BAGFAS, Desarja Devam Ederek Denizde Kirlilige Sebep Oldu

Balikesir’in Bandirma ilçesinde faaliyet gösteren Bandirma Gübre Fabrikalari A.S. (BAGFAS) denize sivi desarji yaparken havadan görüntülendi. Denize birakilan sivinin hala ne oldugu bilinmezken, sahilde balik ölümlerinin yasandigi ve bu ölümlerin devam ettigi iddia ediliyor.

BAGFAS, Desarja Devam Ederek Denizde Kirlilige Sebep Oldu
Bandirma halki çevre kirliligine neden olan deniz kirliliginden ve hava kirliliginden artik bikmis durumda. Denize akitilan bu atiklarin zararli olup olmadiginin, havaya salinan sari ve siyah dumanlarin incelenmesini Bandirma halki yetkililerden talep etmekte.

Bandirma ilçesi ve çevresinde iddialara göre kanser hastaligi sürekli artis gösteriyor. Bu bölgedeki yogun sanayilesme devam etmekle beraber, geçtigimiz yillarda Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj krizinin aktörlerinden birisi oldugu iddia edilen ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nca faaliyetleri durdurulan Bandirma Gübre Fabrikalari A.S, iddiaya göre gerekli yükümlülükleri yerine getirerek tekrar faaliyetlerine devam ediyor. Marmara Denizi’ni kirletip kirletmedigi sorusu yine gündeme gelirken, IHA muhabirlerince havadan ve yerden görüntülenen fabrikanin bacalarindan sari ve siyah dumanlarin çiktigi görüldü.

Vatandaslar tarafindan çekilen görüntülerde ise sahilde balik ölümlerinin yasandigi ve bu ölümlerin devam ettigi iddia ediliyor. Denizin üstünde atik bir tabakanin ve sahilin içler acisi oldugu da gözlerden kaçmadi.

Bandirma Kent Konseyi Baskani Serdar Polat konu ile ilgili açiklamalarda bulunarak "Bugün yine Bandirma körfezimizde olumsuz görüntülere hepimiz sahit olduk. Kapidag’in zirvelerinden bile denizimizin nasil bir renk aldigini hep birlikte gördük. Körfezimizde bulunan gübre fabrikasi daha önce yetkililere sözlü, yazili ve basin yoluyla defalarca yaptigimiz uyarilara defalarca yaptigimiz dikkat çekmelerine ragmen hala çalismalarina son sürat devam etmekte sadece denizimiz degil havamizda ne yazik ki bu olumsuzluklardan etkilenmekte. 1 hafta önce gerçeklestirdigimiz bilim adami ile yaptigimiz çalismalarda körfezimizin bu ilgili olan kisimlarinda tek bir canli bile kalmadigini özellikle pinalarin bu bölgede yasamadigini daha karsisinda Tatlisu köyünde bile bu pinalarin varligini devam ettirirken bu gübre fabrikasinin oldugu kisma geldikten sonra bunun bile yasam alani bulamadigini hep birlikte dile getirdik ve bir kez daha kamuoyu ile paylastik. Artik hem Bandirma halki hem körfezimizde bulunan tüm yasayanlar bu durumdan yeterince rahatsizlar bizler Bandirmalilar olarak, Bandirma Kent Konseyi olarak yetkililerin bir an önce bu konu üzerinde gerekli önlemleri almasini gerekli denetimleri yapmasini ve bir an önce yetkililerin harekete geçmesini talep ediyoruz. Bir günümüz bile artik kaybolmamali. Denize giremiyoruz bu bölgede deniz canlilarimiz yasamiyor artik yeter diyoruz bir an önce yetkilileri harekete geçmeye ve göreve davet ediyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA