Islam Isbirligi Teskilati Bugün Toplaniyor

Islam Isbirligi Teskilati (OIC), Kurban Bayrami’nin ilk gününde Isveç’te Kur’an-i Kerim’in yakilmasinin ardindan bugün acil olarak Suudi Arabistan’in Cidde kentinde toplaniyor.

Islam Isbirligi Teskilati Bugün Toplaniyor
Isveç’te Kurban Bayrami’nin ilk gününde Müslümanlarin kutsal kitabi Kur’an’in yakilmasinin ardindan bugün Islam Isbirligi Teskilati (OIC) acil olarak toplaniyor. Islam Isbirligi Teskilati tarafindan bugün yapilan açiklamada, teskilatin merkezi olan Suudi Arabistan’in Cidde kentinde yapilacak toplantida Kur’an-i Kerim’in yakilmasinin sonuçlari tartisilacak. Kur’an-i Kerim’e yapilan saygisizliga karsi alinacak önlemlerin görüsülecegi belirtilen açiklamada, halklar arasinda karsilikli saygi ve uyumu baltalayan, hosgörü, ilimlilik ve asiriligin reddi degerlerini yaymaya yönelik uluslararasi çabalara ters düsen bu eylemlerin ciddiyeti konusunda uyarida bulunuldu. Ilgili ülkelerin hükümetlerinin, bu gibi olaylarin tekrarini önlemek için etkili önlemler almasi gerektigi belirtilirken Kur’an’in kutsalligina ve diger Islami sembollere saygisizlik etmeye yönelik tüm girisimlerin kinanmasi istendi.

Açiklamada ayrica, "Birlesmis Milletler (BM) Sarti kapsaminda, irk, cinsiyet, dil veya din ayrimi olmaksizin insan haklarina ve temel özgürlüklere saygiyi destekleme ve tesvik etme yükümlülügü yeniden teyit edildi” ifadeleri kullanildi. Küresel baris ve uyum için, dinler, kültürler ve medeniyetler arasindaki diyalogun, anlayisin ve isbirliginin tesvik edilmesinin önemi vurgulanarak, insanlarin ifade özgürlügü hakkini sorumlulukla ve uluslararasi insan haklari yasalarina uygun olarak kullanmasi gerektigine dikkat çekildi.
Kaynak: İHA