HAK-IS Baskani Mahmut Arslan Trabzon'da Konustu

HAK-IS (Hak Isçi Sendikalari Konfederasyonu) Genel Baskani Mahmut Arslan, Trabzon’da çalisma hayati ve yapmis olduklari çalismalar ile ilgili açiklamalarda bulundu. Arslan, belediyelerin ve belediyelere bagli kuruluslarin kamu çerçeve protokolüne dahil oldugunu belirtti.

HAK-IS Baskani Mahmut Arslan Trabzon'da Konustu
HAK-IS Genel Baskani Mahmut Arslan, Türkiye’de 700 bine yakin kamu isçisinin toplu is sözlesmesini mayis ayi içerisinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla imzaladiklarini söyleyerek, "Sadece toplu is sözlesmesinin parasal hükümleri degil diger hükümleriyle de çok büyük yenilikleri gerçeklestirdigimiz gerçekten tüm çalisanlarimizin da takdirini kazanan bu sözlesmeyi basariyla imzaladik. Tabii bu toplu is sözlesmesini eksik kalan tarafi özellikle kamu kurumu olarak kabul edilen belediyelerin ve belediyelere bagli sirketlerin bu kamu çerçeve protokolünün disinda tutulma çabalari. HAK-IS olarak bu konuda Sayin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz ile bizzat yaptigimiz görüsmelerde Sayin Cumhurbaskanimizin Kamu Çerçeve Protokolü’nün imza töreninde yaptigi açiklamalar, 6356 sayili kanunun ek 2. maddesinde yer alan hükümler, belediyelerin ve bagli kuruluslarin da kamu çerçeve protokolüne dahil oldugunu bize göstermektedir. Bizim bugün de buradan israrimiz kamu çerçeve protokollerinin belediyeleri ve bagli sirketlerle üniversiteleri de baglayacak sekilde bir düzenlemenin yapilmasidir. Bu konuda kanunda bir engel yok. Kanun düzenlemesi siralanmis, bakanligin bize yazdigi yazida bir engel yok. Yeni Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz Vedat Isikhan ile görüstük. Bakanimizdan da kamu çerçeve protokollerin belediyeler ve bagli sirketler içinde uygulanmasi konusunda israrimiz devam ediyor" dedi.



"15 bin TL taban ücret ve yüzde 45 zam uygulamasini 1 Temmuz itibariyle hayata geçirdik"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndaki çalisanlari için de 15 bin TL taban ücret ve yüzde 45 zam uygulamasini 1 temmuz itibariyle hayata geçirdiklerini de ifade eden Arslan, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nda çalisan bütün arkadaslarimiz için ÖZ-SAGLIK IS sendikamiz ve HAK-IS olarak büyük bir mücadele yaptigimizi herkesin bilmesini isterim. Bütün sorunlarin farkindayiz ve bunu çözmek için de çaba sarf ediyoruz. Saglik Bakanligi is yerlerinde kamu çerçeve protokolü ile ilgili sözlesmeler de uygulandi. Toplu sözlesme farklari ödeniyor, hesaplamalar yapildi. Bütün arkadaslarimizdan tesekkür aliyoruz" diye konustu.



"2 bin 300 civarinda Büyüksehirde çalisan arkadasimizin toplu sözlesme müzakereleri devam ediyor"

Arslan, HAK-IS’in yürüttügü Trabzon Büyüksehir Belediyesi’nde yaklasik 2300 isçiyi ilgilendiren toplu sözlesme görüsmeleri ile ilgili Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu ile görüstügünü belirterek, "Bütün belediyelerimizdeki toplu sözlesmelerde, kamu çerçeve protokolünün uygulanmasi için çaba sarf edecegiz. Bugün Sayin Büyüksehir Belediye Baskanimiz Murat Zoruloglu’nu ziyaret ettik. Burada yaklasik 2 bin 300 civarinda Büyüksehirde çalisan arkadasimizin toplu sözlesme müzakereleri devam ediyor. Bu müzakerelerin uyusmazliga gitmeden, Yüksek Hakem Kurulu veya baska bir yasal yollara gitmeden masa basinda, imzalanmasi bizim de en büyük beklentimiz. Sayin Baskan ile biz daha önce Van’da beraber çalistik. Van Büyüksehir Belediye Baskanligi ve Van Valiligi’ni yürüttügü dönemde, Van’da gerçekten bütün çalisanlari mutlu eden, kamuoyunu son derece rahatlatan toplu sözlesmeleri Sayin Baskan ile birlikte imza atmistik. Temennimiz ayni basarili sözlesmelerin Trabzon’da da gerçeklesmesidir. Sayin Baskan’in son derece yapici, son derece uzlasmaya yönelik ve birlikte çalisarak bu sorunu çözmek ve Trabzon kamuoyunu bununla mesgul etmemek gibi iradesi var. Bu iradesi bizi son derece mutlu etmistir. Baskan’in bu kararliligi bir uyusmazlik yasanmadan, kamuoyunda sikinti olusturmadan, isçileri ve onlarin ailelerini üzmeden ortak bir noktada bulusup toplu is sözlesmesini imzalama irademizi karsilikli teyit ettik. HAK-IS olarak da sendikamiz Hizmet-Is olarak da Trabzon Büyüksehir Belediyesi’nde çalisan yaklasik 2 bin 300 arkadasimizin toplu sözlesmelerinin, masa basinda uzlasmayla sonuçlanmasini ve güzel bir törenle kamuoyuyla paylasilmasini istiyoruz. Bunun için de Sayin Baskan ile de görüstük. Kisa zamanda bu uyusmazligin giderilerek, bir noktada bulusarak, hem sehrimizi, ülkemizi, sendikamizi hem de is verenimizi ortak noktada bulusturarak toplu sözlesmenin imzalanmasini bekliyoruz. Umuyorum en kisa zamanda HAK-IS Il Baskanimiz, Sube Baskanimiz ve sendikalarimizin destekleriyle bunu sonuçlandirmis olacagiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA