Aydin'da Çapa Sezonu Basladi

Türkiye’nin pamuk ambari olarak bilinen ovalarin basinda gelen Aydin Büyük Menderes Ovasi’nda pamuk çapasi dönemi gecikmeli olarak basladi. Çapaci kizlarin tarlaya inmesi ile Menderes Ovasi senlenirken, günlügü 300 TL’ye çapa yapan kizlar hallerinden memnun olduklarini söylediler.

Aydin'da Çapa Sezonu Basladi
Türkiye’nin en fazla pamuk üretiminin gerçeklestigi bölgelerin basinda gelen Büyük Menderes Ovasi’nda isçiler yeni baslayan çapa sezonu ile tarlalari senlendirdi. Genellikle genç kizlarin isi olan pamuk çapalama yevmiyesi bu yil 300 TL oldugu belirtildi. Bazi isçiler rakami düsük bulurken bazi isçiler ise is bulup çalistiklari için hallerinden memnun olduklarini belirttiler.

Bir zamanlar ülkenin dört bir yanindan yatili pamuk isçilerinin geldigi Aydin’da birçok tarim isçiligi de teknolojiye yenik düstü. Özellikle pamuk çapasi ve pamuk toplama islemlerinin makine ile yapilmasinin ardindan tarlalarda çalisan insan topluluklarina rastlanmaz oldu. Bu yil Mayis yagislarinin oldukça fazla olmasi nedeniyle ilaçlamanin yapilamadigi pamuk tarlalarinda yabani ot ile mücadele çapaci kizlar tarafindan yapiliyor. Dayibasi ve servis ücreti hariç gündelik net olarak 300 TL yevmiye alan çapaci kizlar zor da olsa çalisip kazanmaktan mutlu olduklarini belirttiler.
Kaynak: İHA