Atik Isiyi Enerjiye Dönüstürdüler

Osman Ulubas Kayseri Fen Lisesi ögrencileri, gelistirdikleri proje ile ev ve is yerlerinde ocaklardan çikan isinin bosa giden kismiyla elektrik enerjisi üretti.

Atik Isiyi Enerjiye Dönüstürdüler
Osman Ulubas Kayseri Fen Lisesi ögrencileri tarafindan gelistirilen projede isinin çikis noktasinda bulunan iki adet tüpe gelen atil isi, basinç sayesinde motorlara iletiliyor. Motorlari harekete geçiren enerji, daha sonra dinamo araciligi ile elektrik enerjisine dönüstürülerek kullaniliyor. Proje ile ilgili bilgi veren 11. sinif ögrencisi Mertay Bilgin, özellikle sanayi tipi tüplerde kullanildiginda projenin ciddi bir tasarruf saglayabilecegini söyledi.

Proje ile atik olan isiyi elektrik enerjisine dönüstürmeyi ve tekrar kullanima sunmayi amaçladiklarini belirten Bilgin, “Bu projemizde amacimiz, ev tipi ocaklarda atik isiyi tekrar degerlendirerek elektrik enerjisine dönüstürmek ve bunu tekrar kullanima sunmak. Mantalitesi de söyle; biz ocagimiza stirling motorlar yerlestirdik. Kisaca motorlardan bahsedersek de iki adet tüpten olusuyor. Bunlarin birisi soguk hava tüpü, birisi de sicak hava tüpü. Sicak hava tüpünde basinci arttirarak pistonlara kuvvet etki ediyor ve bu sekilde devir yapiyor. Biz sicak hava tüplerini ocagin alev çikislarina yerlestirdik. Ocak yandigi zaman bu tüpler isiniyor, içindeki hava genlesiyor ve basinci artiyor. Bu sekilde pitonlar da dönmeye basliyor. Pistonlarin dönme yerlerine de dinamo motorlari bagladik kasnaklarla. Dinamo motorlarindan elde ettigimiz enerjiyi de elektrik enerjisi olarak kullanabiliyoruz” dedi.

Bilgin, proje ile özellikle büyük fabrikalarda ciddi enerji tasarrufu saglanabilecegini söyleyerek, “Bu proje ev ve sanayi tipi ocaklarda kullanilabilir. Ciddi bir verim saglayabilir öncelikle. Fosil yakitlardan daha az faydalanmamizi saglayabilir. Mesela üçlü ocaginiz var diyelim ve bir tanesinin de elektrikli ocak oldugunu düsünelim. Bu projemizi kullanarak üç ocaktan elde ettiginiz enerjiyi elektrikli ocakta kullanabilirsiniz. Sanayi tipi ocaklarda büyük fabrikalar gibi kullanim alanlarinda ciddi bir elektrik enerjisi elde edilebilir ve tasarruf saglanabilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA