Aydin'da Termometreler 43 Dereceyi Gösterdi

Türkiye’nin en sicak illeri arasinda yer alan Aydin’da aksamüzeri termometreler 43 dereceyi gösterdi, vatandaslar ise gölgelik alanlara ve parklara sigindi.

Aydin'da Termometreler 43 Dereceyi Gösterdi
Yaz aylarinin gelmesi ile birlikte ülke genelinde hava sicakliklari artmaya baslarken, Aydin’da da sicakliklar mevsim normallerinin üzerine çikmaya basladi.

Temmuz ayi sicaklik ortalamasi 28,3 derece olan Aydin’da termometreler 43 dereceyi gösterdi. Atatürk Kent Meydani’nda bulunan termometre aksamüzeri 43 dereceye ulasirken, vatandaslar ise adeta siginacak gölge aradi. Günesten korunmak isteyen birçok vatandas ise park ve bahçelerde serinlemeye çalisti. Meteoroloji verilerine göre hava sicakliklarinin önümüzdeki haftalarda daha da yükselecegi tahmin ediliyor. Aydin’in merkez ilçesi Efeler basta olmak üzere il genelinde artan hava sicakliklari sebebiyle uzmanlar ise vatandaslari mecbur kalmadikça ögle saatlerinde disariya çikmamalari konusunda tavsiyede bulundu.

“Kaykay ile serinlemeye çalisiyorum”

Kaykay ile serinlemeye çalistigini ifade eden Mustafa Can, “Bu sicaklik bu zamana göre normal degil, hava asiri sicak. Ya evde kalip klima karsisinda oturuyoruz, yada disari çikip gölgelerde durmaya çalisiyoruz. Sivi kaybi olmamasi için de bol bol sivi tüketiyoruz. Ben de kaykay binerek serinlemeye çalisiyorum” dedi.



“Yanginlara karsi duyarli olmaliyiz”

Sicaklarla beraber orman yanginlarina karsi da duyarli olunmasini isteyen Mustafa Özdemir, “Mümkün mertebe zorunlu olmadikça evden disari çikmamaya çalisiyorum. Belirli yas grubuna dahil olan insanlarimiz için Allah kolaylik versin, onlarin kendilerini koruma yönünde gereken tedbirleri almalari gerekiyor. Sicaklarla birlikte karsimiza çikabilecek tehlikeli durumlar sadece sadece saglikla sinirli degil maalesef. Özellikle her tarafi yemyesil olan Aydinimizin yanginlara karsi korunmasi açisindan da gerek ilgililer, gerekse vatandaslar olarak bizlerin tedbiri elden birakmamasi gerekiyor” seklinde konustu.



“Sicaktan korunmak çok zor”

Aydin’in sicak illerden birisi oldugunu ifade eden Ilayda Yasar, “Ege Bölgesi sicak bir bölge. Küresel isinmadan dolayi da bu aralar sicakliklar daha fazla artiyor. Sicaktan korunmanin en önemli yollarindan biri de günes kremleri. Elimizden geldigince disariya çikmamaya çalisiyoruz. Ama sicaktan korunmak bence çok zor. Ne kadar günes kremini tazeleseniz de belli bir süre sonra onun da etkisi kalmiyor” dedi.



“Günes insani yakiyor”

Bazen alinan tedbirlerin de yeterli olmadigini ifade eden Aliye Elbir, “Biz arkadasimla farkli sehirlerde oturuyoruz, onunla görüsmek için disari çiktik. Yoksa zaten hava disariya çikilacak gibi degil. Bugün 43 dereceyi de gördük masallah. Günes kremi sürüp, gözlük ve sapka takarak günesin zararli etkilerinden korunmaya çalisiyoruz. Ama bunlar da bazen yeterli gelmiyor, günes insani yakiyor” dedi.



“Sicaklara karsi dikkatli olmaliyiz”

Mehmet Aksoy, “Aydin çok sicak bir memleket. Bugünlerde sicakliklarin olagan disi artisindan dolayi bunalmis durumdayiz. Belli saat araliklarinda elimizden geldigince disariya çikmamaya çalisiyoruz. Meslegimiz geregi disarida sokaklarda olmamiz gerekiyor. Elimizden geldigince disari çiktigimizda sapka takmaya çalisiyoruz, gölgelere ve agaç altlarina kaçiyoruz. Bu dönemde bu sicaklara sagligimiz açisindan dikkat etmemiz lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA