Bu Panelde Deprem Gerçegi Konusuldu

Kocaeli’de düzenlenen panelde hem deprem gerçegi hem de depremin hukuki boyutu ele alindi. Panele katilan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Dairesi Baskani Osman Günler, "Bu panelden ortaya çikacak olan sonuçlar Kocaeli’mizin gelecegi acisindan bizlere veri olusturacaktir" dedi.

Bu Panelde Deprem Gerçegi Konusuldu
Kahramanmaras depremlerinin 120. gününde Kocaeli’de "120. Gününde Kocaeli’den Depremlere Bakis ve Depremin Hukuki Boyutu Paneli" gerçeklestirildi.

Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde, depremlere yönelik birçok veri ortaya çikarilirken, depremin ortaya çikardigi hukuki boyut da ele alindi. Kocaeli Kongre Merkezi fuaye alaninda 1999 Gölcük ve 6 Subat Kahramanmaras depremlerinden görsellerin yer aldigi fotograf sergisi de yer aldi.

"Yardimlar hiçbir sorun yasamadan deprem bölgelerine ulasti"

Panelin açilisinda konusan Kocaeli Vali Yardimcisi Ekrem Çalik, "6 Subat’ta büyük bir depreme uyandik. Depremden birkaç saat sonra sayin valimiz deprem bölgesine hareket etti. Kocaeli’den olaganüstü bir seferberlikle yardimlar hiçbir sorun yasamadan deprem bölgelerine ulasti. Bunda meslektaslarim vali yardimcilari, ilçelerde kaymakamlar, Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, ticaret odalari, OSB’ler ve Kocaeli halkinin tümünün sayesinde oldu. Biz bir yardim talebinde bulunmadik sadece gelen yardimlari organize etmeye çalistik. Gençlerimizle karinca misali çalisarak sorunsuz bir sekilde yardimlari organize ettik" dedi.



"Deprem sonrasinda da inanilmaz seyler gördük"

Depremin üzerinden 4 ay geçtigini ancak yaralarin hala taze olduguna dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, "Biz Kocaeli Üniversitesi olarak deprem öncesinde de deprem sonrasinda pek çok inisiyatife imza attik. Kocaeli Üniversitesi olarak deprem öncesine yönelik birçok programlar gerçeklestiriyoruz. Çesitli senaryolarla deprem ve diger afetlere yönelik tatbikatlar yapiyoruz. Hatta olusabilecek senaryolar içerisinde üniversitemizdeki hastanemize yol ve trafik açisindan gelebilecek yogunlugun planlamasini dahi yaptik. Kampüs içerisindeki yollarin açilmasi için Büyüksehir Belediyemizle isbirligi yaptik. Deprem sonrasinda da inanilmaz seyler gördük. Biz ögrencilerimizi, çocuklarimizi hep Y kusagi, Z kusagi gibi isimlendirmelerle degerlendiriyorduk ama deprem sonrasinda gördük ki çocuklar köklerine çekiyor. Bizim Anitparktaki yerleskemizde ögrencilerimiz, çocuklarimiz inanilmaz gayret gösterdi" seklinde konustu.



"Bu panelden ortaya çikacak olan sonuçlar Kocaeli’mizin gelecegi acisindan bizlere veri olusturacaktir"

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Dairesi Baskani Osman Günler de, "2004 yilinda Büyüksehir Belediye sinirlari il siniri olduktan sonra depremle ilgili çok ciddi çalismalar gerçeklestirilmis oldu. Özellikle imar planlarina esas zemin etütlerinin güncellemesine yönelik çalismalar yapildi. Yakin dönemde gerçeklesen 6 Subat depremlerinde zemin sinifinin ne kadar önemli oldugu görüldü.

Biz Kocaeli Büyüksehir Belediyesi olarak 2004-2008 yillari arasinda TÜBITAK ile Kocaeli’nin zemin sinifinin belirlenmesi için bütünsel bir çalisma yaparak, imar planlarina altlik olusturduk. Bu panelden ortaya çikacak olan sonuçlar Kocaeli’mizin gelecegi acisindan bizlere veri olusturacaktir" ifadelerini kullandi.

"Kocaeli bu sinavda basarili oldu"

Panelin düzenleme kurulu adina konusan Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren ise "6 Subat ülkemizin 11 ilinde dünya depremler tarihinde esi ve benzeri görülmemis bir olaya sahne oldu. Çok sayida vatandasimiz vefat etti. Bu sekilde bir depremde devlet ve millet el ele vererek en kisa sürede depremzedelerimizin yanina kosmaya basladi.

Kocaeli bu sinavda basarili oldu. Kocaeli, tüm paydaslari ve tüm dinamikleri el ele vererek bölgeye seferberlik ilan etti" dedi.

Sunucu Mehmet Akif Ersoy’un moderatörlügünde yapilan ilk oturumda Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Pazarcik ile Elbistan depremlerini ve muhtemel Marmara depreminde Kocaeli’yi degerlendirdigi sunumunu gerçeklestirdi. Japon Uzman Yoshinori Moriwaki, Türkiye ve Japonya’da deprem felaketlerini önleme farkliliklarini ele aldi. Prof. Dr. Mücahit Opan ise deprem bölgesinden izlenimler ve bölgede yapilmasi gerekenleri, Prof. Dr. Serif Baris deprem gerçegi ve yapilmasi gerekenleri, Prof. Dr. Mustafa Yildiz ise depremin toplum ruh sagligi üzerine çok yönlü etkileri konularinda bilgilendirmelerde bulundu.

Depremin Hukuki Boyutu Oturumu ise Prof. Dr. Bayram Keskin’in modaratörlügünde yapildi. Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüsümün hukuki altyapisi, Prof. Dr. Etem Saba Özmen, kentsel dönüsüm mevzuatina yönelik elestiriler ve çözüm yollari ve Dr. Ögr. Üyesi Faruk Turinay ise müteahhidin cezai sorumlulugu konularinda söz aldi. Her iki panelde de katilimcilar, akademisyenlere merak edilen noktalari sordu. Oturum sonunda panelde sunum yapan akademisyenlere plaket takdim edildi.

Katilimcilar

Panele Kocaeli Vali Yardimcisi Ekrem Çalik, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü, Körfez Belediye Baskani Sener Sögüt, Kocaeli Ticaret Odasi Baskani Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odasi Baskani Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odasi Baskani Abdurrahman Aslantas, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Imar ve Sehircilik Daire Baskani Osman Günler, TMMOB Mimarlar Odasi Kocaeli Sube Baskani Alper Dülger, Insaat Mühendisleri Odasi Kocaeli Sube Baskani Ali Akgün, panel konusmacilari, akademisyenler, uzmanlar, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA