Sirbistan'da Erken Genel Seçim Düzenlenecek

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile Basbakan Ana Brnabic, birlikte gerçeklestirdikleri ulusa seslenis konusmasinda erken seçime gidilecegini açikladi.

Sirbistan'da Erken Genel Seçim Düzenlenecek
Sirbistan’daki kitlesel protestolarin ardindan Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile Basbakan Ana Brnabic, ulusa seslendi. Cumhurbaskani Vucic, iktidarin sokak eylemleri ile ele geçirilemeyecegini ve geçici hükümet kurulmasinin söz konusu olmadigini vurgulayarak, erken seçime gidileceginin netlestigini söyledi.

Vucic, erken seçimlerin yapilacagini ve halihazirda tek sorunun seçimlerin ne zaman olacagi oldugunu ifade etti.

Vucic, “Biz konusmak üzere beklerken bazilarinin baska beklentiler içerisinde olduklari açik bir sekilde ortada. Fakat iktidarin sokakta veya siddet kullanarak ele geçirilmesi gibi bir sey asla olmayacak. Bunlar 90’li yillarda bu ülkede çok oldu. O zamanlar geride kaldi” dedi.

Seçim tarihi konusunda konusmaya hazir olduklarini söyleyen Vucic, Basbakan Brnabic’in istifa etmesi halinde Sirp Ilerleme Partisi’nin (SNS) yeni hükümet için yetki istemeyecegini ve kendisinin 30 gün içerisinde hükümeti kurma yetkisini teslim etmekle mükellef olacagini söyledi.



“Istifam masada”

Basbakani Brnabic ise, ülkedeki krizden tek çikis yolunun sene sonuna kadar erken seçime gidilmesi oldugunu ve istifasinin masada oldugunu söyledi.

Brnabic, “Bu Sirbistan hükümetinin basbakani olarak üçüncü dönemim. Görevimi en iyi sekilde yerine getirmeye çalistim, tüm özverimi ortaya koydum. Yaptiklarimizdan ve Vucic’in en yakin çalisma arkadaslarindan biri olmaktan gurur duyuyorum. Bazi kararlari hizli bir sekilde almamiz gerekti fakat neticeler net ve süpheye yer birakmayacak tabiatta. Sirbistan’in bu sekilde ilerleme kaydetmesi görülmüs bir sey degil” dedi.

Sirbistan’da mayis ayi basinda birbiri ardina yasanan ve toplamda 18 kisinin hayatini kaybettigi iki silahli saldirilarinin kurbanlarini bir kez daha anan Brnabic, saldirilarin ardindan baslatilan silahsizlanma seferberliginde simdiye kadar halktan toplanan yasadisi silah sayisinin bu aksam itibariyla 62 bin 801 adede ulastigini duyurdu.

Sirbistan’da 3 Mayis’ta baskent Belgrad’daki Vladislav Ribnikar Ilkokulu’nda ve bu saldiridan iki gün sonra Mladenovac’in Dubona köyünde gerçeklestirilen silahli saldirilar sonrasinda, muhalefet partilerinin önderliginde binlerce göstericinin katilimiyla iktidar karsiti protestolar düzenlenmisti.
Kaynak: İHA