15 Temmuz'da Mugla'da Yasananlar

Fetullahçi terör örgütünün 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girisiminde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i Marmaris’te kaldigi otelde derdest etmek için gelen MAK, SAT ve Özel Kuvvetler’den olusan 37 kisilik suikast timi, 16 Temmuz gecesi saatlerinde helikopter ile Marmaris’e gelmisti. Marmaris’teki Turban Otel’e inen FETÖ’nün 37 kisilik suikast timi, Cumhurbaskani Erdogan’i kaldigi odada bulamayinca 2 polisi sehit etti ve 16 Temmuz’da baslayan kaçislari 1 Agustos sabahi yakalanmalari ile sona erdi. Marmaris’e gelen FETÖ’nün suikast timinden sadece eski Yüzbasi Burkay Karatepe firar etti ve yakalanamadi.

15 Temmuz'da Mugla'da Yasananlar


Cumhurbaskani otelin helikopteri ile Dalaman’a uçtu

15 Temmuz hain darbe girisimi gecesi, tatilini Marmaris’te geçiren Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, otelde yaptigi açiklama sonrasi otelin helikopteri ile alçaktan uçus yaparak önce Dalaman Havalimanina, oradan da tarifeli uçus kodu ile Istanbul’a hareket etti.

Cumhurbaskani’nin yerini tespit edemediler, geç geldiler

Cumhurbaskanini derdest etmek için Izmir Çigli 2’nci Ana Jet Üssü’nde toplanan darbeci askerlerin liderligini Tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates yapti. FETÖ’nün suikast timi Cumhurbaskani Erdogan’in tam kaldigi noktayi tespit edemeyince derdest girisimi basarisiz oldu. Eski Cumhurbaskani basyaverinin Cumhurbaskani’nin kaldigi adresi ögrenmesi sonrasi gece 03.00 siralarinda MAK, SAT ve Özel Kuvvetler’den olusan 37 kisilik ekip iki helikopter ile Marmaris üzerine geldikten sonra otele inis yaptilar.

Helikopter sabaha kadar oteli ates altinda tutu

2 polisin sehit oldugu Mugla’nin Marmaris ilçesinde Grand Yazici Turban Otel’e darbeciler tarafindan helikopter ile gece boyunca helikopterden açilan ates sonrasi araçlar ve otelin büyük bölümü delik desik oldu. Üç helikopter ile Marmaris’e gelen süpheliler, otele indirdikleri FETÖ’nün suikast timinde yer alan MAK, SAT ve Özel Kuvvetlere bagli ekipleri Polis Özel Harekat ekipleri ile karsilasti. Helikopterden sürekli havadan otele yapilan yaylim atesi sonrasi otelin önünde bulunan araçlarin camlari delik desik oldu. Gece boyunca helikopterden otel ve çevresine açilan ates sonrasi yere düsen bos kovanlar Olay Yeri Inceleme ekipleri tarafindan numaralandiktan sonra toplandi.

2 polis sehit oldu

Gece yasanan çatismada, otelin hemen yaninda FETÖ terör örgütünün elemanlari tarafindan polis memuru Nedip Cengiz Eker’in aracina açilan ates sonrasi, Cumhurbaskanligi koruma polislerinden Mehmet Çetin ise otel içerisinde darbeciler tarafindan sehit edildi. Marmaris’te sabah saatlerine kadar helikopter ile yer ekibine destek vermek için mermi yagdiran darbeciler, Cumhurbaskani’nin olmadigini ögrenince ekibi almak için alçaldigi anlarda Polis Özel Harekat ekipleri tarafindan inisi engellendi. Günün agarmasi ile birlikte helikopter ayrildi ve yer ekibi de otelin arka bölümünden ormanlik alana kaçti.

Kaçan darbecileri arama çalismasi

Cumhurbaskani Erdogan’in açiklama yaptiktan sonra ayrildigi otele saldiri düzenleyen ve bir süre sonra kaçan 37 kisilik suikast timinin yakalanmasi için operasyon baslatildi. 16 Temmuz sabahi polis ve askerden olusan özel egitimli askerler tarafindan baslatilan FETÖ’nün suikast timini yakalama operasyonu 1 Agustos sabah saatlerinde Özel Kuvvetler ekiplerinin de yakalanmasi ile son buldu. FETÖ darbe girisiminde Cumhurbaskani Erdogan’in derdest edilmesine yönelik girisimin basinda yer alan Tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates ise Izmir’de yakalanarak Mugla’ya getirildi.



Silahlari ele geçirildi

Darbe girisimi sonrasi Cumhurbaskani Erdogan’in açiklama yaptigi otele baskin düzenleyen ve daha sonra ormanlik alana kaçan darbeci eski askerlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi. Mugla Il Jandarma Komutanliginca sürdürülen operasyon çerçevesinde, ihbar üzerine 16 Temmuz 2016 tarihinde saat 21.30 siralarinda Marmaris ilçesi Içmeler Mahallesi’nde orman isletme müdürlügüne ait bosaltilmis lojmanlar bölgesinde, Çigli 2’nci Ana Jet Üs Komutanliginda görev yapan 2 astsubay üzerlerinde bulunan 2 adet Baretta marka 9 mm çapinda tabanca ile tabancalara ait 6 adet sarjör ve 90 adet 9 mm çapinda fisek ile sag olarak yakalandi ve Mugla Il Emniyet Müdürlügüne teslim edildi.

Bölgede görevlendirilen Jandarma Komando birliklerince 17 Temmuz günü saat 13.15 siralarinda devam eden operasyon kapsaminda, Marmaris ilçesi Sakizli Tepe ve tepenin kuzeyinde yapilan arazi arama ve tarama faaliyeti esnasinda, 1 adet HK 416 piyade tüfegi, 1 Adet Glock tabanca, 1 adet bomba atar, 44 adet bomba atar mühimmati, 8 adet el bombasi, 23 adet kompozit baslik, 5 adet silah üstü gece görüs dürbünü, 34 adet M16 sarjörü, 14 adet tabanca sarjörü, 12 adet el telsizi, 736 adet M16 fisegi ve muhtelif askeri malzemeler ile sihhiye malzemeleri ele geçirilerek muhafaza altina alindi.

Sorusturma dört ayda tamamlandi

Mugla Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan FETÖ/PDY sorusturma dosyasi 15 Temmuz tarihinden itibaren baslanarak 4 ayda hazirlandi. 211 sayfalik iddianame Mugla 2. Agir Ceza Mahkemesine 15 Kasim 2016 tarihinde sunularak kabul edildi.

Yargiya hesap verdiler

15 Temmuz FETÖ darbe girisiminde Mugla’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i derdest etmek için farkli birimlerden olusturulan FETÖ’nün suikast timinin birisi hariç tamaminin gözaltina alinmasinin ardindan Mugla Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan iddianame hazirlandi. 20 Subat 2017 tarihinde biri firar 46 sanikli Cumhurbaskanina suikast girisimi ve 2 polisin sehit edilmesi ile ilgili dava Mugla 2’nci Agir Ceza Mahkemesinde görüldü.



31 sanik 4’er kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasi aldi

Mugla 2’nci Agir Ceza Mahkemesinde görülen davada 4 Ekim 2017 tarihinde karar açiklandi. Eski Tuggeneral Gökhan Sahin Sönmezates, eski binbasi Sükrü Seymen ve ‘Pasa’ lakapli eski Astsubay Zekeriya Kuzu’nun da aralarinda bulundugu 31 sanik hakkinda, ‘Cumhurbaskanina suikast girisimi’, ‘anayasal düzeni degistirmeye kalkismak’, 2 polis memurunun sehit edilmesi nedeniyle ‘kasten öldürme’ suçlarindan 4’er kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verildi.

Ayrica 9 sanik müebbet, Cumhurbaskani Erdogan’in eski Basyaveri Ali Yazici agirlastirilmis müebbet hapis, Tümamiral Tezcan Kizilelma 15 yil hapis cezasina mahkum edildi. Toplam 42 sanik 15 yil ile 4’er kez agirlastirilmis müebbet hapis arasinda çesitli cezalara çarptirilmis oldu, 1 sanik ise beraat etti.

’Menfez pasasi’ Kuzu’ya ’gasp’tan da ceza

Saniklar arasinda bulunan ve Marmaris Çetibeli mevkiindeki bir menfezde yakalanmasi nedeniyle ‘Menfez pasasi’ olarak adlandirilan eski astsubay Zekeriya Kuzu’ya 4 kez agirlastirilmis müebbet hapis cezasinin yani sira, Cumhurbaskani Erdogan’in kaldigi otele yaptiklari baskin sirasinda 3 polis memurunun cüzdanlarini gasp etme suçundan da 3 kez 18’er yil olmak üzere toplam 54 yil hapis cezasi verildi.



Yargilanan saniklar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a yönelik 15 Temmuz darbe girisiminde adi geçen o günün rütbeli askerleri arasinda 2 tuggeneral, 1 tugamiral, 6 albay, 4 yarbay, 2 binbasi, 11 yüzbasi, 6 üstegmen, 2 tegmen ve 13 astsubay rütbesinde asker bulunuyordu. 47 sanikli davanin bir numarali sanigi ise Fetullah Gülen.
Kaynak: İHA