10 Bin Kapaktan Yapilan Elbise Guinness'e Aday

Samsun’da hemsire ve hastane çalisanlari, atik malzemeleri geri dönüstürerek yapilan elbiselerle defile yapti. Defilede giyilen 10 bin plastik kapaktan olusan elbise için de Guinness Rekorlar Kitabi’na basvurulacak.

10 Bin Kapaktan Yapilan Elbise Guinness'e Aday
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri, Iklim Degisikligi Uyum Eylem Plani hazirliklari çerçevesinde tasarimci Elif Kiliç’in “Sifir Atik Kostüm Defilesi”ni Cumhuriyet Meydani’nda vatandaslarin begenisine sundu. Hemsire ve hastane çalisanlari, atik ve tibbi malzemelerden olusan elbiseleri giyerek mankenlik yapti. Izleyenlerden tam not alan defile, ayakta alkislandi.

“10 bin kapakli elbiseyi 700 saatte diktik ve rekorlar kitabina basvuracagiz”

Defilenin ana kostümü olan 10 bin plastik su sisesi kapagindan olusan ‘Kapakli Kiz’ elbisesi hakkinda bilgi veren tasarimci Elif Kiliç, “Moda endüstrisi, petrol endüstrisinden sonra dünyayi en çok kirleten 2. endüstri. Maalesef geldigimiz noktada artan tüketim hizimiz nedeniyle dogaya yapmis oldugumuz baski çok agir. Bunu ifade etmek istedik. 10 bin kapaktan olusan bir elbise yaptik. Devaminda da türevi olan elbiseler ile defilemizi süsledik. Geri dönüsüme dikkat çekmek için Guinness Rekorlar Kitabi’na girecek bir elbise yapmak istedim. 10 bin kapagi 700 saatlik isçilikle elde dikerek elbiseyi ortaya çikarttik. Karadeniz Bölgesi’nde insanlar artik atmak yerine biriktirmeyi tercih ediyor. Bunun sonunca katma deger elde ediyoruz. Elde ettigimiz katma degeri de ihtiyaç sahiplerine ulastiriyoruz” diye konustu.



“Giydigimiz elbiselerin anlami da agirligi da çok agirdi”

Farkindalik olusturan kiyafetleri sergilemekten memnun olduklarini ifade eden hastane çalisani Berrin Bulut, “10 bin kapaktan olusan elbisem anlam olarak da fiziki olarak da çok agirdi. Tasimak çok zor ama gurur vericiydi. Hastanemiz adina böyle bir aktivitede bulundugumuz için mutluyuz. Farkindalik olusturmaya çalistik. Ben hastanenin otelcilik hizmetleri müdürüyüm. Defiledeki herkes hastanede farkli alanlarda çalisiyor. Umarim vatandaslar sifir atik konusunda sesimizi duymustur” seklinde konustu.



“Herkesi yesil bir hayat konusunda çalismaya davet ediyorum”

Tüm insalari yesil çevre için çalismaya davet eden defilenin mankenlerinden hemsire Cansel Alisinoglu ise “Ben hastanede hemsire olarak görev yapiyorum. Hastanemiz yesil hastane yolunda çalismalar yapiyor. Ben de bu defilede saman olarak görev aldim. Gururlu ve mutluyum. Herkesi yesil bir hayat konusunda çalismaya davet ediyorum. Atiklara dikkat çekmek amaciyla düzenledigimiz defilede emegi geçen herkese tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Defilede ayrica atik malzemelerden olusturulan Medusa, Puduhepa, Milenyum, Kizilirmak, Karma, Saman, Anka Kusu, Strabon ve Pepuk Kusu adi verilen atik malzemeler kullanilarak yapilan birçok elbise sergilendi. Öte yandan stant alaninda Büyük Anadolu Hastaneleri tarafindan kurulan alanda vatandaslara ücretsiz olarak saglik taramasi yapildi.

Defile hakkinda bilgi veren Büyük Anadolu Merkez Hastanesi Bashekimi Dr. Alparslan Tuhta da, “Yesil hastane olma yolunda hastanemizde olusturdugumuz komisyonla beraber çalismalara baslamistik. Dönüsebilir enerji, enerjinin iyi kullanimi, dönüsebilir materyallerle beraber her seyin saglanabilecegi yönünde çalisma yaptik. Stilistimizle birlikte defile hazirladik. Hastane çalisanlarimiz manken olarak definede yer aldilar. Elimizden gelen tüm sosyal sorumluluk projesinde yer aliyoruz. Yesil hastane uygulamalarina hastanemizde de basladik” dedi.



Yesil hastane

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Iklim Degisikligi ile mücadelede saglik sektöründe öncü bir rol oynayarak “Iklim Degisikligi Uyum Eylem Plani”ni hazirlamaya basladi.

Türkiye’de hastaneler arasinda bir ilk olan Iklim Degisikligi Uyum Eylem Plani kaliteli saglik hizmeti sunarken ayni zamanda çevre dostu uygulamalarla yesil hastane olmayi da sagliyor. Bu kapsamda hastanede atik yönetimi, su yönetimi, enerji verimliligi ve çevreci yönetim politikalarini yeniden gözden geçirip revize edildi. Bugün denizdeki birçok balikta, hatta anne sütünde dahi bulunan mikroplastiklerin yol açtigi saglik sorunlariyla yesil hastane olarak mücadele etmek için çalismalar sürdürülüyor. Hastane, Iklim Degisikligi Uyum Eylem Plani sürecinde su çalismalari ele aldi:

“Atiklarin azaltilmasi ve geri dönüsüm oraninin artirilmasi, tibbi atiklarin azaltilmasi. Su tüketiminin azalmasi ve gri su kullanimi tekniklerinin uygulanmasi. Enerjimizin tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglanmasi. Fosil yakitlarin kullaniminin azaltilip hibrit veya elektrikli sistemlere geçisin saglanmasi. Yönetim politikalarimizin çevreci yaklasimlarla ‘yesil yönetim’ politikasina dönüsümünün saglanmasi ve kalite standartlarimizin çevreci politikalarla entegrasyonunun saglanmasi.”
Kaynak: İHA