Bu Mantarlarin Tadi Da Aromasi Da Farkli

Kapadokya bölgesinde bulunan soguk hava depolarinda yetistirilen mantarlarin tadi ve aromasi digerlerinden farkli.

Bu Mantarlarin Tadi Da Aromasi Da Farkli
Yer alti ve yer üstü ilginç kaya olusumlariyla taninan Kapadokya bölgesinde bulunan dogal soguk hava depolarinda mantar üretimi yapiliyor. Kapadokya’da dogal soguk hava depolarinda aylik 4-5 ton organik mantar yetistiriliyor. Nevsehir’in Ürgüp ilçesine bagli Ortahisar beldesinde ’KOP ile Magarada Mantar Yetistiriciligi’ projesi çerçevesinde Enes Bilgiç dogal soguk hava depolarinda organik mantar üretimi yapiyor. Kaya oyma mekânlarin organik mantar yetistiriciligi için uygun bir ortam oldugunu söyleyen Enes Bilgiç yaptigi açiklamada; “Önceden limon deposu için kullanilan soguk hava deposunda 5 yildir aktif olarak mantar yetistiriciligi yapiyoruz. Yarim asirlik limon ve patates deposu için kullanilan dogal soguk hava deposunu mantar yetistiriciligine uygun ortam olmasi dolayisiyla aktif hale getirerek degerlendirmek istedik” dedi.

Bilgiç, ”Mantar yetistiriciliginde elektrik maliyeti ve iklimlendirme maliyetini minimum seviyeye düsürdügü için soguk hava depolarini degerlendirdik. Mantar kompostlarimizi Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ile Nevsehir Il Tarim ve Orman Müdürlügü arasinda Tarimsal Egitim ve Yayim Projesi (KOP TEYAP) çerçevesinde yaklasik 160 bin mali destek aldik. Yaptigimiz isi büyütmek istiyoruz. Dogal soguk hava depolarinin degerlendirilmesi maliyet açisindan da çok uyguna geliyor. Mantar’in dogal soguk hava deposunda olmasi, tadini, aromasini özellikle direk etkiledigi için soguk hava depolarinda üretilen mantarlarin tadi ve aromasi farklilik gösteriyor” ifadelerini kullandi.

Aylik 4-5 ton mantar hasadi yaptigini söyleyen Bilgiç, "Mantar hasadimiz günlük, haftalik, aylik ve dönemsel olarak degisebiliyor. Kisin daha çok hasat yaparken yazin kapasitemizi düsürüyoruz. Disaridaki havalarin sicakligindan dolayi biz buradaki kapasitemizi düsürme mecburiyetinde kaliyoruz. Çünkü yaz mevsiminde sogutmalar sikintili oluyor. Büyük isletmeler günlük 4-5 ton mantar üretimi yaparken ben küçük bir isletme oldugum için aylik 4-5 ton maksimum 10 ton üretim yapiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA