IDEF'te Jandarmadan Mayin Tatbikati

IDEF’te Jandarmanin Visne isimli mayin arama köpegi senaryo geregi mayin tatbikati yaparken, Sanal Gerçeklik Dedektör Egitim Sistemi de fuarda sergilendi. Sistem hakkinda bilgi veren Jandarma Özel Mayin Arama Temizleme Tabur Komutani Jandarma Istihkam Binbasi Burhan Katik,” Sanal Gerçeklik, Dedektör Egitim Sistemi özellikle hava sartlarinin uygun olmadigi zamanlarda dedektörlü personelimizin egitimlerini yapmak için kullandigimiz tamamen yerli ve milli bir yazilimdir. Arazi sartlarinda Dedektörcü personelin dedektörü kullanim hizi, bilek açisi ve yay genisligini meleke haline getirmesi için bize büyük kolaylik saglamaktadir” dedi.

IDEF'te Jandarmadan Mayin Tatbikati


Jandarma Genel Komutanligi 6. Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari’nda (IDEF 2023) yerini aldi. Ankara JÖMAT Tabur Komutanliginda görevli olan Visne isimli Jandarma Özel mayin arama köpegi ve Sanal Gerçeklik Dedektör Egitim Sistemi standa yerini aldi. Sanal Gerçeklik Dedektör Egitim Sistemi; insani maksatli mayin temizligi ve terörle mücadele harekatinda karsilasilan mayin ve el yapimi patlayicilarin tespitini sanal ortamda sunan tamamen yerli ve milli sistem. Farkli sanal sahalarda mayin ve EYP’lerin farkli derinliklerdeki tespitinde dedektörce olusan tespit sinyallerinin ögrenilmesinde önemli rol oynuyor. Personelin göreve çikmadan önce tam hazirlikli olmasini sagliyor. Dedektör kullanicisinin sanal mayin üzerinde arama faaliyetini gerçeklestirirken, egitmenin es zamanli takibini sagliyor. Egitim sonunda tespit edilen ve edilemeyen tehditler, arama yapilan ve yapilmayan alanlar ile dedektör kullanim hatalarinin sayisal gösterimi detayli olarak raporlaniyor.

Visne’den mayin operasyonu

Ankara JÖMAT Tabur Komutanliginda görevli olan Jandarma Özel mayin arama köpegi “Visne” isimli mayinli sahalarin kesfi ve temizlenmesinde görev aliyor. 2,5 yasinda olan Visne topraga gömülü mayini senaryo geregi bularak yerini bildirdi. Daha sonra da mayin ekibi bölgeye giderek gömülü olan yerden mayini çikardi.

Sanal Gerçeklik Dedektör Egitim Sistemi hakkinda bilgi veren Jandarma Özel Mayin Arama Temizleme Tabur Komutani Jandarma Istihkam Binbasi Burhan Katik, “Su anda dogu ve Güneydogu Anadolu bölgesinde bulunan mayin tarlalarinin insani maksatli mayin temizligini icra etmektedir. 2018 yilindan itibaren toplamda 48 bin 673 mayini bularak imha etmis ve 8,5 milyon metrekare alani sosyo ekonomik kullanimi açmistir. Su an burada görmüs oldugunuz cihazimiz sanal gerçeklik, dedektör egitim sistemi özellikle hava sartlarinin uygun olmadigi zamanlarda dedektörlü personelimizin egitimlerini yapmak için kullandigimiz tamamen yerli ve milli bir yazilimdir. Su an 3 modu bulunmakta olup cihazimizin bir modunda dershane modu ve diger 2 modunda da dedektörlerin yetistirdigi gelismis tespit modlari bulunmaktadir” dedi.

Konusmasina devam edem Katik, “Su anda kullanici arkadasimiz kendisine yapay bir sanal gerçeklik alaninda bir mayin tarlasi insa ediyor ve daha sonra da aramalarina baslayacak aramalarina baslayarak mayinlari çikartmaya devam edecektir. En sonunda da faaliyet bittikten sonra da kendisine bir puanlama yapilarak basarisinin derecesi ölçülmektedir. Arazi sartlarinda Dedektörcü personelin dedektör kullanim hizi, bilek açisi ve yay genisligini meleke haline getirmesi için bize büyük kolaylik saglamaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA