Bursa Oto Galericiler Odasi Baskani Hakan Yanik Açiklamasi 'Stokçulukta Günah Keçisi Olarak Galericiler Gösteriliyor'

‘Araç gelmedi, araç üretilmiyor, sifirlarda sikinti var’ diye diye piyasanin bu hale getirildigini ifade eden Bursa Oto Galericiler Odasi Baskani Hakan Yanik, "Gümrükten ve trafik tescil üzerinden, ‘Kimde ne kadar araç var? Neden almis’ sorularinin tespiti yapildigi zaman kimin stokçu oldugu ortaya çikacaktir. Stokçulukta günah keçisi olarak galericiler gösteriliyor" dedi.

Bursa Oto Galericiler Odasi Baskani Hakan Yanik Açiklamasi 'Stokçulukta Günah Keçisi Olarak Galericiler Gösteriliyor'
Bursa Oto Galericiler Odasi Baskani Hakan Yanik, stokçuluk yapan firmalarin ceza verilmesini yani sira, ifsa edilmeleri gerektigini söyledi.

Piyasayi bilen ve sektöre ciddi katkilari bulunan insanlarla, Ticaret Bakanligi’ndan görevlilerle bir araya geldiklerinde bu sorunun kökten çözülebilecegine inandigini belirten Yanik, “Özellikle ‘Sifir araç Türkiye’ye girmiyor’ haberleri yapildigi müddetçe, bu piyasada zam yapan bayiye ve aracin fiyatini yükselten sahsa bir gerekçe oluyor. ‘Araç gelmedi, araç üretilmiyor, sifirlarda sikinti var’ diye diye piyasayi internet sitelerindeki ilanlarla bu hale getirdik. Bu araçlarin artisindan memnun olmadigimiz gibi vatandasimiz da memnun degil. Bunun çözüm noktasi Ticaret Bakanligi’mizin baskinlar yaparak degil de gümrükten trafik tescil üzerinden, ‘Kimde ne kadar araç var? Neden almis’ sorularinin tespiti yapildigi zaman araç fiyatlarindaki artislar da durur” dedi.

Araba piyasasindaki fiyatlarin yükselmesinin, galerici esnafinin karinin yüksek oldugu anlamina gelmedigini belirten Yanik, “Ama halkin ve birilerinin düsüncelerinde bu hep böyle olmustur. Yillardir hep böyle düsünüyorlar. Ancak öyle bir sey yok. Bizler 2 yil öncesine kadar 1 milyon liraya 10 adet araç satin aliyorduk. Bugün binilebilecek en ucuz araç 500 bin lira oldu. Yani 10 araç nerede, 2 araç nerede. Bizleri de eksiye düsürdü bu durum. Bizleri stokçulukla suçluyorlar, sanirim stokçulugun ne oldugunu bilmeden suçlama yapiyorlar. Ya da birilerinin yaptigi stokçuluga günah keçisi olarak bizleri gösteriyorlar. Bakin Türkiye’de stokçuluk yapacak galerici sayisi azdir. Tabi, yapan da varsa desifre edilsin. Gerekli cezalar kesilsin. Ama bazi kurumlarin yaptigi stokçulugu göz ardi etmek için bizleri günah keçisi olarak gösteriyorlar. Bizler stokçu degiliz, bizler araca fiyat verirken ‘0’ kilometre üzerinden fiyat veririz. Sifir araç yok denip, insanlardan ön ödeme aliniyor. 3 ay sonra araçlari getirip ya teslim ediliyor, ya da edilmiyor. Ama baktigin zaman suçlu kim, ‘galericiler araç piyasasini yükseltti.’ O zaman vergi levhasi olan galericiye sifir araç satmayin. Niye vatandasa satmiyorsunuz da galericilere satiyorsunuz. Bunu yapan firmalar hangileri, desifre edilsin” diye konustu.

Galericiler olarak 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesini desteklediklerini belirten Yanik, “Bu düzenleme sebebiyle bizler de araç satmakta zorluk yasiyoruz. Ama sahislar, 6 bin kilometreyi geçmemis sifir araçlari bayiden alip disarida satabiliyor. Ama sonuca baktiginiz zaman günah keçileri yine galericiler oluyor. Evet, bizim içimizde de yanlis yapanlar var. Ama bizde bir tane ise, asil yanlisi yapanlar 10 tanedir. Onlarla bizleri es deger yapmalari dogru degil. Çikan 2. el yönetmelikte de ayni sikintilari yasiyoruz. Is yeri açma ruhsatlarinda, araç alim satimlarinda, garantide ve ekspertizde sikintilar yasiyoruz. Bunlarin bir an önce düzelmesi bana göre basit. Ticaret Bakanligi nezdinde bir komisyon kurulduktan sonra bayileri, galericileri, bazi kurumlarin temsilcilerini de çagiralim. Herkes etegindekileri masaya döksün. Emin olun sorunlarin çözüleceginden eminim. Ama bir türlü bu konsorsiyumu saglayamiyoruz. Her geçen gün vatandas da zarar ediyor, galerici esnafi da zarar ediyor. Karda olanlar ise bayiler oluyor. Hiç bir bayinin ‘araç satilmiyor’ diye yakindigini gördünüz mü? Görmezsiniz. Feryat eden biziz, onlar etmiyor. Bunu iyice düsünmekte fayda oldugunu belirtmek istiyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA