Bakan Yumakli Açiklamasi 'Tarimsal Üretim Planlama Çalismalari Ile Ilgili Takvim Islemeye Basladi'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, tarimsal üretim planlama çalismalari için bakanlik tarafindan bir takvim olusturuldugunu açikladi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Tarimsal Üretim Planlama Çalismalari Ile Ilgili Takvim Islemeye Basladi'
Tarim ve Orman Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Bakan Yumakli, bakanlikta 81 ilin tarim ve orman müdürleri ile bir araya geldi.

Bakan yardimcilari ve genel müdürlerin de katildigi toplantida konusan Yumakli, dünyada stratejik öneme sahip tarim sektörünün, Türkiye için büyük bir ekonomik potansiyel barindirdigini belirtti.

Tarimin gida üretimi, gida arz güvenligi ve ekonomik büyüme açisindan kritik bir sektör olduguna isaret eden Yumakli, “Dünyanin en önemli gündemi haline gelen tarim sektörünün hem planlanmasi hem de yönetimi için yeni bir yaklasim gerekiyor. Bizler de hem sizlerle hem de ilgili paydaslarimizla bunu saglamayi hedefliyoruz” dedi.

Bakan Yumakli, iklim krizi, salgin hastaliklar, savaslar ve nüfus artisinin gidaya olan talebi beraberinde getirdigini vurgulayarak, olasi risklere karsi Türkiye’nin tarimsal üretim altyapisinin daha da güçlendirilmesinin önemine degindi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2023 yilinin “Türkiye Yüzyili” ilan edildigini hatirlatan Yumakli, Türkiye Yüzyili’nda basta tarim ve orman sektörü olmak üzere birçok sektörde daha fazla söz sahibi olmayi hedeflediklerini belirtti.

Son 21 yilda yapilan çalismalarin ileriye tasinmasi için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyuldugunun altini çizen Bakan Yumakli, “9 kanundaki 39 maddede düzenlemeyi içeren ve 5 Nisan’da yayimlanan 7442 sayili Kanun degisikligi ile tarim ve orman alaninda bir devrim gerçeklestirdik. Böylece ekilemeyen arazilerin üretime kazandirilmasi, tarimsal üretim yapilan tüm alanlarin kayit altina alinmasi, suya göre tarim yapilmasi ve sözlesmeli üretimin yayginlastirilmasi gibi düzenlemeleri kapsayan planli üretime geçmeyi hedefledik. Bakanligimizin merkez biriminde tarimsal üretimin planlanmasi ile ilgili çalismalar yapildi. Yönetmelik taslagi sektör paydaslarinin görüslerine sunuldu. Artik bir takvim islemeye basladi” diye konustu.



Sektörün bütün paydaslarinin görüsleriyle nihai hale gelecek

Bakan Yumakli’nin açikladigi takvim çerçevesinde bölgelerde bir dizi toplanti gerçeklestirilecek. Ilgili kamu kurumlari, özel sektör, tarim sektöründe faaliyette bulunan sivil toplum kuruluslari, birlikler, odalar, dernekler ve üniversitelerin de görüslerinin alinacagi toplantilarin ardindan Tarimsal Üretim Planlanmasi Hakkinda Yönetmeligin hazir hale getirilmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA