Milli Park Dronlar Ile Korunuyor

Aydin’da sahaya inen ‘koruyucu kartal’ mikro IHA’lar, Dilek Yarimadasi Milli Parki’nda orman yanginlarina karsi görev yapiyor. Yapilan denetimlerde termal sicaklik yer yer 60 dereceleri görürken, vatandaslar orman yanginlarina karsi uyarildi.

Milli Park Dronlar Ile Korunuyor
Aydin’da Dilek Yarimadasi Milli Parki basta olmak üzere il genelindeki ormanlarin yanginlara karsi korunmasi amaciyla önleyici tedbirler alindi. Bu çerçevede harekete geçen Aydin Il Emniyet Müdürlügü Insansiz Hava Araçlari Büro Amirligi ekipleri ise birçok canli türüne ve dünyada sadece Türkiye’de bulunan 18 bitki türüne ev sahipligi yapan Dilek Yarimadasi Büyük Menderes Deltasi Milli Parki’nda yangin nöbetine devam ediyor. Yangin tedbirleri çerçevesinde koruyucu kartallar is basina geçerken, termal kamerali mikro IHA’lar yapilan denetimlerde adeta kus uçurtmuyor. Jandarma ve itfaiye ile koordineli gerçeklestirilen faaliyette havalanan mikro IHA’lar, sik ormanlik alanlarda kesif ve arazi taramasi gerçeklestiriyor. Özellikle insan yogunlugunun fazla oldugu Içmeler, Aydinlik ve Karasu koylari ile Kalamaki Plaji ve Kavakliburun bölgelerinde gerçeklestirilen denetimlerde plaj giris çikisi ve ormanlik bölgelerde termal tarama yapiliyor. Gerçeklestirilen taramalarda termal sicakliklar yer yer 60 dereceleri görürken, yüksek sicaklik degerinin tespit edildigi bölgeler sevk edilen ekipler tarafindan kontrol ediliyor. Ayni zamanda ekipler, dron marifetiyle milli parkin koylarinda bulunan vatandaslari da orman yanginlarina karsi duyarli ve dikkatli olmaya çagirdi.

Milli parkin adeta koruyucu kartallari olan mikro IHA’lar ormanlari havadan korurken, 24 saat esasiyla korunan alanda yangin çikarma riski olusturan cam ve pet sise gibi materyaller de toplaniyor.
Kaynak: İHA