Basiskele'nin Yesil Alanlari 'Nefes' Oldu

Kocaeli’nin Basiskele ilçesinde 4 yildir yürütülen yesil alan çalismalari adeta vatandaslara "nefes" oldu.

Basiskele'nin Yesil Alanlari 'Nefes' Oldu
Basiskele’de yer alan vadiler basta olmak üzere birçok yesil alan, 4 yilda yürütülen çalismalar çerçevesinde, vatandaslarin huzurla vakit geçirebilecegi, nefes alabilecegi sosyal alanlar haline getirildi.

Basiskele Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü, 46 park ve 2 millet bahçesini kente kazandirirken, toplamda 600 bin metrekare yesil alanda çalismalar gerçeklestirdi. Basiskele Belediyesi, vadileri, vatandaslarin aileleriyle birlikte huzurla dinlenebilecegi, piknik yapabilecegi, sportif aktiviteler ve yürüyüs yapabilecegi mesire alani hale getirdi. Bu vadilerden Döngel Vadisi ve Damlar Vadisi, Belediye Baskani Yasin Özlü’nün talimatiyla belediyenin tamamen kendi öz kaynaklari kullanilarak, millet bahçesine dönüstürüldü.

Yaklasik 70 bin metrekarelik Döngel Vadisi Mustafa Çakir Millet Bahçesi’nin ilk etap çalismasi 2020 yilinin ilk aylarinda Barbaros Mahallesi Yürüyüs Caddesi üzerinde yapilan yürüyüs ve bisiklet yoluyla basladi.

Ardindan ikinci etap çalismasiyla vadi içerisinde dogal yasama zarar vermeden yürüyüs yollari yapildi. Vadi içerisinde akan derenin üzerine iki ahsap köprü yapan Basiskele Belediyesi, vatandaslarin piknik yapabilmeleri için piknik masalari, çesmeler, tuvaletler yapti. Ayrica mesire alani içerisine çesit çesit meyve agaçlari fidanlari da dikildi.

Damlar Vadisi millet bahçesi oldu

Döngel Vadisi’nin ihya edilip vatandaslarin hizmetine sunulmasinin ardindan 170 bin metrekarelik Damlar Vadisi için de kollari sivayan belediye ekipleri, 2021 yilinin baslarinda kentin ikinci millet bahçesinde çalismalara basladi.

Dogaya hiçbir sekilde zarar vermeden gerçeklestirilen çalismalar ile Damlar Vadisi Ibrahim Gencer Millet Bahçesi’ne yaklasik 600 metre bisiklet parkuru, 2 bin 500 metre yürüyüs yolu, 162 metrekare kum zemin üzeri voleybol sahasi, 434 metrekare kum zemin üzerine çocuk macera parkuru, iki kuleli oyun grubu, üçlü salincak, tahterevalli, ahsap kent mobilyalari, piknik masalari, barbeküler, banklar, kütük masa-oturak takimlari, çesmeler, ahsap kus yuvalari ve tuvaletler yapildi. Yeni fidanlarin da dikildigi millet bahçesinde yürüyüs parkurlari üzerine aromatik bitkiler de ekildi.

Barbaros Mahallesi’nde eski kaymakamlik binasinin yikilmasinin ardindan yaklasik 3 bin metrekare alana Barbaros Semt Meydani’ni da kazandirildi. Semt meydaninda 20 araçlik otopark, vatandaslarin dinlenip eglenceli vakit geçirebilecegi sosyal yasam ve etkinlik alani, yeni yesil alanlar olusturuldu. Modern aydinlatmalarla isiklandirilan ve bölgeye yeni bir çehre katan Barbaros Semt Meydani adeta ilçeye deger katti.

Ikinci semt meydani Bahçecik’te

Basiskele Belediyesi, kentin ikinci semt meydanini Bahçecik’te yapti. Toplamda 347 metrekare alani kapsayan meydan içerisinde ayrica vatandaslarin nezih ve güzel bir ortamda dinlenebilmesi, günesten ve yagmurdan korunabilmesi için çardak da yapildi. Park ve Bahçeler Müdürlügü ekiplerince peyzaj çalismalari da gerçeklestirilen semt meydanina agaçlar dikildi, kent mobilyalari yerlestirildi. Bahçecik’e yakisir estetik ve modern bir hal alan Bahçecik Semt Meydani hizmete açilir açilmaz vatandaslarin ugrak yeri olmaya basladi.



Atatürk Meydani kazandirildi

Basiskele Belediyesi, meydan yapimini son olarak Yeniköy Merkez Mahallesi’nde gerçeklestirdi. Yaklasik 5 bin 300 metrekarelik alana Atatürk Meydani yapilarak vatandasin hizmetine sunuldu. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel tasarimli 2,5 metre uzunlugundaki led isikli siluetinin yer aldigi meydanda, çimlendirme, agaçlandirma ve peyzaj çalismalari yapildi. 30 araçlik otoparkin da yapildigi meydan dekoratif aydinlatma direkleriyle aydinlatildi. Bölge sakinlerinin huzurla dinlenebilmeleri için oturma gruplari ve kent mobilyalari da meydana yerlestirilerek bölge halkinin hizmetine sunuldu.

4 yilda ilçeye 46 yeni park kazandiran Basiskele Belediyesi, kent genelindeki mevcut parklarda kauçuk zemininden oyun gruplarina, kent mobilyalarindan çevre ve peyzaj düzenlemesine kadar düzenleme çalismasi gerçeklestirdi.

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarinda vatandaslarin vazgeçilmez adresleri arasinda yer alan parklarin sayisi ve niteligi de artirildi. Kentin dört bir kösesine 20 mahallede 46 yeni park yapildi. Planli kentlesmeyle her mahallenin ihtiyaçlari ve vatandaslarin talepleri dogrultusunda yaklasik 5400 metrekarelik alan üzerinde yapilan parklarda agaçlandirma çalismalariyla kentin yesiline yesil katilirken, nitelikli ve modern oyun gruplari, futbol, voleybol ve basketbol sahalariyla da mahalleler çocuk sesleriyle senlendi.

Basiskele Belediyesi tarafindan kent genelinde belirlenen 6 noktada 16 bin metrekarelik alan da agaçlandirildi. 4 yilda toplamda 600 bin metrekarelik alani yesillendiren belediye ekipleri, yil boyunca periyodik olarak yesil alanlardin bakimlarini da aksatmadan yaparak çevreyi ve dogayi korudu.
Kaynak: İHA