyorlar. Biz de bu konuda özellikle yüzmenin ögretilmesi ve RIP akintilari hakkinda insanlara bilgi verilmesini tavsiye ediyoruz” diye konustu.



Çeken akinti karsisinda yapilacaklar

RIP akintilarinin bütün denizlerde olabilecegini ifade eden Prof. Dr. Uzun, “Kumsallarin oldugu yerlerde, özellikle kumsalin deniz tarafinda ön kiyi setleri dedigimiz setler bulunmaktadir. Onlarin içerisinde kiyi akintilari ile gedik seklinde yariklar olusuyor. Dalga yüksekligi artip 1-2 metreyi buldugu zaman bu settin kiyi tarafinda sular birikiyor ve daha sonra yer çekimiyle açiga dogru bu kanal üzerinden gidiyor. Bu sebeple bu setlerin bulundugu alanlarda RIP akintilari daha fazla oluyor. Sadece ön kiyi setlerinde yarik olan yerlerde degil, kayalik kiyilarda, hatta kalabalik yüzücülerin oldugu alanlarda bile bazen kiyi dalga düzeni bozulmaktadir. Kiyiya yigilan sular en uygun alandan açiga dogru dönmektedir. Bu dogal bir süreçtir ve dünyanin her tarafinda olabilmektedir. Ön kiyi setlerinde yariklarinin bulundu yerlerde, kayalik kiyilarda mendireklerin yakinlarinda RIP akintisi daha fazla olmaktadir. Yüzme bilen ve bu konularda egitim alan kisiler RIP akintisina kapilsa bile bogulmaz. Onun için yüzme konusunda egitimleri arttirmamiz lazim. RIP akintisina kapildigini hisseden kisi suyun üstünde kalmasi gerekiyor. Bu akinti akarsulardaki gibi ancak daha hizli gerçeklesen bir akintidir. Birkaç dakika sonra bu akinti bitiyor. Yani saatlerce devam eden bir akinti degildir. Dolayisiyla suyun üzerinde kalmaya çalismak yeterlidir. Üstelik bu akinti insani derine çekmez. Yanlara dogru gitmeye çalismak veya su üstünde kalmaya çalismak sizi RIP akintisindan kurtaracaktir. O yüzden RIP egitimi ve özellikle de yüzme egitimi önemlidir. Çocuklara aileleri ile beraber ve cankurtaranlarin oldugu bölgelerden denize girmelerini tavsiye ediyoruz. Kuvvetli dalgalarin oldugu zamanlarda denize girmemeliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA