Dünyanin Tercihi Türk Aküsü

Önemli akü üreticilerinin faaliyet gösterdigi Türkiye, bu sektörde her yil büyümeye devam ediyor. Kocaeli’den dünyanin 70 ülkesine akü ihraç ediliyor.

Dünyanin Tercihi Türk Aküsü
Türkiye akü sektöründe, dünyada önemli konumda bulunuyor. Üretim ve ihracat kapasitesiyle ekonomik anlamda ülkeye büyük katki sagliyor. Kocaeli Dilovasi Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan ve Türkiye’nin önemli akü firmalari arasinda yer alan Esan Akü’de, 70 ülkeye ihracat gerçeklestiriyor. Kuruldugu yillarda üretimini sadece yerel pazara sunan, son 10 yilda gerçeklestirdigi teknolojik yatirim hamleleri ile üretim kapasitesini artirarak, uluslararasi standartlarda ürün sunmaya baslayan Esan Akü, sektördeki yerini koruyor.

"Türkiye akü sektörü her yil üretimin yüzde 65’ini ihraç ediyor"

Türkiye’nin akü sektöründe dünya genelinde önemli bir pozisyona sahip olduguna dikkat çeken Esan Akü Genel Müdürü Atilla Birmis, "Belki Türkiye dünyada akü imalati yapan ilk 5 ülkelerden bir tanesi. Yakin gelecekte de önemini daha da artiracagini düsünüyoruz. Türkiye; yerli üretim, yüksek teknoloji ve çok ciddi ihracat potansiyeli olan firmalara sahip. Türkiye’deki imalatçilarin diger imalatçilardan farki yakin cografyamizda çok ciddi tüketimin mevcut olmasidir. Rusya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Dogu ülkelerine bakildiginda çok ciddi tüketim mevcut. Ayni zamanda Türkiye üretim teknolojileri ve altyapi anlaminda da çok güçlü oldugu için istenilen maliyette ve istenilen kalitede ürünleri vermekte yetkin. Akü sektörü tamamen ihracat fazlasi veren yani cari açiga faydasi olan bir sektör. Türkiye akü sektörü her yil üretimin yüzde 65’ini ihraç ediyor. Bu sebeple sektörümüzün cari açiga çok ciddi katkisi var" dedi.



"Yillik 2 milyon civarinda üretimimiz var"

Esan Akü’nün yillik üretim kapasitesinin yaklasik 2 milyon oldugunu ancak hedeflerinin bu rakami daha da ileriye tasimak oldugunu söyleyen Atilla Birmis, "4-4.5 milyon civarinda kapasiteye ulasacagiz. Biz su an akülerimizin yüzde 65’ini ihraç ediyoruz, yüzde 35’ini ise iç piyasa satiyoruz. Yeni yatirimimizla beraber bu oran yüzde 70’e yüzde 30 civarinda olacagini öngörüyoruz ancak yeni satis kanallarini da ekledigimiz için belki oran biraz daha farkli olabilir. Kapasite artislarimiz var. Yaklasik 2-2.5 milyon civarinda startel üründe kapasite artisimiz söz konusu. Endüstriyel tarafta ciddi yatirimlarimiz var. Elektrikli araçlar, elektrikli is makineleri, solar paneller, Telekom aküleri gibi endüstriyel tarafta da çok ciddi yatirimlarimiz mevcut. Bunlar 2024 yili içerisinde faaliyete geçecek. ISO ikinci 500 listesinden, ISO ilk 500 listesine önümüzdeki yil itibariyle geçmeyi planliyoruz" seklinde konustu.



"Geçtigimiz yil 68 ülkeye ihracat gerçeklestirdik"

Atilla Birmis, uluslararasi standartlarda yapilan fuarlara da katildiklarini ifade ederek, "Biz yaklasik 15 yil evvel fuarlara katilmaya basladik. Ilk Dubai’de uluslararasi bir fuara katildik. Bu serüvenin büyüme trendimizde çok önemli yeri var. Yeni müsterilere erisimimizde ve dünyaya açilmamizda çok büyük katkisi var. Hala da katkisi devam ediyor. Geçtigimiz yil 68 ülkeye ihracat gerçeklestirdik. Bahsettigim ürünler starter dedigimiz çesitli ürünler. Yani bunlar daha ziyade otomotiv, tekne, kamyon, otobüs formatindaki konvansiyonel araçlarda kullanilan ürünler. 36 amperden 250 ampere kadar ürün yelpazesine sahibiz. Endüstriyel tarafta faaliyet gösterecegimiz için, oradaki amperler çok daha büyük. Bin amperlere, bin 200 amperlere kadar çikan ürünler var" ifadelerini kullandi.

Firmanin 1978 yilinda kuruldugunu ifade eden Esan Akü Genel Müdürü Atilla Birmis, "Esan Akü, 1978 yilinda Istanbul’da kurulan bir firma. Firmamiz yaklasik 70 ülkeye ihracat yapan, ISO ikinci 500 listesinde yer alan, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) bin listesinde de 700’üncü siralarda yer almaktadir" seklinde kaydetti.

Kaynak: İHA