Altin Alirken 'Ayar' Oyununa Dikkat!

Yatirim yapmak isteyenler, tercihlerini altindan yana kullanmak istediklerinde, altin yatiriminda yeterince bilinçli olunmasi gerekiyor. Bu asamada detaylara dikkat edilmedigi takdirde her hangi bir kar saglanmadigi aksine zarar edildigi ortaya çikiyor.

Altin Alirken 'Ayar' Oyununa Dikkat!
Öncelikli olarak güvenlik unsurlarindan emin olunmali. Satin alinacak altinin üzerinde yer alan ayar, imalatini yapan firmanin damgasi veyahut markasi ve patentinin olup olmadigina bakilmasi gerekiyor.

Atasay ve Nazir Kuyumculuk sahibi Burcu Kayser Sariçiçek ve Serhat Sariçiçek altin aliminda dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdiler.

Sariçiçek çifti yaptiklari açiklamada vatandaslari uyardilar.

Yapilan açiklamada; “Altin almak istediginizde ögrenmeniz gereken seçeneklerden en önemlisi altinin agirligidir. Agriligi, graminin fiyatinin ne kadar oldugu ve gram isçiliginin ne oldugunu da ögrenmelisiniz. Hatta bu asamada siz de yapilan hesabi gözden geçirip, kontrol edebilirsiniz. Bu sizin daha güvenli bir harcama yapmis olmaniz açisindan önemli bir unsur olarak bilinir. Altin alirken isçilik fiyatinin ne kadar oldugunu bilirseniz, altininizi satmak istediginiz zaman ne kadar fiyat düsüsüyle karsi karsiya olacaginizi görürsünüz. Böylece altininiz üzerinden yapacaginiz kar oranini da zorlanmadan hesaplayabilirsiniz.

Özellikle dügünlerde takilan 22 ayar görünümlü 8 ayar bileziklere, ya da daha düsük degerdeki takilar ve sahte çeyrek altinlar ile sikça karsilasiyoruz. Bu durum hem vatandaslari hem de bizleri üzmektedir. Altin alisverisinin yogun oldugu bu günlerde vatandaslarin dikkatli olmalarini istiyoruz. Pirlantada dahi ayni sorunlar yasanabiliyor. Altin veya pirlanta alacak olan vatandaslarimiz güvendikleri kuyumcular ile alisveris yapsinlar.

Altin alisverislerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de alinan altinin ayaridir. Özellikle 8 ayar altin konusunda birçok sorun yasaniyor. 18 ayar altini 22 ayar olarak veya 22 ayar altini 24 ayar olarak satan bazi art niyetli kuyumcular da vatandaslari zarara ugratiyorlar. Bu nedenle altin alisverisinde altinin ayarina da dikkat edilmesi gerekiyor.

Genel olarak kuyumcularda yasanan bu sorun, birçok yatirimcinin endiseyle yaklastigi konular arasinda yer aliyor. Ayrim yapabilmek ve altinin sahte olup olmadigini anlamak istiyorsaniz o zaman ayrim yapabilmek adina TSE ibaresini gözden geçirmelisiniz. Kart bilgisinin bulunmasi, üretici firmalarin sertifikasinin var olmasi gibi detaylar da atlamamaniz gereken önemli detaylar içerisindedir.

Altinlar, gram altin, çeyrek altin, bilezik ve cumhuriyet altini gibi farkli seçeneklere ayriliyor. Yani sizler altin üzerinden yatirim yapmak istediginiz zaman bu seçenekleri kullanabiliyorsunuz. Siklikla tercih edilen altin seçenekleri içerisindeyse gram altin yer aliyor. Birçok kisi yatirim yapmak istediginde altin modelleri içerisinde gram altini tercih ediyor. Çünkü gram altin, diger altin modellerine kiyasla yatiriminizin zarar görmesine neden olacak olumsuzluklari barindirmiyor. Bu asamada örnek olarak gösterilebilecek durumlardan biriyse isçilik.

Altin alirken sadece altinin gramina degil ayni zamanda isçilik maliyetine de ödeme yaparsiniz. Bu yüzden satin alacaginiz altinin hangi amaçla temin edildigi, altinin fiyatlandirilmasini da etkiler. Yatirim için satin alinan altinlarin çogunda, isçilik orani digerlerine göre küçüktür. Tüm bunlarin baz alinmasi, altinlarin buna göre seçilmesi sizleri hedeflediginiz kazanç oranlariyla bir araya getirecektir.

Altin yatirimi yapmak istediginiz zaman birçok açidan avantajli olursunuz. Örneklendirmek gerekirse, sizler altin üzerinden yatirim yaptiginizda, diger yatirim araçlarina göre çok daha büyük firsatlarla bulusursunuz.

Diger yatirim araçlariyla kiyasladiginizda sizin avantajli olmaniz mümkün hale gelir. Nadir madenlerden biri olan altin, siklikla kullanilan ve en iyi yatirim araçlarindan biridir. Içerisinde bulunan sekiller, islemeleri ve buna benzer seçeneklerle ayrilmaktadir. Ayni sekilde yatirimlik olan gram altinlarda da bu faktörlerle bir araya gelme sansina sahip olabiliyorsunuz. Altinlarin sabit degerinin korunmasi, isçilik maliyetinin bulunmasi gibi önemli faktörlere de dikkat edilmesi bekleniyor.

Altin her zaman degerini koruyan bir yatirim aracidir. Eger yatirim yapmak niyetindeyseniz o zaman kazanç elde etmek konusuna hedefli olmalisiniz. Bunun için de degerlenecek olanlar üzerine yatirim yapmak gerekir. Bu nedenle için de özellikle altin yatirimi yapmak daha dogru görülmektedir. Altinlarin günden güne degerleniyor olmasi, daha iyi bir biçimde kazanç saglamasi firsat olarak yorumlanir. Sizler yatirim araci olarak altini tercih ettiginizde, en uygun yatirimi yapmis olursunuz”
Kaynak: İHA