Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Insanlik, Islam'in Hak, Hukuk, Rahmet Ve Merhamet Ilkelerine Muhtaçtir'

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Insanlik, Islam’in hak, hukuk, rahmet ve merhamet ilkelerine muhtaçtir. Insanligi muhtaç oldugu degerlerle bulusturmak ise Müslümanlarin iman ve kulluk sorumlulugudur" dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Insanlik, Islam'in Hak, Hukuk, Rahmet Ve Merhamet Ilkelerine Muhtaçtir'
Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas’in daveti üzerine “Islam Ülkeleri Hac Organizasyon Baskanlari Bayramlasma Bulusmasi” Mekke’de yapildi.

Programin açilis konusmasini yapan Baskan Erbas, katilimlarindan dolayi davetlilere tesekkür ederek, “Haccimizin makbul ve mebrur olmasini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandi.

Baskan Erbas, haccin her yönüyle büyük bir ibadet oldugunu belirterek, “Her bir menasiki ile bizlere Islam’in temel ilke ve degerlerini ögretir, varolusumuzun hikmetini, yaratilisimizin gayesini hatirlatir, güzel ahlaki gösterir” diye konustu.



“Hacda, yeryüzünün her yerinden gelen kardeslerimizle bir ailenin fertleri gibiyiz”

Müslümanlar açisindan hayatin iki vazgeçilmez ilkesi olduguna isaret eden Baskan Erbas, “Birincisi bizi Allah’a imanda bulusturan tevhit, ikincisi ise bizleri kardeslik suurunda bulusturan vahdettir. Hac, tevhit ve vahdeti bir arada ve en güçlü sekilde yasadigimiz bir ibadettir. Tevhit inancinin ve ümmet bilincinin yeryüzüne ilanidir. Ayni inanç, ayni duygu ve ayni amaç dogrultusunda evrensel kardeslik bulusmasidir. Burada yeryüzünün her yerinden gelen kardeslerimizle bir ailenin fertleri gibiyiz” dedi.

Baskan Erbas, “Müminler ancak kardestirler” ayet-i kerimesini hatirlatarak, bu kardeslikte asabiyetin, dillerin, renklerin, statülerin önemi, mezhebin, mesrebin, dogu-bati ve kuzey-güney ayrimi olmadigina isaret etti.

“Hac, ahlaki bize hatirlatan ve canli tutan büyük bir imkan ve ibadettir”

Müslümanlarin bir vücudun azalari gibi birbirine duyarli oldugunu belirten Baskan Erbas, “Bir binanin tuglalari gibi birbirine baglidir, bir taragin disleri gibi yan yanadir. Hac, bu bilinci ve ahlaki bize hatirlatan ve canli tutan büyük bir imkan ve ibadettir. Bize düsen, burada yasadigimiz kardesligi ve vahdeti gittigimiz her yere götürmektir, buradan döndükten sonra da omuz omuza, yan yana kiyama durmaktir” diye konustu.



“Müslümanlar aralarindaki iletisimi ve vahdet bilincini en güçlü hale getirmek zorundadir”

Baskan Erbas, dünyanin küresel sorunlarin kusatmasi altinda olduguna dikkati çekerek, söyle konustu:

“Insanlik, Islam’in hak, hukuk, rahmet ve merhamet ilkelerine muhtaçtir. Insanligi muhtaç oldugu degerlerle bulusturmak ise Müslümanlarin iman ve kulluk sorumlulugudur. Ancak, bu sorumlulugu gölgede birakan çok ciddi tehdit unsurlarinin Müslüman cografyadaki varligini hepimiz görüyoruz. Özellikle dini degerler istismar edilerek üretilen korkunç bir fitne, tefrika ve anarsi, hayati bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bunun için Müslümanlar aralarindaki iletisimi ve vahdet bilincini en güçlü hale getirmek zorundadir.”

“Islam’in en güzel ve dogru sekilde ögrenilmesi için ortak projeler gelistirmeliyiz”

Müslüman toplumlarin dini teskilatlarinin daha çok bir araya gelmesi gerektigini belirten Baskan Erbas, “Ortak çalismalarimizi gelistirmeli güçlendirmeliyiz. Bilhassa din egitimi ve ögretimi alaninda güçlü çalismalar yapmaliyiz. Islam’in en güzel ve dogru sekilde ögrenilmesi için ortak projeler gelistirmeliyiz. Din hizmeti, aile ve gençlik hizmeti gibi alanlarda beraber çalismaliyiz. Gittikçe yükselen Islam düsmanligi-Islamofobya karsisinda ortak tedbirler almaliyiz” degerlendirmesinde bulundu.

Konusmasinin sonunda temsilcilerin Kurban Bayramini tebrik eden Baskan Erbas, “Buradaki hacilarimizin saglik ve selamet içinde ülkelerine dönmelerini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Davete, Filistin, Pakistan, Makedonya, Birlesik Arap Emirlikleri, Fildisi Sahili, Kirgizistan, Moritanya, Suriye, Kuveyt, Afganistan, Endonezya, Etiyopya, Iran, Tayland ve Kazakistan’in da aralarinda oldugu 30’a yakin ülkeden temsilci katildi.

Kaynak: İHA