Üreticilere 'Aronia' Fidani Dagitildi

Samsun’un Çarsamba ilçesinde üreticilere tek seferde hasat yapilabilen, zengin biyokimyasal içerige sahip olan ve oldukça iyi fiyattan alici bulabilen aronia bitkisinin fidani dagitildi.

Üreticilere 'Aronia' Fidani Dagitildi
Tüm Dünyada popülaritesi artan aronia, Samsun’da sinirlari içinde de yeniliklere açik üretici tarafindan kabul görerek ve Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi altinda çalismalara baslandi. Bu çerçevede DOKAP finansmani ve Samsun Büyüksehir Belediyesi ile Samsun Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birliginde yürütülen projenin aronia fidan teslimi Çarsamba Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü yerleskesinde yapildi.

Konuyla ilgili bir açiklama yapan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Aronia meyvesinin taze tüketiminin yaninda islenerek de degerlendirilebilmesi, dikimden sonraki yil hemen ürün vermeye baslamasi, ilkbahar geç don tehlikesinin bulunmamasi yetistiricilik açisindan bitkinin avantajlaridir. Yine bu ürünün; oldukça verimli bir meyve türü olmasi, tek seferde hasat yapilabilmesi, zengin biyokimyasal içerige sahip olmasi ve oldukça iyi fiyattan alici bulabilmesi gibi diger olumlu taraflari nedeni ile de yetistiriciligine olan ilgi tüm dünyada her geçen gün artmaktadir. Meyveler arasinda içerik olarak belki de en fazla antioksidan barindiran Tibbi Aromatik meyve olan Aronia Yetistiriciligi Projesi, ilimizde bakanligimiz destegi ile Çarsamba ilçesi Gülyazi Mahallesi’nde 2020 yilinda 10 dekar bir alanda baslamistir. 2022 yilinda devreye aldigimiz Aronia Yetistiriciligini Gelistirme Projemiz kapsaminda 20 dekar alan hesabiyla 4 bin 400 fidan için 88 bin TL bütçe kullanilmis, bu bütçenin ise yüzde 25’i çiftçi katkisi ve yüzde 75’i de bakanligimiz katkisi ile saglanmistir” dedi.



“15 bin adet fidan destegi saglanacak”

Üreticilere fidan destegi saglanacagini belirten Müdür Saglam, “Ayni yil Samsun Büyüksehir Belediyesinin 475 bin TL bütçeli, yüzde 75 destegi ile ilimizde 54 dekar alanda 11 bin 880 adet aronia fidani dagitimi gerçeklestirilmistir. Bakanligimiz tarafindan desteklenen ve Il Müdürlügümüzce yürütülen Aronia Yetistiriciligini Gelistirme Projesi kapsaminda, 2022 yilinda 74 dekar alanda toplam 16 bin 280 adet aronia fidani dikimi gerçeklestirilmistir. Böylelikle ilimizde toplam aronia dikili alanimiz 2023 ÇKS verilerine göre; 42 üretici ile 215 dekari bulmus olup bu üretim alanlari 5 yil süreyle il /ilçe müdürlügü teknik elemanlari tarafindan takip edilmektedir. Samsun’da DOKAP finansmani, Büyüksehir Belediyesi katkilari ve Il Müdürlügümüz koordinasyonunda yürütülmek üzere 2023 yilinda devreye alinan Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciliginin Yayginlastirilmasi Projesi kapsaminda 10 ilçemizde 38 çiftçimize 75 dekar alanda dekara 200 fidan olmak üzere toplamda 15 bin adet fidan destegi saglanacaktir. Bütçesi 288 bin TL olan projenin amaci Samsun’da tarimsal üretimi çesitlendirerek alternatif gelir kaynagi olusturmaktir. Bu baglamda bugün dagittigimiz fidanlarin üreticilerimize ve Ilimiz tarimina hayirli ugurlu olmasini dilerim” diye konustu.

Etkinlige ayrica Çarsamba Kaymakami Doç. Dr. Sükrü Yildirim, DOKAP Baskan Yardimcisi Seref Demir, Samsun Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Ali Korkmaz, Çarsamba Ziraat Odasi Baskani Muammer Aydemir, bazi sube ve ilçe müdürleri, ilgili personel ve üreticiler katildi.

Kaynak: İHA