Denizden Çikan Atiklar Sasirtti

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan, 5-11 Haziran Çevre Haftasi dolayisiyla ‘Deniz Yüzeyi ve Deniz Dibi Temizleme’ etkinligi gerçeklestirildi. Deniz dibinden çikarilan lastik, çanak anten, alisveris sepeti gibi birbirinden farkli atiklar görenleri sasirtti.

Denizden Çikan Atiklar Sasirtti
İçel Büyüksehir Belediyesi, 5-11 Haziran Çevre Haftasi etkinlikleri çerçevesinde, İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskanligi öncülügünde, deniz kirliligini önlemek ve denizin korunmasina dikkat çekmek adina İçel Marina’da, ’Deniz Yüzeyi ve Deniz Dibi Temizleme’ etkinligi gerçeklestirdi. Etkinlik, İçel Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi Afet Arama ve Kurtarma Sube Müdürlügü’ne bagli Su alti ve Su üstü Arama Kurtarma Amirligi Ekipleri, Sahil Güvenlik, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü, Deniz Polisi, İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve İçel Sup’un isbirligi ile düzenlendi.

Etkinlikte, deniz dibinden çikarilan çanak anten, ayakli isitici, alisveris sepetleri, araba tekerlegi, balikçi aglari ve birçok plastik madde, görenlerde saskinlik olusturdu. Deniz dibindeki kirliliklere dikkat çekmek ve vatandaslarda çevre bilincini artirabilmek adina deniz dibinden çikarilan atiklar, gün boyu sergilenecek.

"Gelecek nesillere güzel bir dünya birakmak hedefindeyiz"

Çevre Haftasi etkinlikleri dolayisiyla ilk gün Temiz Akdeniz Projesi çerçevesinde kapanis lansmanini, ikinci gün de vatandaslarla birlikte farkindalik olusturmak için Mezitli Belediyesi’yle ortak bir yürüyüs yaptiklarini belirten İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ali Riza Özdemir, "Bugün de Deniz Polisi, Itfaiye Dairesi Baskanligimizin dalgiç ekipleri, Sahil Güvenlik ekipleri ve Çevre Il Müdürlügü ile birlikte ortak bir farkindalik olusturmak için dalis etkinligi yaptik. Marina’da yaptigimiz etkinlikler çerçevesinde da denizden çikan materyalleri ve denize atilan atiklari sergileyerek, farkindalik olusturmaya çalisiyoruz" ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediyesi olarak maksatlarinin daha temiz bir çevre, daha temiz bir deniz ve daha temiz bir hava oldugunu vurgulayan Özdemir, "Baskanimiz çevre anlaminda çok duyarli. Büyüksehir olarak bu konuda önemli projeler üretiyoruz. Atik bertarafindan denizlerin temiz tutulmasina ve deniz denetimlerine kadar çok ciddi uygulamalarimiz var. Bu konuda Büyüksehir Belediye Baskanimiz hep yanimizda. Denizler konusunda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin bize verdigi yetkiye dayanarak, Liman ve çevresinde dar bir alan da olsa ciddi denetimlerimiz ve uygulamalarimiz mevcut. Amacimiz, vatandaslarimizin tertemiz bir denizde ve çevrede yasayabilmelerini saglamak. Gelecek nesillere de güzel bir dünya birakmak hedefindeyiz" seklinde konustu.



"Yüzlerce degisik madde, tonlarca atik çikartiyoruz"

Büyüksehir Belediyesi olarak vatandaslarda farkindalik olusturmak adina etkinlikler serisi yaptiklarini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Bülent Halisdemir, denizden her yil tonlarca atik çikardiklarini söyleyerek, "Insanlar denizlerimizi maalesef hor kullaniyor. Biz de bugün nasil hor kullanildigini, denizlerimizde olusan kirliliklerin hepsinin insan kaynakli oldugunu göstermek için bir etkinlik planladik. Denizden çikan malzemeler, aslinda denizde olmamasi gereken malzemeler. Fakat bunlar bazen isteyerek, bazen de istemeyerek denizle bulusuyor. Her yil bu etkinligi yapiyoruz ve yüzlerce degisik madde, tonlarca atik çikartiyoruz. Vatandasimizdan beklentimiz, denizimizi temiz tutmalari" diye konustu.



"Çöp kapar sistemleri yapacagiz"

Drone kullanarak denizleri daha çok korumayi hedeflediklerini ve deniz filosunu genislettiklerini söyleyen Halisdemir, planladiklari çalismalari anlatarak, "Denizde çöp kapar sistemleri yapacagiz. Yüzeyde kati atiklari toplayan robotik sistemler alacagiz. Derelerden denize karisan kati atiklari toplamak için de bariyerimizi aldik. Önümüzdeki günlerde uygulamasini gerçeklestirecegiz. Yani denizi korumak için elimizden gelen her seyi yapacagiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA