MIT Baskanligi'na Ibrahim Kalin Atandi

Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Baskanligi’na Ibrahim Kalin atandi.

MIT’in yeni baskani Ibrahim Kalin oldu. Iletisim Baskanligi’nin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimda, "Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan, Milli Istihbarat Teskilati Baskanligi’na Sayin Ibrahim Kalin’i atamistir"ifadelerine yer verildi.

MIT Baskanligi görevini 27 Mayis 2010 tarihinden bu yana Disisleri Bakani olarak atanan Hakan Fidan yürütüyordu. Ibrahim Kalin, atama açiklamasinin ardindan sosyal medya hesabindan bir paylasim yapti. Kalin açiklamasinda, ”Güzel ülkem için durmak yok, yola devam” dedi.



Ibrahim Kalin kimdir?

Istanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nden 1992’de mezun olan Ibrahim Kalin, 1994’te Malezya Uluslararasi Islam Üniversitesi’nde yüksek lisansini yapti. Kalin, George Washington Üniversitesi’nde beseri bilimler ve mukayeseli felsefe alaninda yazdigi teziyle doktorasini 2002’de tamamladi. College of the Holy Cross, Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde Islam düsüncesi ve Islam-Bati iliskileri üzerine dersler veren Kalin, 2005-2009’da Türkiye’nin önemli düsünce kuruluslarindan SETA Vakfi’nin kurucu baskanligini yapti. Kalin, 2009’da Dis Politikadan Sorumlu Basbakan Basdanismanligina atandi, 2010’da Basbakanlik Kamu Diplomasisi Koordinatörlügü’nü kurdu ve yönetti. 2011’de Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyeligine atanan Kalin, 2012’de Dis Iliskiler ve Kamu Diplomasisinden Sorumlu Basbakanlik Müstesar Yardimciligi görevini yürüttü. 2013’te doçent unvani alan Kalin’a 2014’te Cumhurbaskani tarafindan büyükelçi unvani ve Cumhurbaskanligi Sözcüsü görevi tevdi edildi. Kalin, 2014’te Strateji Baskanligi ve Uluslararasi Iliskiler Baskanligi birimlerinin bagli oldugu Cumhurbaskanligi Genel Sekreter Yardimciligi görevine atandi. 2019-2022’de Ibn Haldun Üniversitesi’nde Islam felsefesi alaninda lisansüstü ögrencilerine dersler veren Kalin, 2020’de profesör unvanini aldi. Ibrahim Kalin, 2018-2023’te Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu Baskan Vekilligi ve Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikadan Sorumlu Basdanismani görevini yürüttü.

Kritik konularda özel temsilci olarak görevlendirildi

Kalin, devletin farkli kademelerindeki görev süresinde dis politika ve güvenlik alanlarinda önemli sorumluluklar üstendi. Türkiye ile Rusya arasinda 2015’te yasanan uçak krizinin asilmasi sürecinde Cumhurbaskani Erdogan tarafindan özel temsilci olarak görevlendirilen Kalin, 2017’de Katar’la Suudi Arabistan ve BAE arasinda yasanan gerginlige çözüm üretmek için Cumhurbaskani Erdogan’in Özel Temsilcisi olarak diplomatik girisimlerde bulundu. Ukrayna savasinda taraflarin müzakere için bir araya getirilmesi, Karadeniz Tahil Sevkiyati Anlasmasi ve esir takasi anlasmasi süreçlerinde de aktif rol oynayan Kalin, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya üyelik sürecinde Daimi Ortak Mekanizma Toplantilari’nda Türkiye heyetine baskanlik yapti.

Ibrahim Kalin, Türk Dünyasi, Balkanlar ve Kuzey Afrika ülkeleriyle iliskilerin gelistirilmesi amaciyla Cumhurbaskaninin görevlendirmesiyle ziyaretlerde bulundu. Kalin, Suriye ve Libya’daki savaslarda ateskes ve siyasi çözüm üretilmesi için yürütülen diplomatik müzakere süreçlerinde Türkiye heyetinde görev yapti, Yunanistan ile Dogu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki anlasmazliklarin giderilmesi için yürütülen diplomatik müzakere süreçlerinde yer aldi. Türkiye’nin Suudi Arabistan, Israil, Birlesik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Suriye ve Misir ile iliskileri normallestirme süreçlerinde aktif rol oynayan Kalin, ABD, AB ülkeleri, Rusya, Çin ve Hindistan gibi küresel ve bölgesel aktörlerle ikili iliskilerin gelistirilmesinde diplomatik katkilar sagladi.

Türk dis politikasi ile ilgili uluslararasi makaleleri olan Kalin’in siyaset, felsefe ve medeniyet tarihi üzerine yayimlanmis kitaplari da bulunuyor. Ingilizce, Farsça, Arapça ve Fransizca bilen Kalin, evli ve üç çocuk babasi.
Kaynak: İHA