Çokay Açiklamasi 'Tercihlerde En Önemli Olay Puana Göre Degil Yüzdelik Dilime Göre Hareket Etmektir'

Aydin Özel Basak Koleji Kampüs Müdürü ve Psikolojik Danisman Süleyman Çokay, LGS’de tercih dönemine girildigini hatirlatarak "Tercihlerde en önemli olay puana göre degil yüzdelik dilime göre hareket etmektir" dedi.

Çokay Açiklamasi 'Tercihlerde En Önemli Olay Puana Göre Degil Yüzdelik Dilime Göre Hareket Etmektir'


Liselere Geçis Sistemi (LGS) sinav sonuçlarinin açiklanmasi ile birlikte ülke genelinde birçok gencin de tercih maratonu 3 Temmuz Pazartesi günü baslayacak. Ülke genelinde 1 milyon 30 bin 195, Aydin’da ise 13 bin 717 ögrencinin ter döktügü LGS sonrasinda bir çok ögrenci istedigi liseyi kazanabilme umuduyla tercihlerini yapacak. Tercih öncesinde açiklamalarda bulunan Aydin Özel Basak Koleji Kampüs Müdürü ve Psikolojik Danisman Süleyman Çokay ise tercihlerde en önemli olayin puana göre degil yüzdelik dilime göre hareket edilmesi oldugunu vurguladi.

En çok merak edilen konunun okullarin yüzdeliklerinde degisiklik olup olmayacagi konusu oldugunu belirten Çokay; "1 milyon 30 bin 195 ögrencinin sinava girdigi LGS sonrasinda tercih dönemine girmis bulunmaktayiz. Sinav sonrasinda ilk konusulan matematik ve Türkçe testleri disindaki testlerin kolay oldugu yönündeydi. Sonuçlar açiklandiginda da beklendigi gibi ögrencilerin yüzdelik dilimlerinde aleyhte hareketlilikler net görüldü.

Burada en çok sorulan okullarin yüzdeliklerinde ve puanlarinda degisiklik olup olmayacagi. Tercihlerde en önemli olay puana göre degil yüzdelik dilime göre hareket etmektir. Genel olarak yüzdelik dilimlerde eger o ilde yeni bir okul açilmadiysa, kontenjanlarda artis olmadiysa degisiklik olmaz. 2019 yilinda hatirlarsaniz tüm sorulari dogru cevaplayan ögrenci sayisi 565. Bu yüzden bu seneki sonuçlarla bir paralellik söz konusu. Tercihlerde fikir vermesi açisindan okullarin yüzdelik dilimlerinde olusacak sapmayi bulmak için 2018 ve 2019 yillarinin arasindaki yüzdelik dilim degisimine bakabiliriz. Bir baska faydali oldugunu düsündügümüz bilgide tercihlerde il geneline degil Türkiye geneli yüzdelik dilime bakmaktir" dedi.



"Hayat sinavlardan ibaret degil"

Çocuklarin hayatta basarili olabilmesi için sosyal alanda gelismesinin de önemli oldugunu vurgulayan Çokay; "Çocuklarin sosyal alanda gelismemesi, LGS sonucu ne kadar iyi olursa olsun onun hayat basarisina hizmet etmez. Sinav döneminde bir çok aile sinav konsantrasyonunu bozmamak adina çocuklarinin her dedigini yapti yada çok fazla sorumluluk gerektiren is vermedi. Artik sorumluluk verme zamani. Kendi islerini kendileri planlayabilmeli çocuklar. Böylelikle sinav mücadelesini degil asil olan yasam mücadelesini ögrenecekler, psikolojik dayanikliliklari artacak. Sonuçlar ne olursa olsun onu sevdiginizi ve sevmeye devam edeceginizi belirtin, samimi olun. Onu sartsiz kabul edin. Sinavlar geçicidir ama sonuçlari dogru okuyamazsaniz çocugunuz ile iliskilerinizi kalici olarak etkileyebilir. Ilerleyen yillarda sik sik LGS üzerine yorumlar yapmak gençlerin motivasyonunu olumsuz etkileyecektir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA