Tescilli Mor Soganda Hasat Zamani

Balikesir’in Erdek ilçesinde Kapidag Yarimadasi’nda üretilen, baligin yaninda tüketilmesi dolayisiyla "balik sogani" olarak bilinen mor soganda hasat basladi. Bir süre önce cografi isaret alarak tescillenen mor sogan, yumusak olmasi dolayisi ile Türkiye’nin bir çok yerinden talep görüyor.

Tescilli Mor Soganda Hasat Zamani
Erdek ilçesinde Kapidag Yarimadasi’ndaki 5 kirsal mahallede üretilen, yumusak, sulu ve tatli, çogunlukla baligin yaninda tüketilmesinden dolayi "balik sogani" olarak bilinen mor sogan, yogun talep görüyor. Türkiye’de sadece Kapidag bölgesinde üretilen, Türk Patent ve Marka Kurumundan cografi isareti alinan mor soganda hasat dönemi sürüyor. Ilçede yaklasik 500 dekar alanda yetistirilen ve topraktan söküldükten sonra barakalarda saplarindan örülen sogan, yogun ilgi görüyor.

Istiflenen ve satisa hazir hale getirilen soganlar, üretimin en fazla yapildigi yer olan Ballipinar Mahallesi’nde müsterilerinden ilgi görüyor. Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor.

Erdek Kaymakami Abdullah Atakan Atasoy, Balikesir Il Tarim ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Erdek Ilçe Tarim Müdürü Dilek Isiktas ve Ak Parti Balikesir Büyüksehir Meclis üyesi Ceyhun Miriz yapilan Mor Sogan hasadini Ballipinar Mahallesinde yerinde inceleyerek üreticilerden bilgiler alindi ve hasadin bereketli olmasi dileklerinde bulundular.

Üreticilerden Ayhan Ermis ise 60 yasinda oldugunu 10 yasindan bu yana bu meslek ile ugrastigini ve yagislardan dolayi rekoltede biraz düsüs oldugunu ama çok fazla kaybin yasanmadigini ifade etti.

Tarladan sökülen soganin hemen satildigini belirten Ermis, kisa sürede soganin bitecegini dile getirdi. Ahmet Ermis, "Normalde Haziran’in 15’inde basliyoruz bu sene yagmurlardan dolayi geç basladik. Soguk oldu hava normalde Haziran 10 yada 15’inde söküm oluyor. Seriyoruz tarlada kurutuyoruz. Mor Soganin özelligi genetigiyle oynanmamis kendi tohumu, zaten bu sogan salataya girdimi kendi suyunu saliyor özelligi budur ve salata degisik oluyor. Dünyada 2 yerde yetistirildigini biliyorum ama özelligi yumusak acida degil" seklinde konustu.

Kaynak: İHA