Hürjet Ilkleri Gerçeklestirmeye Devam Ediyor

Türk Havacilik Uzay Sanayii A.S.’nin 2017 yilinda çalismalarina basladigi Türkiye’nin ilk insanli jet motorlu uçagi Hürjet, iki pilotlu ilk test uçusunu gerçeklestirdi.

Türkiye’nin ilk insanli jet motorlu uçagi Hürjet, 25 Nisan tarihinden itibaren 10 kez deneme uçusu gerçeklestirdi. Son iki uçusunda inis takimlarini da katlayan Hürjet, bugüne kadar toplam 6 saat 16 dakika havada kalarak uçus kontrol sistemi, hava veri sistemi, uçak sistem testlerini basari ile icra etti. Hürjet jet egitim ve hafif taarruz uçaginin son uçusunda ikinci test pilotu da yer alarak, bu baglamda ilk uçusunu da gerçeklestirmis oldu. Bundan sonra yogun test dönemlerinde Hürjet iki pilot ile gökyüzüyle bulusmaya devam edecek.

“Hürjet uçmaya çok alisti“

Konu ile ilgili görüslerini paylasan Türk Havacilik Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, “Hürjet uçmaya çok alisti. Neredeyse her hafta test uçuslari gerçeklestirerek havada önemli veriler topluyor, analizler yapiyoruz. Bugün yine bir ilki gerçeklestirerek ikinci test pilotumuz da Hürjet’te yerini aldi. Yakinda seri üretime geçerek TSK’ya verecegimiz egitim uçaklari ile gelecekte birçok Türk savas pilotunun yetistirilmesine önemli katki saglamis olacagiz“ dedi.

Tek motorlu, tandem ve modern aviyonik süite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanarak kritik rol oynamak üzere tasarlanan Hürjet’te ilk teslimatin 2025 yilinda gerçeklesmesi planlaniyor.
Kaynak: İHA